Αθήνα

8 oC

αραιές νεφώσεις

Πανευρωπαϊκός «πόλεμος» για τα σύνορα: Απομονωμένη η Ελλάδα διχασμένη η ΕΕ μεταξύ Μέρκελ και Τουσκ

Πανευρωπαϊκός «πόλεμος» για τα σύνορα: Απομονωμένη η Ελλάδα διχασμένη η ΕΕ μεταξύ Μέρκελ και Τουσκ

Το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής επέκρινε αργά χθες βράδυ η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και προειδοποιώντας ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση».

Σημείωσε δε ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση.

«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο και πρόσθεσε ότι, βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. «Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».

[adsense]

Ωστόσο φωτιά άναψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ όταν ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έκλεισαν τα σύνορά τους εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια αλλά για εφαρμογή της κοινής απόφασης των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα πλέον πως η επόμενη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες θα είναι μία από τις δυσκολότερες, ενώ η Τουρκία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων όσο τα κράτη-μέλη δεν συμφωνούν σε μία κοινή στάση.

Γιατί η Μέρκελ δεν εμπιστεύεται τον Τουσκ

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε κάνει περιοδεία στην Βαλκανική και είχε επισκεφτεί για συνομιλίες την Τουρκία, ετοιμάζοντας μια διαφορετική συμφωνία, από αυτήν που έβαλε την τελευταία στιγμή πάνω στο τραπέζι η γερμανίδα καγκελάριος.

Κατά την διάρκεια της συνόδου, μερικοί ηγέτες ρώτησαν τον Τουσκ, για ποιον λόγο δεν τους είχε ενημερώσει για το τουρκικό σχέδιο, μετά τις επαφές του στην Αγκυρα. Εκείνος παραδέχθηκε ότι δεν πληροφορήθηκε την τουρκική αντιπρόταση τη Δευτέρα το πρωί, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής.

Οπως αναφέρει το Reuters, ο πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου, έχει βρεθεί στην μέση μιας διελκυστίνδας με τη γερμανδα καγκελάριο στο ένα άκρο και τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν στο άλλο άκρο.

Για να μην μείνει καμία αμφιβολία για το ποιος είναι απομονωμένος, χθες η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα για να πάρει επιπλέον μέτρα για το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Μαρτίου. Άλλωστε τις τελευταίες τρεις ημέρες από τα σύνορα δεν έχει περάσει κανένας πρόσφυγας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων δικαιολογεί την απόφασή της με το επιχείρημα ότι αφού ούτε η Σερβία δέχεται πρόσφυγες, και η Σερβία επειδή ούτε η Σλοβενία το κάνει. Έτσι οι χώρες του βαλκανικού διαδρόμου δεν ανοίγουν τα σύνορά τους ούτε για τους 580 πρόσφυγες που είχαν αποφασίσει προ δεκαημέρου οι αστυνομίες τους.

Προφανώς ο κ. Τσίπρας δεν έπεισε το διεθνές ακροατήριο ότι με την επίσκεψή του στην Τουρκία πέτυχε ό,τι δεν είχε πετύχει η ΕΕ, δηλαδή την επαναβεβαίωση της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια, όπως πρόβαλε χθες η κυβερνητική προπαγάνδα.

Η συνάντηση με τον Νταβούτογλου

Την παραμονή της κρίσιμης Ευρω-τουρκικής συνόδου κορυφής πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η συνάντηση της γερμανίδας Καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Ολλανδίας, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε για το τρέχον εξάμηνο. Σε αυτήν την συνάντηση ο Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσίασε την «τολμηρή» πρότασή του να πάρει πίσω στην Τουρκία όλους τους παράτυπους μετανάστες και ένα μεγάλο μέρος των Σύρων προσφύγων, με ανταλλάγματα την επίσπευση της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες, επιπλέον 3 δισ. ευρώ βοήθεια και το «ξεκλείδωμα» νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση.

«Η Μέρκελ αμέσως κατάλαβε ότι η συμφωνία μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη τη δυναμική» δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος, τονίζοντας ότι τα κέρδη θα είναι πολύ περισσότερα από τις παραχωρήσεις που ζητά ο Νταβούτογλου.

Οργή στο τραπέζι της συνόδου

Το πρακτορείο αναφέρει ότι διπλωμάτες της Ε.Ε. και αξιωματούχοι των Βρυξελλών εξέφρασαν την έκπληξή τους από την πρόταση που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στους ηγέτες κατά την διάρκεια της συνόδου, εξοργίζοντας ορισμένους για το γεγονός ότι η Μέρκελ τους είχε κρατήσει στο σκοτάδι για τις ενέργειές της.

Μάλιστα όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε αν είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο να επιστρέφονται μαζικά πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, ένας αξιωματούχος των Βρυξελλών απάντησε: «Να ρωτήσετε την κα. Μέρκελ».

Διαβάστε ακόμα: Η Μέρκελ στηρίζει Ελλάδα και «καρφώνει» Τουσκ: «Μονομερής αποφάση το κλέισιμο συνόρων»

Send this to a friend