Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Γιγαντώνεται το θέμα με την απέλαση Τούρκων αντιφρονούντων που ζητούν άσυλο- «Ανήσυχη» η Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ

Γιγαντώνεται το θέμα με την απέλαση Τούρκων αντιφρονούντων που ζητούν άσυλο- «Ανήσυχη» η Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας μετά τις καταγγελίες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών (αντιφρονούντων στον Ερντογάν) στην χώρα τους από την Ελλάδα, πριν εξεταστούν τα αιτήματά τους για διεθνή προστασία.

Τις ανωτέρω καταγγελίες που έκανε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχολίασε και ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς, ενώ θέση στο ζήτημα πήγε και η Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ!

«Έντονη ανησυχία»

Ειδικότερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες αναφορές σχετικά με επιστροφές και επαναπροωθήσεις που φέρονται να λαμβάνουν χώρα στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Τέτοιου είδους ισχυρισμοί για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν και είναι ζωτικής σημασίας να τους διερευνήσουν διεξοδικά οι ελληνικές αρχές», δήλωσε ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc. «Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει άσυλο και αυτό συνιστά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», πρόσθεσε.

Η Υ.Α. έχει εγείρει το ζήτημα αυτό στις ελληνικές αρχές, καλώντας επίσης για τη λήψη προληπτικών μέτρων ενάντια στις πρακτικές αυτές, συμπεριλαμβανομένων σαφών κανόνων για τις διαδικασίες στα σύνορα, ανεξάρτητων μηχανισμών παρακολούθησης και ενισχυμένων εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Η Υ.Α. υπογραμμίζει την «υποχρέωση των κρατών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να παρέχουν σε όλους τους αιτούντες άσυλο πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και προστασία απέναντι στην επαναπροώθηση ή την άτυπη αναγκαστική επιστροφή».

Send this to a friend