Αθήνα

8 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Τι ζήτησε ο Πούτιν από Μέρκελ, Ολάντ και Ποροσένκο για την Ουκρανία

Τι ζήτησε ο Πούτιν από Μέρκελ, Ολάντ και Ποροσένκο για την Ουκρανία

Tηλεφωνική συνομιλία με αντικείμενο την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και τα μέτρα για τήρηση της εκεχειρίας στην «παγωμένη κρίση» του Ντονμπάς είχαν οι ηγέτες Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι αρμοδιότητες της αποστολής του ΟΑΣΕ, με τις τέσσερις πλευρές να συζητούν διεύρυνσή τους.

[adsense]

Στην τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, συζητήθηκε η πολιτική διαδικασία επίλυσης της κρίσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη ρωσική πλευρά, ο Πούτιν κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να τερματίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας, ενώ ουσιαστικής σημασίας θα είναι ο άμεσος διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, με αντικείμενο την υλοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφτηκε στο Μίνσκ, το 2015.

Παράλληλα, οι τέσσερις ηγέτες έδωσαν έμφαση στη σημασία της άμεσης επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός, που προβλέπει η αναφερόμενη συμφωνία ειρήνευσης, ενώ συζητήτησαν και πακέτο προτάσεων για τη διεξαγωγή εκλογών στις δύο αυτόνομες περιοχές.

Send this to a friend