Αθήνα

 

20 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΔΙΕΘΝΗ

Τραγωδία στην Ιταλία: Ακόμα ανασύρουν νεκρούς από τα συντρίμμια των τρένων [εικόνες]

[adsense]

Ο απολογισμός της τραγικής σύγκρουσης δυο τρένων στην περιοχή της Απουλίας, στην Νότια Ιταλία, είναι 27 νεκροί και πάνω από 50 οι τραυματίες, ενώ οι ιταλικές αρχές δεν θεωρούν τον απολογισμό αυτό οριστικό αφού ο μοιραίος κατάλογος αναμένεται να αυξηθεί.

Την ώρα που τα περισσότερα ιταλικά μέσα κάνουν λόγο για ανθρώπινο λάθος και πάνω σε αυτό φέρονται να προσανατολίζονται και οι έρευνες των ιταλικών αρχών, το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La7 μεταδίδει ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η τραγική αυτή σύγκρουση προκλήθηκε, πιθανότατα, από μηχανική βλάβη, από την στιγμή, μάλιστα, που το σύστημα το οποίο ελέγχει τους σηματοδότες κοντά στο σημείο του δυστυχήματος ελέγχεται μέσω παρωχημένης τεχνολογίας.

Ωστόσο, σημειώνεται πως σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», σε αυτό το κομμάτι της σιδηροδρομικής γραμμής, δεν υπάρχει αυτοματισμός, αλλά ένα σύστημα εφημεριών μεταξύ των σταθμών. Και οι δύο αρμόδιοι για τα δύο διαφορετικά τρένα σταθμοί έδωσαν εντολή στις αμαξοστοιχίες να κινηθούν κανονικά. Έτσι, αυτές κινούνταν με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Πάντως, απαντήσεις αναμένεται να δώσουν τα «μαύρα κουτιά» των τρένων, εκ των οποίων το ένα έχει εντοπιστεί και ανακτηθεί, ενώ το άλλο μοιάζει να είναι κατεστραμμένο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αναφερόμενος στο δυστύχημα, θέλησε να τονίσει: «Yπάρχει θυμός και δάκρυα για τις ζωές αυτές που χάθηκαν και για τις οικογένειές τους. Αλλά υπάρχει και πάρα πολύς θυμός. Η Ιταλία έχει το δικαίωμα να μάθει την αλήθεια. Θέλουμε να πέσει άπλετο φως πάνω σε όλη αυτή την υπόθεση».

Από την πλευρά του, τέλος, το προβεβλημένο στέλεχος των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της Βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο, υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να επιτελέσει οπωσδήποτε το έργο της», αλλά «με την σημερινή τεχνολογία και τις λύσεις που υπάρχουν, είναι παράλογο να μπορούν να συμβαίνουν ακόμη τραγωδίες σαν και αυτή».

Οι εμπλεκόμενες αμαξοστοιχίες ανήκουν σε μικρές ιδιωτικές ιταλικές εταιρείες με φτηνά εισιτήρια και χρησιμοποιούνταν κυρίως από φοιτητές και εργαζόμενους στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι.

Οι συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες

Οι εικόνες που μεταφέρουν οι διασώστες και οι αυτόπτες μάρτυρες είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικές με χαρακτηριστική αυτή μίας μητέρας που σκοτώθηκε αγκαλιά με την κόρη της.

«Μία μαμά ήταν γαντζωμένη στην μικρή της κόρη. Κι οι δύο νεκρές», γράφει ιταλικό δημοσίευμα που συμπληρώνει ότι στο σημείο καταγράφονται σκηνές πανικού και χάους

«Κάντε ησυχία. Πρέπει να ακούσουμε τις κραυγές αυτών που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια», φώναζαν με μεγάφωνα οι άνδρες των συνεργείων σε μία προσπάθεια να ανασύρουν ζωντανούς τους εγκλωβισμένους που παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια των τρένων.

«Σηκώθηκα όρθιος και αντίκρισα την κόλαση», λέει ένας από τους διασωθέντες.

Συντετριμμένος είναι ο δήμαρχος του Κοράτο, Μάσιμο Ματζίλι, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ιταλικό Τύπο εξήγησε πως «ήταν το τρένο των οικογενειών μας».Ο δήμαρχος του Κοράτο ανέφερε για το θέαμα που αντίκρισε: «Μοιάζει με αεροπορικό δυστύχημα».

Όπως εξήγησε, σε όλους τους τραυματίες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ εξέφρασε φόβους για περισσότερους νεκρούς.

Ένας άνδρας με αγωνία περιμένει νεότερα για την κατάσταση του εγγονού του, ο οποίος επέβαινε σε ένα από τα δύο τρένα της ιδιωτικής εταιρίας Ferrovie Nord Barese.

«Ο εγγονός μου επέστρεψε προ ημερών στην Ιταλία από την Ιαπωνία όπου βρισκόταν ένα χρόνο για σπουδές. Ελπίζω να μου πουν ότι έχει σωθεί», είπε

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για τις μεταφορές, Τζοβάνι Τζανίνι τόνισε πως οι διασώστες παραμένουν στο σημείο με την ελπίδα ενώ ψάχνουν ανάμεσα στα συντρίμμια να ακούσουν φωνές εγκλωβισμένων για να τους ανασύρουν.

Όλα αυτά, ενώ καθίσματα και τμήματα βαγονιών έχουν εκτοξευθεί στον ελαιώνα της περιοχής.

«Πού είναι η κόρη μου; Σας παρακαλώ δείξτέ την μου», ήταν τα γεμάτα γωνία λόγια μίας γυναίκας όταν έφτασε στο νοσοκομείο του Μπαρλέτα, αναζητώντας την κόρη της.

«Πήγα στο νοσοκομείο του Κοράτο, μετά σε εκείνο της Άντρια. Πείτε μου πού είναι και αν είναι καλά», φώναζε η μητέρα, η οποία τελικά ενημερώθηκε πως η κόρη της είναι τραυματισμένη.

«Ο πατέρας μου είναι σε αυτό το τρένο. Στο νοσοκομείο δεν ξέρουν τίποτα. Θα δούμε τι θα συμβεί. Θέλω να παραμείνω ψύχραιμη. Δεν έχω νεότερα. Το κινητό του τηλέφωνο είναι κλειστό», δήλωσε με «σπασμένη» φωνή μία γυναίκα στις τηλεοπτικές κάμερες των συνεργείων που έχουν κατακλύσει την περιοχή καταγράφοντας όλες τις εξελίξεις.

«Πήγα ξυπόλητη κάτω από τα συντρίμμια. Έσκαψα ανάμεσα στις λαμαρίνες και κατάφερα να σώσω τον σύζυγό μου. Είδα ανθρώπους κομματιασμένους», ήταν η δραματική περιγραφή μίας γυναίκας που κατάφερε να επιβιώσει από τη σφοδρή σύγκρουση.

Ένας ακόμα διασωθέντας εξήγησε σε δημοσιογράφους πως άκουγε μουσική την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα και «ξαφνικά έπεσα στο δάπεδο. Είδα ακόμα και έναν ελεγκτή στο δάπεδο. Ήταν πολύ άσχημο. Κατάφερα να βγω έπειτα από πέντε λεπτά. Όταν σηκώθηκα όρθιος αντίκρισα την Κόλαση».

«Ο πατέρας μου και η αδελφή μου ήταν καλυμμένοι με αίμα. Η μητέρα μου βρισκόταν στο δάπεδο. Μας έσωσαν κάποια παιδιά μέσα στο τρένο. Ένιωσα να πέφτω προς τα μπροστά. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα που δεν κατάλαβα τίποτα. Είμαι έγκυος οκτώ μηνών και δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συνέβη», δήλωσε μία γυναίκα σε κατάσταση σοκ έπειτα από τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων.

Παράλληλα, ανάμεσα στους τραυματίες τουλάχιστον 18 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και ένας εκ των μηχανοδηγών.

trena trena1 trena2 trena3 trena4 trena5 trena6 trena7 trena8 trena9

Ροή Ειδήσεων

240329090511

29/03/2024 | 09:05

Ευρωεκλογές 2024-ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι

29/03/2024 | 08:42

Δημήτρης Κόκοτας: Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Υπέστη έμφραγμα, ανακοπή και ανατάχθηκε

29/03/2024 | 08:31

Πύργος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου – Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο
a56ea77fb8314a5cce93973bc6bb79ee xl

29/03/2024 | 08:27

Καρδίτσα: Νεκρή βρέθηκε ηλικιωμένη στο Καταφύλλι Αργιθέας – Έρευνες της αστυνομίας για το ενδεχόμενο εγκλήματος

29/03/2024 | 08:11

Ο Στέφανος Κασσελάκης ορκίζεται σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του

29/03/2024 | 08:04

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eortologio 8 1

29/03/2024 | 07:58

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου

29/03/2024 | 07:47

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα – Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»
screenshot 24

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν

28/03/2024 | 22:26

Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή
screenshot 22

28/03/2024 | 22:20

MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»

28/03/2024 | 22:05

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδραιωμένη η πεποίθηση στον λαό πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανή διαφθοράς

28/03/2024 | 21:57

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού- Ένας τραυματίας
kate4 midleton 220324
Όλα δείχνουν ότι η Κέιτ Μίντλετον πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου, δηλώνει βασιλικός αναλυτής
police2 171023
ΗΠΑ: 4 νεκροί και τουλάχιστον 5 τραυματίες από επίθεση άνδρα με μαχαίρι στο Ιλινόι
2023 06 26t204306z 333193292 rc28r1a6dc1a rtrmadp 5 ukraine crisis russia putin
Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ – Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται
gaza 6 scaled 1
Φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας – Συνομιλίες για τη Ράφα προσεχώς
mosxa2 220324
Ρωσία: Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να έκανε την επίθεση στην Μόσχα, λέει το υπουργείο Εξωτερικών
polizei 322
Τραγωδία στη Γερμανία: 5 νεκροί και αρκετοί τραυματίες σε δυστύχημα με λεωφορείο