Αθήνα

 

15 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

tzolakis olympiacos 190424
Ο Τζολάκης αποκρούει και Τούρκος οπαδός κλωτσάει ό,τι βρίσκει μπροστά του – Δείτε βίντεο
Ο Κάμερον ανακοίνωσε το δημοψήφισμα - Στις 23 Ιουνίου για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κάμερον ανακοίνωσε το δημοψήφισμα – Στις 23 Ιουνίου για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ

Η ανακοίνωση έγινε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, μία ημέρα μετά τη συμφωνία με τους εταίρους στις Βρυξέλλες και μετά από την ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι θα προβεί και σε σχετική δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα, ενώ όπως και το βράδυ της Παρασκευής ανέπτυξε συνοπτικά τα επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου κρίνεται η παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., καθώς αυτή θα είναι η ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντ. Κάμερον.

[adsense]

Όπως είπε, δεν αγαπά τις Βρυξέλλες, αγαπά τη Βρετανία, αλλά θεωρεί πως η χώρα θα είναι «πιο δυνατή, πιο ασφαλής και πιο εύπορη» ως μέλος μίας μεταρρυθμισμένης ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ενημερώθηκε από τους υπουργούς για το ποιο στρατόπεδο θα στηρίξει ο καθένας, καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση κομματικής πειθαρχίας για το δημοψήφισμα.

Ο Κάμερον εκτιμά ότι με τη συμφωνία αυτή, θα πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους να επικυρώσουν την παραμονή της χώρας στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου.

Ο Κάμερον τονίζει ότι η συμφωνία που αποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες, προσδίδει ειδικό καθεστώς στη Βρετανία, ενώ ο ίδιος, θα διεξάγει σκληρή προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, στην οποία η Βρετανία εισήλθε το 1973.

“Θα υποστηρίξω την προεκλογική εκστρατεία με όλη την καρδιά και την ψυχή μου, προκειμένου να πείσω τους Βρετανούς να παραμείνουμε σε μία μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση,” δήλωσε ο Κάμερον μετά την επίτευξη συμφωνίας, η οποία έγινε αποδεκτή από τους υπόλοιπους 27 Ευρωπαίους ηγέτες.

“Είμαστε δυνατότεροι, ασφαλέστεροι και εξασφαλισμένοι, συμμετέχοντας σε μία μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση,” τόνισε ο Κάμερον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ενημέρωσε τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησής του στο Λονδίνο, ενώ αναμένεται ν’ ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Παρά το γεγονός ότι ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς συμμάχους του Κάμερον, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ θα υποστηρίξει την έξοδο από την ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν και η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, υποστηρίζουν τον Κάμερον.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, που προσελκύει ψηφοφόρους με την αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του, η οποία κρύβει τη σοβαρή φιλοδοξία του, να διαδεχτεί τον Κάμερον, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Η εφαρμογή της συμφωνίας είναι νομικά υποχρεωτική και δίνει στη Βρετανία, καθεστώς ειδικής εξαίρεσης από τον ιδρυτικό στόχο της ΕΕ, για ακόμη περισσότερη “ένωση” μεταξύ των κρατών-μελών, προσφέρει συμβιβασμούς στα δικαιώματα κοινωνικών παροχών των μεταναστών εργαζόμενων, αλλά και διασφαλίσεις για το χρηματοοικονομικό κέντρο “City” του Λονδίνου.

Με τους Βρετανούς ψηφοφόρους να παραμένουν διχασμένοι σχετικά με την παραμονή ή μη της χώρας τους, στην ΕΕ, το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes αναφέρει ότι μετά τη συμφωνία που επέτυχε ο Κάμερον, οι τοποθετήσεις στοιχημάτων, ευνοούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Μια βρετανική αποχώρηση από την ΕΕ, θα αποσταθεροποιήσει κομβικά την Ευρώπη, η οποία (ήδη) σπαράσσεται από διαφορετικές τοποθετήσεις γύρω από την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, αλλά και της παράνομης μετανάστευσης, όπως και γύρω από τα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της ζώνης του ευρώ. Η Βρετανία θα πάρει μαζί της, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, το πλουσιότερο ευρωπαϊκό οικονομικό κέντρο, αλλά και τη μία από τις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι υποστηριχτές της παραμονής στην ΕΕ, προειδοποιούν ότι μία αποχώρηση από την Ευρώπη θα προκαλέσει και τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου, δρομολογώντας ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η Βρετανία έχει μία οικονομία 2,9 τρισ δολαρίων θα βρεθεί αντιμέτωπη με μακρόχρονες διαπραγματεύσεις ετών, προκειμένου να συμφωνηθούν οι οικονομικοί όροι του διαζυγίου Βρετανίας – ΕΕ.

Οι υποστηρικτές της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ, υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα ευδοκιμήσει εκτός Ευρώπης, καθώς η ΕΕ εξελίσσεται σε ένα γερμανοκυριαρχούμενο μπλόκ, ενώ η παγκόσμια επιρροή της, μειώνεται.

“Πρόκειται για μια θλιβερή συμφωνία,” σχολιάζει ο Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγός του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας. “Ας φύγουμε από την Ευρώπη, να ελέγχουμε τα σύνορά μας, να κυβερνήσουμε τη χώρα μας και να σταματήσουμε να δίνουμε 55 εκατ. λίρες ημερησίως στις Βρυξέλλες,” τονίζει ο Φάρατζ.

Ροή Ειδήσεων

7c4878b2 9ec7 424a bb8e 283824af8c28

19/04/2024 | 23:59

Μαθητικό Συνέδριο για τον Ρίτσο στην Πόλη με σημαντική συμμετοχή από εκπροσώπους των γραμμάτων και τεχνών

19/04/2024 | 23:53

Standard & Poor’s: Αναβάθμιση σε θετικό outlook για το ελληνικό αξιόχρεο

19/04/2024 | 23:50

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στην Αθήνα
sotiropoulou1904

19/04/2024 | 23:40

Τόνια Σωτηροπούλου: “Μόνο στον σκύλο μου δεν πρότειναν να κατέβει για δημοτικός σύμβουλος”

19/04/2024 | 23:30

Κακουργηματική δίωξη σε 43χρονο για ενδοοικογενειακή βία

19/04/2024 | 23:30

Χ. Δούκας: Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό – Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς
pasok kinal

19/04/2024 | 23:20

Βουλή: Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για την κυβερνοασφάλεια και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

19/04/2024 | 23:20

Κ.Χατζηδάκης: Η λέξη – κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα

19/04/2024 | 23:13

Παναθηναϊκός AKTOR: «Καθάρισε» στο φινάλε κόντρα στο Περιστέρι
ergazomenoi

19/04/2024 | 23:10

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

19/04/2024 | 23:01

Μαλέσκου για Περρή: «Μιλάει για μένα με τα χειρότερα λόγια, χωρίς καν να με γνωρίζει»

19/04/2024 | 23:00

Τέλος Επιτηδεύματος: Βαρύς ο λογαριασμός για τις επιχειρήσεις με βραχυχρόνιες μισθώσεις  
uefa

19/04/2024 | 22:50

Πιο κοντά στην 16η θέση η Ελλάδα

19/04/2024 | 22:45

Νίκος Παππάς: «Θέλω να παλέψω για μια Ελλάδα, μία Ευρώπη της αλληλεγγύης ρε γ@@@το»

19/04/2024 | 22:45

Τόνια Σωτηροπούλου: “Κάνω δύο χρόνια kick boxing – Είναι σημαντικό για την αυτοάμυνα μίας γυναίκας”
parisi 190424
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν
mitsotakiskyriakos erdogan 200923 (3)
Ερντογάν: Η επίσκεψη Μητσοτάκη αποτελεί σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
screenshot 1
Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα – Ιράν: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις – Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς
droneirantoyrkia
Εκρήξεις στο κεντρικό Ιράν – Πιθανή ισραηλινή επίθεση – Άλμα στην τιμή του πετρελαίου
ΗΠΑ: Ένα άτομο αυτοπυρπολήθηκε έξω από δικαστική αίθουσα την ώρα εκδίκασης υπόθεσης εις βάρος του Τραμπ
donald trump
Ντόναλντ Τραμπ: Η Ευρώπη να δαπανήσει περισσότερα για την υποστήριξη της Ουκρανίας