Αθήνα

22 oC

αίθριος καιρός

Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες για να γεράσεις - Δείτε σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες για να γεράσεις - Δείτε σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

Στη κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ελβετία

 

Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί το γεγονός, ότι στη λίστα με τις καλύτερες χώρες για να περάσεις τα γεράματά σου με βάση την έκθεση της HelpΑge International, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.

[adsense]

Λίγο οι χαμηλές συντάξεις, λίγο οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης λόγω κρίσης και οι κάκιστες παροχές στο τομέα της υγείας… η χώρα μας βρίσκεται στην 79η θέση μεταξύ 96 κρατών, κάτω από χώρες όπως το Κριγιστάν (51), η Αλβανία (53), η Νικαράγουα (57), το Τατζικιστάν (58), το Μπαγκλαντές (67) και η Μογγολία (72). Τουλάχιστον προσπερνάμε το Αφγανιστάν, που βρίσκεται στην τελευταία θέση! Κάτι είναι κι αυτό!
Ο παγκόσμιος δείκτης Global AgeWatch Index που καταρτίζεται σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, καλύπτει το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 60 ετών, δηλαδή γύρω στα 900 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε μια αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν την κοινωνικο-οικονομική ευημερία ενός ηλικιωμένου, όπως το εισόδημα, η υγεία, η εκπαίδευση, η απασχόληση, το περιβάλλον κ.α.

Φυσικά στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ελβετία, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Νορβηγία, η Σουηδία, η Γερμανία και ο Καναδάς.

xwra

Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σήμερα συνεχίζει να έχει η Ιαπωνία (86 χρόνια), ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι τα 81 έτη. Το 73,5% των ανδρών ηλικίας 55 έως 64 ετών είναι οικονομικά ενεργοί, έναντι ποσοστού μόνο 46,8% για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας. Με δεδομένο ότι οι γυναίκες εργαζόμενες συνήθως αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, κινδυνεύουν περισσότερο από φτώχεια στην τρίτη ηλικία. Σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων ποικίλουν δραματικά, από 48,5% στη Νότιο Κορέα έως μόνο 1,6% στην Ισλανδία. Έως το 2030 εκτιμάται ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών στη Γη θα έχει φθάσει το 16,5%, τα τρία τέταρτα από αυτούς σε αναπτυσσόμενες χώρες.

ilikiwmenoi1

Η έκθεση -με επικεφαλής τον καθηγητή Ασγκάρ Ζαϊντί του Κέντρου Ερευνών Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον- επισημαίνει ότι η Ελλάδα κατέχει τη χαμηλότερη θέση στη δυτική Ευρώπη και βρίσκεται σε παρόμοια θέση με χώρες της Αφρικής και της Ασίας στο θέμα της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3 εκατ. άνθρωποι άνω των 60 ετών, σχεδόν το 27% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 33,2% το 2030 και στο 40,8% το 2050. Το προσδόκιμο ζωής ενός 60χρονου (πόσα χρόνια ακόμη αναμένεται να ζήσει) υπολογίζεται σε 24 χρόνια, ενώ το προσδόκιμο υγιούς ζωής σε 17,4 χρόνια.

Πηγή: star.gr

Send this to a friend