• Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου
  • 14:35

Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Το Πεκίνο πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων

Το Πεκίνο πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων

Σύμφωνα με τη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων για το 2015, η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ σε αριθμό δισεκατομμυριούχων που κατοικούν στο έδαφός της, με το Πεκίνο να είναι η πόλη με τους περισσότερους, καθώς στην κινεζική πρωτεύουσα ζουν 100 μεγιστάνες του πλούτου ενώ στη δεύτερη Νέα Υόρκη κατοικούν 95 δισεκατομμυριούχοι.

Η Μόσχα, παρά τα αρνητικά στοιχεία που καταγράφει η έκθεση για τη ρωσική οικονομία, είναι η τρίτη πόλη στη σχετική κατάταξη με 66 δισεκατομμυριούχους. Συνολικά στην Κίνα ζουν 568 άνθρωποι με περιουσία μεγαλύτερη του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ στις ΗΠΑ ζουν 535 δισεκατομμυριούχοι. Ο αριθμός των Κινέζων υπερπλουσίων αυξήθηκε κατά 90 άτομα μέσα στην τελευταία 5ετία. Ενα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα του Hurun Report είναι πως από τις 10 πόλεις με τους περισσότερους μεγιστάνες οι 5 είναι κινεζικές (Πεκίνο, Χονγκ Κονγκ, Σανγκάη, Σενζέν και Χανγκζού).

Η διαφορά

Παρότι οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι είναι περισσότεροι σε αριθμό, οι Αμερικανοί είναι αυτοί που κυριαρχούν στην κορυφή της λίστας με τους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες περιουσίες παγκοσμίως. Συγκεκριμένα στην κορυφή της λίστας του Hurun βρίσκεται ο Μπιλ Γκέιτς με περιουσία που υπολογίζεται στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στη δεύτερη θέση είναι ο διάσημος επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ με περιουσία που φτάνει τα 68 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Ισπανός μεγιστάνας του χώρου της μόδας Αμάνθιο Ορτέγα με τα 64 δισεκατομμύριά του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο πλουσιότερος Κινέζος είναι ο Ουάνγκ Τζιανλίν με περιουσία που φτάνει τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το στοιχείο ότι, παρά τη γενικότερη καθίζηση της παγκόσμιας οικονομίας, συνολικά στον κόσμο υπάρχουν 2.188 άτομα με προσωπική περιουσία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι συνδυαστικά οι Κινέζοι μεγιστάνες έχουν περιουσία ίση με 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή όσο είναι το ΑΕΠ της Αυστραλίας!

[adsense]

Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά ο επικεφαλής ερευνών της Hurun, Ρούπερτ Χούγκεβερφ, ανέφερε: «Παρά την οικονομική επιβράδυνση και την πτώση των χρηματιστηρίων, η Κίνα παρήγαγε περισσότερους νέους δισεκατομμυριούχους από κάθε άλλη χώρα του κόσμου πέρυσι, κυρίως λόγω της εισαγωγής εταιρειών στο χρηματιστήριο».

Ενα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο της ετήσιας έκθεσης είναι το πόσοι από τους δισεκατομμυριούχους είναι μετανάστες στις χώρες όπου πλούτισαν. Τα ευρήματα, σε μια περίοδο που το Προσφυγικό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας για την Ευρώπη (αλλά και διεθνώς), είναι πραγματικά εντυπωσιακά, καθώς το συνολικό ποσοστό ανέρχεται σε 12,5%.

Ο πιο πλούσιος μετανάστης του κόσμου με περιουσία 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτήν τη στιγμή είναι ο Σεργκέι Μπριν της Google! Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι άλλες λίστες με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, όπως του Forbes και του Bloomberg, έχουν αρκετές διαφοροποιήσεις ως προς τα ευρήματά τους δεδομένης της διαφορετικής μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: ethnos.gr

Send this to a friend