Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 16
Αφροδίτη Γραμμέλη κατά Στάθη Αγγελόπουλου: «Έχω αρχίσει να θυμώνω με αυτή την απαξίωση»
2025 04 27t175439z 753603481 rc2g6eayspnq rtrmadp 5 pope succession cardinals saint mary major 1200x800

ΔΙΕΘΝΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο Πάπα: Ο Πιέτρο Παρολίν το μεγάλο φαβορί με αντίπαλο τον Πίτερ Έρντο και το αουτσάιντερ Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα

Μετά τον θάνατο και την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου το παγκόσμιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον μυστηριακό τρόπο της επιλογής του διαδόχου του, το λεγόμενο κονκλάβιο. Σήμερα (28.04.2025) μάλιστα οι καρδινάλιοι αποφασίζουν πότε θα συγκληθεί.

Μέσα στην Καπέλα Σιξτίνα, 135 καρδινάλιοι θα κληθούν να επιλέξουν τον νέο Πάπα που θα ηγηθεί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και θα διαδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο.

Η πρόβλεψη του νικητή εκ των προτέρων δεν είναι εύκολη. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου κονκλαβίου το 2013, ο Καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο (σσ. ο Πάπας Φραγκίσκος) ήταν κάθε άλλο παρά φαβορί για να διαδεχθεί τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ.

<>
Παρ’ όλα αυτά, έγινε Πάπας Φραγκίσκος μετά από 24 ώρες και πέντε γύρους ψηφοφορίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, η αβεβαιότητα για τον επόμενο ηγέτη των περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών είναι μεγαλύτερη από ποτέ αφού οι περισσότεροι που θα ψηφίσουν δεν έχουν συμμετάσχει ξανά σε κονκλάβιο, ενώ η γεωγραφική διασπορά της ομάδας καθιστά απρόβλεπτη την τελική απόφαση.

Οι στοιχηματικές εταιρείες και οι παρατηρητές του Βατικανού είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν εικασίες για πιθανούς διαδόχους από τη στιγμή που η υγεία του Ποντίφικα είχε αρχίσει να επιδεινώνεται. Τα διακυβεύματα για την επιλογή ενός νέου πάπα είναι ασυνήθιστα υψηλά.

Οκτώ στους δέκα καρδινάλιους έχουν διοριστεί από τον Πάπα Φραγκίσκο την τελευταία δωδεκαετία, ενώ 20 έγιναν καρδινάλιοι μόλις τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Πολλοί γνωρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη, μετά τον θάνατο του ποντίφικα.

<>
<>
Ακολουθούν τα επικρατέστερα ονόματα που είναι πιθανό για τη διαχοδή του Πάπα Φραγκίσκου:

Οι τέσσερις επικρατέστεροι

Ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν θεωρείται πλέον «ο κύριος υποψήφιος»το μεγάλο φαβορί για να γίνει ο επόμενος Πάπας, αν και «όχι σίγουρος». Ο 70χρονος Ιταλός Παρολίν από το Βένετο είναι το υψηλότεροβαθμο μέλος του κονκλάβιου και θεωρείται εδώ και καιρό μια συνετή και μετριοπαθής προσωπικότητα.

Πρόσφατα, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα L’Eco di Bergamo, σχολίασε διάφορα γεωπολιτικά ζητήματα, λέγοντας: «Όλοι μπορούν να συμβάλουν στην ειρήνη, αλλά οι λύσεις δεν πρέπει ποτέ να επιδιώκονται μέσω μονομερών επιβολών που κινδυνεύουν να ποδοπατήσουν τα δικαιώματα ολόκληρων λαών, διαφορετικά δεν θα υπάρξει ποτέ δίκαιη και διαρκής ειρήνη».

Ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν
Ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν

Ένας καλά πληροφορημένος αξιωματούχος του Βατικανού δήλωσε στον Independent: «Είναι δύσκολο να ξέρει κανείς αν όντως είναι ο βασικός υποψήφιος, γιατί οι καρδινάλιοι είναι πολύ δύσκολο να “διαβαστούν”. Είναι μια παράξενη ομάδα και πολλοί δεν γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Αυτό που τα ΜΜΕ θεωρούν “καλό υποψήφιο” μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που πιστεύουν εκείνοι.

Ο Παρολίν όμως είναι μια “σίγουρη” επιλογή γιατί τον γνωρίζουν όλοι, ήταν ευγενικός με όλους και δεν συγκρούστηκε ποτέ με κανέναν. Εργάζεται πάνω από δέκα χρόνια στο Βατικανό και ξέρει πώς λειτουργεί».

Ως πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου των Συνδιασκέψεων των Επισκόπων της Ευρώπης, ο Ούγγρος Καρδινάλιος Πίτερ Έρντο είναι γνωστός για την αφοσίωσή του στη Μαρία, τη μητέρα του Ιησού.

Ο καρδινάλιος Peter Erdo
Ο καρδινάλιος Peter Erdo 

Είναι ο κορυφαίος υποψήφιος της συντηρητικής πτέρυγας της Εκκλησίας και αναμένεται να είναι ο κύριος αντίπαλος του Παρολίν στις πρώτες ψηφοφορίες. Ο 72χρονος Ούγγρος είναι γνωστός για τη συντηρητική του στάση, καθώς έχει αντιταχθεί στη χορήγηση της Θείας Κοινωνίας σε διαζευγμένους ή ξαναπαντρεμένους Καθολικούς, πιστεύοντας στην αδιάλυτη φύση του γάμου.

Έχει επίσης συγκρίνει την υποδοχή προσφύγων με το εμπόριο ανθρώπων (human trafficking). Ο Έρντο έγινε καρδινάλιος το 2003 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Ως ο έβδομος Φιλιππινέζος που έγινε καρδινάλιος, ο Καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε θα μπορούσε να είναι ο πρώτος Ασιάτης Πάπας. Ονομάζεται συχνά ο «Ασιάτης Φραγκίσκος» ή «Φραγκίσκος Νο 2» λόγω της ομοιότητάς του με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο Τάγκλε έχει εκφράσει αριστερόστροφες απόψεις και έχει επικρίνει τη γλώσσα της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τις ανύπαντρες μητέρες και τους διαζευγμένους. Το 2015 είχε δηλώσει:

«Τα σκληρά λόγια που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για τους ομοφυλόφιλους, τους διαζευγμένους και τις ανύπαντρες μητέρες ήταν πολύ αυστηρά και προκάλεσαν την απομόνωσή τους από την κοινωνία».

O Λουίς Αντόνιο Τάγκλε
O Λουίς Αντόνιο Τάγκλε

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες αν έχει πραγματική υποστήριξη από τους καρδινάλιους ή αν είναι κυρίως “προβεβλημένος” στα ΜΜΕ.

Ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, στα 60 του χρόνια, είναι πολύ νεότερος από άλλους υποψήφιους και έχει μετατραπεί από «αουτσάιντερ» σε σοβαρό φαβορί. Είναι επικεφαλής των Καθολικών στους Αγίους Τόπους σε μία περίοδο έντονων γεγονότων στη Μέση Ανατολή.

Η εκλογή του Πιτσαμπάλα θα αποτελούσε σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός, σε μια εποχή που η Εκκλησία έχει επικρίνει την κυβέρνηση του Νετανιάχου.

Pierbattista Pizzaballa
Ο Καρδινάλιος Pierbattista Pizzaballa 

Ωστόσο, κράτησε ουδέτερη στάση, καταδικάζοντας πρώτος τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και προσφέρθηκε ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Ισραηλινών παιδιών ομήρων.

Είναι επίσης σπουδαίος μελετητής της Βίβλου και προσωπικός εκλεκτός του Πάπα Φραγκίσκου, που τον καλούσε σχεδόν καθημερινά. Αναμένεται να συγκεντρώσει ψήφους στο κονκλάβιο, και αν δεν εκλεγεί τώρα λόγω ηλικίας, θα είναι δυνατός υποψήφιος στο μέλλον.

Ισχυροί υποψήφιοι

Αγαπημένος του Πάπα Φραγκίσκου και πρόεδρος της Ιταλικής Συνόδου των Επισκόπων από το 2022 είναι ο καρδινάλιος Ματέο Τσούπι.

Ο 69χρονος έχει ταξιδέψει σε ειρηνευτικές αποστολές στην Ουκρανία και στις ΗΠΑ. Υπέρμαχος ενός πιο θετικού λόγου προς την LGBT+ κοινότητα, είχε γράψει ότι χρειάζεται ένας νέος ποιμαντικός τρόπος για την προσέγγιση «των αδελφών μας της LGBT κοινότητας».

O Ματέο Ζούπι
O Ματέο Ζούπι

Από την άλλη ο καρδινάλιος Ρέιμοντ Λίο Μπερκ είναι γνωστός για τις παραδοσιακές του απόψεις, συχνά σε αντιπαράθεση με τις φιλελεύθερες τάσεις του Φραγκίσκου. Υποστηρίζει ότι Καθολικοί πολιτικοί που είναι υπέρ της άμβλωσης δεν πρέπει να λαμβάνουν τη Θεία Ευχαριστία.

Ο Μαλτέζος Καρδινάλιος Μάριο Γκρεκ, θεωρείται πλέον ο πιο προοδευτικός υποψήφιος. Είναι υπέρ της προσέγγισης της LGBT+ κοινότητας και της προοδευτικής ερμηνείας της διδασκαλίας της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μασσαλίας, 66 ετών, καρδινάλιος Ζαν-Μαρκ Αβελίν έχει κερδίσει έδαφος ανάμεσα στους μετριοπαθείς. Γνωστός για τη φιλελεύθερη αλλά και συναινετική του στάση.

Από την Αφρική

Ο 76χρονος Γκανέζος καρδινάλιος Πίτερ Τέρκσον θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος μαύρος Πάπας μετά τον 5ο αιώνα. Πολιτικά αριστερός, υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά θεολογικά συντηρητικός.

Ο 79χρονος από τη Γουινέα καρδινάλιος Ρομπέρτ Σάρα είναι σθεναρός παραδοσιακός και σύμμαχος του Πάπα Βενέδικτου. Εναντιώνεται σε κάθε αναγνώριση της ομοφυλοφιλίας, αν και έχει εκφράσει βαθύ σεβασμό προς το Ισλάμ.

Ο 65χρονος Αρχιεπίσκοπος της Κινσάσα καρδίναλιος Φριντολίν Αμπόνγκο Μπεσούνγκου ανεβαίνει στις λίστες υποψηφίων. Συντηρητικός και σθεναρός υπερασπιστής της Καθολικής διδασκαλίας στην Αφρική.

Το κονκλάβιο

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αλλά και με τον ισχύοντα κανονισμό, οι πύλες της Καπέλα Σιξτίνα αναμένεται να κλείσουν για την πραγματοποίηση της πρώτης ψηφοφορίας των καρδιναλίων από τις 5 Μαΐου και μετά.

Αφού συγκληθεί το Κονκλάβιο οι Καρδινάλιοι ψηφίζουν μία φορά την πρώτη μέρα και από εκεί και πέρα γίνονται τέσσερις ψηφοφορίες καθημερινά.

Δυο το πρωί και δυο το απόγευμα μέχρι να εκλεγεί ο νέος Πάπας με πλειοψηφία 2/3.

Η διαδικασία αυτή συνήθως ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες μέρες.

Όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο αφού οι πόρτες κλείσουν οι Καρδινάλιοι ορκίζονται για απόλυτη εχεμύθεια και δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Ο κάθε ένας από αυτούς γράφει την επιλογή του σε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο και τοποθετεί σε ένα ειδικό δοχείο. Οι Καρδινάλιοι χρησιμοποιούν τον γραφικό τους χαρακτήρα, όμως υπάρχει η προτροπή να τον παραποιούν κατά κάποιο τρόπο ώστε να μην μπορεί εύκολα να διαβαστεί.

Αφού έχει εκλεγεί ο νέος Πάπας μεταφέρεται στην αίθουσα των Δακρύων δίπλα στην Καπέλα Σιξτίνα όπου εκεί φορά τα λευκά άμφια, τα οποία ράβονται σε τρία διαφορετικά μεγέθη.

Μαζί με τον Λευκό Καπνό ακολουθεί και η ανακοίνωση του αποτελέσματος και το όνομα του νέου Πάπα.

Ροή Ειδήσεων

screenshot 25

21/05/2025 | 20:19

Φίλιππος Σοφιανός: «Αν δεν είχε έρθει στην ύστατη στιγμή δεν θα είχα βγει ζωντανός, άρχισαν οι αλλοιώσεις»

21/05/2025 | 20:06

Τρόμος σε σπίτι στο Ηράκλειο όταν «έσκασε» η μπαταρία ηλεκτρικού ποδηλάτου

21/05/2025 | 19:52

Σύνταγμα: Ξεκίνησε η συγκέντρωση ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα
screenshot 22

21/05/2025 | 19:38

Μεγάλη φωτιά τώρα στην Εύβοια: Επιχειρούν εναέρια – Και κάτοικοι στη μάχη με τις φλόγες

21/05/2025 | 19:28

Δημήτρης Μακαλιάς: «Αν έλεγα τις ατάκες που έχει πει ο Σωτήρης Τσαφούλιας, θα ήμουν κρεμασμένος στο Σύνταγμα»

21/05/2025 | 19:21

Πάτρα: Συγκλονίζει ο διάλογος της 56χρονης με τον γιο της που του έδωσε το ήπαρ της – «Ρε μαμά, μήπως να το αφήσουμε;»
screenshot 17

21/05/2025 | 18:44

Η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας σημειώνει τεράστια επιτυχία στα διεθνή charts σε 32 χώρες

21/05/2025 | 18:26

Τροχαίο στη Λεωφόρο Συγγρού: Μηχανή παρέσυρε πεζό

21/05/2025 | 18:08

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι για πρώτη φορά: Η ζωή με την Εύα Καϊλή, η ημέρα της σύλληψης και το Qatargate
pasxalino tsoureki syntagi paradosiako tsoureki me ines

21/05/2025 | 17:53

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί «τσουρέκι με μαστίχα Χίου» από την αγορά – Θεωρείται μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία

21/05/2025 | 17:37

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Νίκος Γαλανός μάγευε τους πάντες, ήταν ένα άπιαστο όνειρο, είχε πάντα φως

21/05/2025 | 17:11

Θεσσαλονίκη: «Χάσαμε ένα υγιέστατο παιδί μέσα από τα χέρια μας» λέει ο πατέρας της 5χρονης που πέθανε από κεραυνοβόλο σηψαιμία
1200x680 collage sans titre 2 1581 107777221 type13184

21/05/2025 | 16:59

O Κίλιαν Μέρφι και ο Ντάνιελ Κρεγκ συζητούν για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη νέα ταινία του Ντάμιεν Σαζέλ

21/05/2025 | 16:47

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: «Ίσως μια μέρα γίνω Πρόεδρος των ΗΠΑ»

21/05/2025 | 16:40

«Σε κρίσιμο σημείο» η υγεία των εφήβων προειδοποιεί το Lancet
screenshot 13
Κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ για τη Γάζα: 14.000 μωρά θα πεθάνουν σε 48 ώρες αν δεν φτάσει βοήθεια
i komision ekkinei erevna kata tis temu medet
EE: Έρχεται φόρος 2 ευρώ στα πακέτα από Shein και Temu
ap20210390154322 scaled e1747723006535
Ισπανία: Οι Βαλεαρίδες Νήσοι κόντρα στον υπερτουρισμό – Τέλος οι influencers
ap25140024888929
Πώς ο Τραμπ εγκαταλείπει την πολιτική ήπιας ισχύος που ασκούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ – Οι συνέπειες
screenshot 17
Ισπανία: «Ξήλωσαν» 66.000 Airbnb από την πλατφόρμα – Στα ύψη το κόστος ενοικίασης, νέες διαμαρτυρίες για τον υπερτουρισμό
ap25103369070059 scaled 2
Τα επόμενα βήματα μετά τη συνομιλία Τραμπ – Πούτιν: Τι αναμένεται για την Ουκρανία