Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ποιος θα τη μαζέψει επιτέλους; Εμετική ανάρτηση Ραχήλ Μάκρη για τον θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη

ΔΙΕΘΝΗ

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της FED -Ο 65χρονος Τζερόμ Πάουελ

Ο Τζερόμ "Τζέι" Πάουελ, ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέλαβε και επισήμως σήμερα τα ηνία της Fed, υποσχόμενος ότι "θα εξηγεί" ό,τι κάνει και ότι θα σεβαστεί την παράδοση της ανεξαρτησίας του θεσμού.

Ο Τζερόμ “Τζέι” Πάουελ, ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέλαβε και επισήμως σήμερα τα ηνία της Fed, υποσχόμενος ότι “θα εξηγεί” ό,τι κάνει και ότι θα σεβαστεί την παράδοση της ανεξαρτησίας του θεσμού.

“Αισθάνομαι τιμή για αυτήν την ευκαιρία να υπηρετήσω τον αμερικανικό λαό. Ξεκινώντας τη θητεία μου, θέλω να υπογραμμίσω ότι δεσμεύομαι να εξηγώ αυτό που κάνουμε και γιατί το κάνουμε” είπε ο Πάουελ, λίγο μετά την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον.

Ο νέος πρόεδρος της Fed, που θεωρείται μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος, έχει σπουδάσει νομικά και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την τελευταία πενταετία. Ο 65χρονος Πάουελ διαδέχεται στη θέση αυτή την Τζάνετ Γιέλεν, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Fed.

Η Γιέλεν, που την Παρασκευή παραδέχτηκε ότι απογοητεύτηκε που δεν ανανεώθηκε η θητεία της για δεύτερη τετραετία, ως είθισται, δεν ήταν παρούσα στην ορκωμοσία του διαδόχου της σήμερα.

Ο Πάουελ, ο 16ος πρόεδρος της Fed, στη σύντομη ομιλία του επέμεινε ότι θα τηρήσει τη “μη κομματική παράδοση” της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και ότι θα λαμβάνει “αντικειμενικές αποφάσεις βασισμένες στα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα”. Υπενθύμισε επίσης ότι η Fed διαδραματίζει “ρόλο κλειδί για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος”. Εμφανίστηκε άλλωσε αισιοδόξος, παρουσιάζοντας μια θετική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας: “η ανεργία είναι χαμηλή, η οικονομία προοδεύει, ο πληθωρισμός είναι χαμηλός”, εξήγησε.

“Μέσω των νομισματικών αποφάσεών μας θα στηρίξουμε τη συνέχιση της ανάπτυξης, μια υγιή αγορά εργασίας και τη σταθερότητα των τιμών”, πρόσθεσε. Δεσμεύτηκε επίσης ότι “θα επαγρυπνεί και θα είναι έτοιμος να απαντήσει στους κινδύνους”.

(πηγή: ΑΠΕ)

Προκλητικός ο Ερντογάν: «Ο Τσαβούσογλου έβαλε τον Δένδια στην θέση του»
Δολοφονία Καραϊβάζ: Με ποιες υποθέσεις τη συνδέουν ξένα ΜΜΕ
Τουρκικός Τύπος για Δένδια: «Προκάλεσε με σκανδαλώδεις δηλώσεις και απαράδεκτες κατηγορίες»
Reuters για επεισόδιο Δένδια – Τσαβούσογλου: Οξείες κατηγορίες και από τις δύο πλευρές
Θλίψη στη Βρετανία: Πέθανε η «θεία Πόλυ» του Peaky Blinders, Έλεν ΜακΡόρι
Τσαβούσογλου για Δένδια: Ξεπέρασε τα όρια – Τι μου ζήτησε η ελληνική πλευρά πριν από τη συνέντευξη Τύπου