Αθήνα

10 oC

αραιές νεφώσεις

Adrian Darya 1: Προειδοποιεί ο Πομπέο για το δεξαμενόπλοιο! «Όποιος το αγγίξει θα υποστεί κυρώσεις»

Αφού το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1), βρέθηκε στην καρδιά της διπλωματικής κρίσης μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, τώρα το Γιβραλτάρ έχει δηλώσει προορισμό την την Καλαμάτα.

Αφού το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1), βρέθηκε στην καρδιά της διπλωματικής κρίσης μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, τώρα το Γιβραλτάρ έχει δηλώσει προορισμό την την Καλαμάτα.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει πετρέλαιο στην Συρία, με την χώρα μας να βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο ενός διπλωματικού θρίλερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επισήμανε χαρακτηριστικά πως: «Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν ότι απαιτείται για να εμποδίσουν ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων», προσθέτοντας πως:

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, κατέληξε λέγοντας πως: «Αν αυτό το πλοίο κατευθυνθεί ξανά στη Συρία θα αναλάβουμε κάθε δράση που μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό όπως προβλέπουν οι κυρώσεις».

«Μεταφέραμε την ισχυρή θέση μας ως προς το θέμα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και σε όλα τα λιμάνια στη Μεσόγειο που πρέπει να προειδοποιηθούν για να μη διευκολύνουν αυτό το τάνκερ», επισήμανε από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με όσα μετέδιδε χθες και η Wall Street Journal.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουν εταιρείες και ναυτικοί ότι τυχόν προσπάθειες παροχής βοήθειας σ’ αυτό το τάνκερ μπορεί να εκληφθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση (Foreign Terrorist Organization), κάτι που έχει και πιθανώς ποινικές συνέπειες».

Η WSJ σχολιάζει πως οι συνέπειες αυτές απειλούν τους παραβάτες και περιλαμβάνουν από φυλάκιση και πρόστιμα, μέχρι και ανάκληση βίζας από μέλη πληρωμάτων.

Send this to a friend