• Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου
  • 13:06

Αθήνα

7 oC

ψιχάλες μικρής έντασης

O Τσίπρας βιάζεται αλλά ο Ζαεφ καθυστερεί: Θα έπαιρνα τηλέφωνο τον Τσίπρα όμως θέλω βιώσιμη λύση

Αισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ο οποίος δήλωσε ότι η διαφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας θα λυθεί πολύ σύντομα.

Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν πότε θα γίνει τηλεφωνική επικοινωνία και ο Ζάεφ απάντησε ότι το τηλέφωνο θα χτυπήσει από την πλευρά των Σκοπίων όμως δεν είναι ακόμη γνωστή η ημέρα και η ώρα.

«Θα ήθελα να πραγματοποιήσω την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό αύριο», όμως το άφησε ανοιχτό και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μπορεί να τηλεφωνήσω στην Αθήνα και ελπίζω θα γίνει πολύ σύντομα».

«Δεν θα σχολιάσω κάτι περαιτέρω από τη δήλωση του ΥΠΕΞ πως είμαστε πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές».

«Οπως βλέπετε παραμένω αισιόδοξος παρότι δεν είναι πολύ εύκολο, είναι ευαίσθητο αλλά είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε και ανέφερε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα. Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων τόνισε ότι προέχει η ποιότητα της συμφωνίας, όχι οι προθεσμίες.

H ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ:

«Σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή όπου υπάρχει προσπάθεια υπέρβασης των διαφορών στο ονοματολογικό μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί απαραίτητο να ενημερωθεί το εγχώριο και διεθνές κοινό για τα εξής:

Εχει επιδειχθεί καλή θέληση και έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν την εν λόγω καλή θέληση σε κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αντικατοπτρίζει καταλλήλως τις ουσιαστικές παραμέτρους, που χαρακτηρίζουν την πολιτική κατανόηση που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Με αυτό το στόχο, η ΠΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν επωφελούνται από τυχόν βιαστικές κινήσεις. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μίας βιώσιμης λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

Απάντηση από κυβερνητικό αξιωματούχο

«Εχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία όπως είπε ο Ζάεφ πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια» απάντησε στους δημοσιογράφους.

Send this to a friend