
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιμέτωπη με το σενάριο απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους, βρίσκεται η Αμάλ Κλούνεϊ λόγω της σχέσης της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στην υπόθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε πρόσφατα τους δικηγόρους, που συμβουλεύουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), συμπεριλαμβανομένης της Αμάλ Κλούνεϊ, ότι κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, εάν εμπίπτουν στο εκτελεστικό διάταγμα 14203, που υπεγράφη από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο. Οι Financial Times αναφέρουν ότι με βάση το διάταγμα, το δικαστήριο «ανέλαβε παράνομες και αβάσιμες ενέργειες με στόχο την Αμερική και τον στενό μας σύμμαχο, το Ισραήλ».
Η Βρετανολιβανέζα δικηγόρος, σύζυγος του Αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρείται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την απόφαση δίωξης και έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Κι αυτό επειδή το δικαστήριο της ζήτησε πέρυσι να συμμετάσχει σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων για υποψίες εγκλημάτων πολέμου στο Ισραήλ και τη Γάζα.
Οι κυρώσεις Τραμπ
Με το διάταγμά του, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και περιορισμών στη χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους, υπαλλήλους και άμεσους συγγενείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα «αβάσιμα», όπως υποστηρίζει, εντάλματα σύλληψης.
Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Καν, ο οποίος αρχικά πίεσε το δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκαλάντ τον Μάιο του 2024, είναι το μόνο πρόσωπο από την πολύκροτη υπόθεση που κατονομάζεται στην εκτελεστική πράξη του Τραμπ. Η Κλούνεϊ θεωρείται από πολλούς ότι θα είναι ο επόμενος στόχος.
Η επιτροπή, στην οποία μετείχε η Αμάλ Κλούνεϊ αποφάσισε ομόφωνα ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς και συνέστησε να λογοδοτήσουν τόσο η Χαμάς όσο και οι ηγέτες του Ισραήλ. Τον Νοέμβριο το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά των Νετανιάχου – Γκάλαντ, με το σκεπτικό ότι υπάρχουν «εύλογοι λόγοι» ώστε να συμπεράνει κανείς ότι οι δύο άνδρες «σκόπιμα και εν γνώσει τους στέρησαν τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας από αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωσή του».
Η 47χρονη σήμερα Αμάλ Κλούνεϊ εργάζεται ως δικηγόρος σε Βρετανία και ΗΠΑ. Ως μητέρα δίδυμων παιδιών, 7 ετών, η ίδια και ο σύζυγός της ζουν κυρίως μεταξύ Βρετανίας και Ιταλίας. Προσωρινά διαμένουν στη Νέα Υόρκη, καθώς ο Τζορτζ Κλούνεϊ πρωταγωνιστεί στην παράσταση του Broadway «Good Night and Good Luck», που έχει βασιστεί στην ομώνυμη ταινία.
Ροή Ειδήσεων

21/05/2025 | 21:10
Καμία βοήθεια δεν έχει διανεμηθεί στη Γάζα εξαιτίας της μη ασφαλούς πρόσβασης, λένε τα Ηνωμένα Έθνη
21/05/2025 | 20:57
Δυτική Όχθη: Διεθνής κατακραυγή κατά του Ισραήλ για τα πυρά εναντίον διπλωματών – «Απαράδεκτο, απαιτούμε πειστικές εξηγήσεις»
21/05/2025 | 20:46
Ευτύχης Μπλέτσας: Παντρεύτηκε και με θρησκευτικό γάμο τη σύντροφο του, Ηλέκτρα Αστέρη

21/05/2025 | 20:35
Γλυκά Νερά: Η στιγμή που ο 17χρονος γρονθοκοπεί τον 48χρονο και τον ρίχνει στο έδαφος
21/05/2025 | 20:19
Φίλιππος Σοφιανός: «Αν δεν είχε έρθει στην ύστατη στιγμή δεν θα είχα βγει ζωντανός, άρχισαν οι αλλοιώσεις»
21/05/2025 | 19:28
Δημήτρης Μακαλιάς: «Αν έλεγα τις ατάκες που έχει πει ο Σωτήρης Τσαφούλιας, θα ήμουν κρεμασμένος στο Σύνταγμα»

21/05/2025 | 19:21
Πάτρα: Συγκλονίζει ο διάλογος της 56χρονης με τον γιο της που του έδωσε το ήπαρ της – «Ρε μαμά, μήπως να το αφήσουμε;»
21/05/2025 | 18:44
Η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας σημειώνει τεράστια επιτυχία στα διεθνή charts σε 32 χώρες

21/05/2025 | 18:08
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι για πρώτη φορά: Η ζωή με την Εύα Καϊλή, η ημέρα της σύλληψης και το Qatargate

20/05/2025 | 18:11
Αφροδίτη Γραμμέλη κατά Στάθη Αγγελόπουλου: «Έχω αρχίσει να θυμώνω με αυτή την απαξίωση»
20/05/2025 | 13:28
Νέα τροπή στην υπόθεση κακοποίησης παιδιών στη Λάρισα: Τρεις οι κατηγορούμενοι – Διώκεται και ο πατέρας
20/05/2025 | 16:18
Γιώργος Λιάγκας: Ένταση στο Πρωινό με Καλύβα – Πετρογιάννη – «Εγώ Φωτεινή μου δεν προέρχομαι από το lifestyle»

20/05/2025 | 12:00
Σπύρος Μπιμπίλας για Νίκο Γαλανό: «Τον τελευταίο χρόνο είχε αρρωστήσει, ξέραμε ότι ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση»
20/05/2025 | 19:47
Λάρισα – Η κατάθεση της παιδιάτρου που εξέτασε τα δύο παιδιά που κακοποιήθηκαν: «Ο Γιάννης με έκαψε στο πρόσωπο»
20/05/2025 | 17:44
Φωκάς Ευαγγελινός: «Η Klavdia με έκανε και έκλαιγα όταν τραγούδησε στον τελικό της Eurovision»

20/05/2025 | 18:02
Πέλλα: Καταδικάστηκε δάσκαλος γιατί έδειχνε σε μαθητές βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο
20/05/2025 | 12:10
Eurovision 2025: Η σέξι φωτογραφία των εκπροσώπων Μάλτας και Φινλανδίας μετά τον τελικό
20/05/2025 | 20:41
Η Εριέττα Κούρκουλου αποκάλυψε ότι οι πρώην της είχαν πρόβλημα με την οικονομική της επιφάνεια: «Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται λίγοι»

20/05/2025 | 19:16
Όλγα Κεφαλογιάννη για το διαζύγιο και τη δικαστική διαμάχη με τον Μίνωα Μάτσα: «Υπέστην εκβιασμό»
20/05/2025 | 17:10
Κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ για τη Γάζα: 14.000 μωρά θα πεθάνουν σε 48 ώρες αν δεν φτάσει βοήθεια
20/05/2025 | 12:30
Ο Γιάννης Μπέζος σε μια σπάνια εξομολόγηση για τη Ναταλία Τσαλίκη: «Είμαστε συνταξιδιώτες στο χρόνο»

20/05/2025 | 16:00