Αθήνα

11 oC

σποραδικές νεφώσεις

Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου: Ζητούν την αναβολή των Ολυμπιακών λόγω Ζίκα

Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου: Ζητούν την αναβολή των Ολυμπιακών λόγω Ζίκα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν κορυφαίοι επιστήμονες και ζητούν από τον ΠΟΥ την αναβολή ή την μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο σε διαφορετική περιοχή.

[adsense]

Οι 125 κορυφαίοι επιστήμονες αναφέρουν σε επιστολή τους ότι τα νέα ευρήματα για τον ιό κάνουν την διεξαγωγή των Αγώνων στο Ρίο «ανήθικη» και ζητούν από τον Οργανισμό να αλλάξει επειγόντως τις οδηγίες για τον Ζίκα, που σχετίζεται με σοβαρή γενετική ανωμαλία.

Η Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε τον Μάιο ότι δεν βλέπει το λόγο για να καθυστερήσει ή να μετακινήσει τους αγώνες σε διαφορετική τοποθεσία.

«Είναι περιττός κίνδυνος όταν από όλες τις χώρες του κόσμου δώσουν το παρών στους Αγώνες, καθώς μπορεί να κολλήσουν τον ιό και με την επιστροφή τους στο σπίτι να τον μεταφέρουν και να τον μετατρέψουν σε επιδημία» εξηγούν στο γράμμα τους οι ερευνητές, ορισμένοι εκ των οποίων προέρχονται από πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη, το Χάρβαρντ και το Γέιλ.

Ο ιός ζίκα δεν είναι καινούργιος. Ανακαλύφθηκε το 1947 στην Ουγκάντα και είναι αρκετά συνηθισμένος στην Αφρική και την Ασία. Προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τον δάγκειο πυρετό, τον ιό του Δυτικού Νείλου και τον κίτρινο πυρετό. Συνήθως, όμως, προκαλεί ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, μυϊκούς πόνους ή εξανθήματα.

Ο ζίκα μεταδίδεται συνήθως από κουνούπια του γένους Aedes. Υπάρχουν και ορισμένες καταγεγραμμένες περιπτώσεις μεταφοράς του ιού από το ασιατικό κουνούπι τίγρης –το οποίο υπάρχει πλέον στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Send this to a friend