Αθήνα

 

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

32
Γρηγόριος Ξενόπουλος: Ο φωτεινός «Φαίδων» των ελληνικών γραμμάτων με το σκοτεινό τέλος
144 απεργίες παραλύουν ολόκληρη την Γαλλία

ΔΙΕΘΝΗ

144 απεργίες παραλύουν ολόκληρη την Γαλλία

Σε απεργίες και πορείες σε όλη τη χώρα έχουν καλέσει τα γαλλικά συνδικάτα υπό την CGT, αντιδρώντας στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Το Παρίσι κοιτά επίσης στενά το κατά πόσον οι αντιδράσεις θα επεκταθούν και στους φοιτητές, όπως είχε γίνει πριν από δέκα χρόνια αναγκάζοντας τότε την κυβέρνηση να […]

Σε απεργίες και πορείες σε όλη τη χώρα έχουν καλέσει τα γαλλικά συνδικάτα υπό την CGT, αντιδρώντας στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Το Παρίσι κοιτά επίσης στενά το κατά πόσον οι αντιδράσεις θα επεκταθούν και στους φοιτητές, όπως είχε γίνει πριν από δέκα χρόνια αναγκάζοντας τότε την κυβέρνηση να αποσύρει νομοθετική πρωτοβουλία.

Οι σπουδαστικές οργανώσεις έχουν ταθχεί στο πλευρό των σκληροπυρηνικών εργατικών ενώσεων, καλώντας σε μια ημέρα διαμαρτυρίας κατά του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Κομρί, σε μια προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, που έχει ξεπεράσει το 10%.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις φέρνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, τα οποία κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν ουσιαστικά κωδικοποιηθεί και ρυθμιστεί, ανοίγοντας ένα νέο και απρόβλεπτο μέτωπο αντιπαραθέσεων της κυβέρνησης, με τις ενώσεις και τα συνδικάτα των εργαζομένων, που προειδοποιούν ότι κινδυνεύει η εργασιακή τους σταθερότητα και ασφάλεια.

[adsense]

Έτσι, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα περίπου 144 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικάτων, ενώ ο κρατικός σιδηρόδρομος (SNCF) αναμένει μεγάλες καθυστερήσεις και διακοπές στα δρομολόγια του, με έμφαση στην περιοχή γύρω από το Παρίσι. Επίσης, αναμένεται ότι θα επηρεαστούν και τα δρομολόγια του Eurostar μεταξύ του Παρισιού, του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παρακολουθεί άμεσα τη συμμετοχή των σπουδαστών στις κινητοποιήσεις, υπό το φόβο της επανάληψης των μαζικών σπουδαστικών κινητοποιήσεων πριν από 10 χρόνια, που είχαν αναγκάσει τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ να ανακαλέσει τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς από την πλευρά του, έχει αναβάλλει για διάστημα δύο εβδομάδων την παρουσίαση των εργατικών μεταρρυθμίσεων στην κυβέρνηση, δίνοντας ένα δείγμα της διαλλακτικότητας της, ενώ οι απόψεις μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώνοντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, διαφοροποιούνται.

Παράλληλα, διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και εργασιακών ενώσεων, με την ελπίδα ότι οι πιο μετριοπαθείς από αυτές θ’ αποδεχτούν τις μεταρρυθμίσεις, προλαμβάνοντας την οργάνωση συγκροτημένου αντιμεταρρυθμιστικού μετώπου στα εργασιακά.

Ροή Ειδήσεων

katinakis

10/12/2023 | 11:55

Γιάννης Κατινάκης: Αν η Μαρία Καβογιάννη ήταν στο Χόλιγουντ, η Μέριλ Στριπ θα ήταν σπίτι της

10/12/2023 | 11:41

Ρέντη: Συνελήφθη ο δράστης του τραυματισμού του αστυνομικού

10/12/2023 | 11:30

Πασχάλης Τερζής: Δείτε ως είναι σήμερα ο αγαπημένος τραγουδιστής

10/12/2023 | 11:17

Αλέξης Χαρίτσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον δρόμο της τοξικότητας»

10/12/2023 | 10:56

Μήνυμα Μητσοτάκη: Θα νικήσουμε στη μάχη κατά της οπαδικής βίας

10/12/2023 | 10:39

Ελίζαμπεθ Ελέτσι – Νεκτάριος Λεμονίδης: «Θα κάνουμε παιδάκι» – Tα 3 νυφικά, η 8ώροφη τούρτα και ο χορός των νεόνυμφων

10/12/2023 | 10:35

«Ρίχνει» τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων η επενδυτική βαθμίδα

10/12/2023 | 10:33

Θεσσαλονίκη: 3 συλλήψεις και 20 προσαγωγές για τα επεισόδια έξω από το ΑΠΘ

10/12/2023 | 10:13

Έφυγε από την Τουρκία ο γιος του Προέδρου της Σομαλίας – Εμπλέκεται σε θανατηφόρο τροχαίο – Διεθνές ένταλμα σύλληψής του
gerasimos gennatas 281123

10/12/2023 | 10:01

Γεράσιμος Γεννατάς για το πρόωρο τέλος του Έρωτα Φυγά: «Μένουμε χωρίς δουλειά 5 μήνες πριν τελειώσει το συμβόλαιό μας»

10/12/2023 | 09:55

Το ζεϊμπέκικο της Όλγας Γεροβασίλη στην πρεμιέρα του Μαργαρίτη

10/12/2023 | 09:35

Η Ευγενία Λουπάκη καταγγέλλει δολοφονία χαρακτήρα μετά την απάντηση του διευθυντή του «Κόκκινου»

10/12/2023 | 09:28

Σεισμός 3 Ρίχτερ στη Ναύπακτο

10/12/2023 | 09:09

Καίτη Φίνου: «Πρέπει να έφυγα για λίγο από τη ζωή…»

10/12/2023 | 09:04

Στα φετινά επίπεδα οι τιμές του ρεύματος και στις αρχές του 2024 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα νέα τιμολόγια
screenshot 2023 12 10 101004
Έφυγε από την Τουρκία ο γιος του Προέδρου της Σομαλίας – Εμπλέκεται σε θανατηφόρο τροχαίο – Διεθνές ένταλμα σύλληψής του
gaza 5
Το δίκτυο της Χαμάς καταρρέει, δηλώνει ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου
gaza israel
17.700 νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
ΟΗΕ: Αμερικανικό βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας
diafthora
9 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς
Ο Μακρόν προτρέπει τον Νετανιάχου να ανοίξει δεύτερο σημείο διέλευσης για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας