Αθήνα

32 oC

αίθριος καιρός

Σκόπια: Πανηγυρίζει ο Ζάεφ μετά την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών - Γιατί το VMRO ζητά πρόωρες εκλογές

Με 81 ψήφους εγκρίθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η συνταγματική τροποποίηση στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, μετά το πολιτικό θρίλερ που εκτυλίχθηκε το προηγούμενο 48ωρο.

Με 81 ψήφους εγκρίθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η συνταγματική τροποποίηση στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, μετά το πολιτικό θρίλερ που εκτυλίχθηκε το προηγούμενο 48ωρο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατάφερε, τελικά, να έρθει σε συμφωνία με τον ηγέτη του αλβανόφωνου BESA, Μπιλχάλ Κασάμι.

Υπέρ των αλλαγών τάχθηκαν 81 βουλευτές από τους 120, καλύπτοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Κατά τη συνεδρίαση της Βουλής, που ξεκίνησε με καθυστέρηση, λόγω των έντονων ζυμώσεων στο παρασκήνιο, αναμένεται ότι θα ψηφιστούν και οι υπόλοιπες τρεις τροπολογίες, που θα εκπληρώνουν τα συμφωνηθέντα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η «καυτή πατάτα» περνάει τώρα στα ελληνικά χέρια κι αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα σε ότι αφορά την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή προς κύρωση, κάτι που αποτελεί σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο αιτία αποχώρησης του από την Κυβέρνηση, την οποία πάντως είπε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης.

Ζάεφ: Ανοίγουμε την πόρτα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ο Ζόραν Ζάεφ επέλεξε το twitter για να συγχαρεί τόσο τους πολίτες, όσο και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν για τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες, όπως σημείωσε «ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ»

«Συγχαίρω τους πολίτες και τους βουλευτές για την ευθύνη για τις συνταγματικές αλλαγές, με την οποία μαζί ανοίξαμε τις πόρτες ΝΑΤΟ και ΕΕ για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας», γράφει ο Ζάεφ, κάνοντας λόγο για ακόμη μία φορά περί «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και όχι «Βόρεια Μακεδονία», όπως ορίζει η συμφωνία των Πρεσπών.

Επίσης ο Ζόραν Ζάεφ με άλλο tweet ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε με την οποία «συνεχάρη όλους τους πολίτες της χώρας για την ιστορική επιτυχία και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται».

 

Το VMRO-DPMNE ζητά πρόωρες εκλογές 

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξέφρασε την εναντίωσή του για την απόφαση της Βουλής για την τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ και κατηγόρησε ως υπεύθυνο γι΄ αυτό τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, ο Μίτσκοσκι ζήτησε την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μαζί με τις προεδρικές, που προγραμματίζονται για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου.

O Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι οι 39 βουλευτές του κόμματός του απείχαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.

Send this to a friend