Αθήνα

28 oC

σποραδικές νεφώσεις

Αγνώριστο το Παρίσι για 18η εβδομάδα! Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στα Κίτρινα γιλέκα και την αστυνομία - Λεηλασίες καταστημάτων (vid)

Για μία ακόμη ημέρα επικράτησε χάος στο κέντρο του Παρισιού, όταν μέλη των Κίτρινων Γιλέκων συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς.

Για μία ακόμη ημέρα επικράτησε χάος στο κέντρο του Παρισιού, όταν μέλη των Κίτρινων Γιλέκων συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς.

Να σημειωθεί ότι ως συνήθως οι συγκρούσεις ξέσπασαν στη λεωφόρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, όπου η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας είναι ισχυρή.

Σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσαν ΜΜΕ, διαδηλωτές προσπάθησαν να επιτεθούν σε ένα φορτηγό της χωροφυλακής ενώ άλλοι έστησαν οδοφράγματα στη λεωφόρο, όπου χιλιάδες «κίτρινα γιλέκα» άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ενώ πριν από μία ώρα το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι σημειώθηκαν λεηλασίες καταστημάτων στη λεωφόρο των Ηλυσίων, στο περιθώριο των κινητοποιήσεων.

Σε απόσταση αναπνοής διαδηλωτές, πολλοί ντυμένοι στα μαύρα, φορώντας κουκούλες ή κράνη στο κεφάλι, εκτόξευσαν πλάκες πεζοδρομίου εναντίον των δυνάμεων της τάξης που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. «Επαγγελματίες του σπασίματος και των ταραχών εισέδυσαν στις πορείες», κατήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Οι διαδηλωτές θέλησαν να δείξουν ότι το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων είναι ενεργό. Ηγετικές φυσιογνωμίες υποστήριξαν ότι υπάρχει «αναβίωση της κινητοποίησης» σήμερα. Ανακοινώνοντας ένα «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση, κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να συγκλίνουν στο Παρίσι.

«Περιμένουμε με ανυπομονησία τους κατοίκους της Τουλούζης, του Μπορντό, της Μασσαλίας, της Ρουέν…» είπε ο Ερίκ Ντρουέ, οδηγός φορτηγού στην περιοχή του Παρισιού, λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα ενισχυθούν με υποστηρικτές πού έφθασαν από την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πολωνία.

Ο Μαξίμ Νικόλ, ένας άλλος γνωστός ηγέτης των «κίτρινων γιλέκων», δήλωσε πως θα είναι μια «αξιομνημόνευτη» ημέρα, «ένα Σαββατοκύριακο από τα πιο σημαντικά αφότου ξεκίνησε αυτή η κινητοποίηση».

Send this to a friend