Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αδιανόητη πρόκληση: Η Τουρκία «απαγορεύει» επέκταση χωρικών υδάτων ακόμα και στα Αντικύθηρα- Κλήτευση Έλληνα πρέσβη από Τσαβούσογλου

Τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα κάλεσε εκτάκτως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με το το CNN Turk.

Την είδηση της κλήσης του Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα, Πέτρου Μαυροειδή μετέδωσαν πάντως με έκτακτα δελτία όλα τα τουρκικά και ελληνικά ΜΜΕ. Ωστόσο διπλωματικές πηγές έχουν κάνει γνωστό ότι η μετάβαση του κ. Μαυροειδή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν προγραμματισμένη.

Μπορεί ακόμη να μην έχει γίνει γνωστός ο λόγος της κλήτευσης, αλλά είναι γεγονός ότι η Τουρκία είναι φανερά ενοχλημένη από τα όσα είπε ο Νίκος Κοτζιάς περί περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια. Νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για την ανακοίνωση Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, επαναφέροντας το casus belli.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στις δηλώσεις Κοτζιά είπε: «Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση».

Η Άγκυρα δε, δηλώνει φανερά ότι οποιαδήποτε επέκταση στα 12 μίλια, ακόμα και στα ανοικτά των Αντικυθήρων θα πρέπει να γίνει με αμοιβαία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Send this to a friend