Αθήνα

20 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Στο νοσοκομείο η Ολυμπία Χοψονίδου (ΦΩΤΟ)

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Απορρίπτει το αίτημα της Ελλάδας για παράταση

Εννέα διευκρινιστικά σημεία για την Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ. Σύμφωνα με με αυτά το Ταμείο δηλώνει ότι “προτεραιότητά του παραμένει η πρόθεσή του να συνεχίσει να βοηθήσει τον Ελληνικό λαό σε αυτήν την δύσκολη περίοδο της οικονομικής αναταραχής”. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι “η Κριστίν Λαγκάρντ είναι έτοιμη να αναζητήσει μία κοινή προσέγγιση […]

Εννέα διευκρινιστικά σημεία για την Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ. Σύμφωνα με με αυτά το Ταμείο δηλώνει ότι “προτεραιότητά του παραμένει η πρόθεσή του να συνεχίσει να βοηθήσει τον Ελληνικό λαό σε αυτήν την δύσκολη περίοδο της οικονομικής αναταραχής”.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι “η Κριστίν Λαγκάρντ είναι έτοιμη να αναζητήσει μία κοινή προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους” κάνοντας λόγο για “μία ισορροπημένη προσέγγιση που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα εκ μέρους της Ελλάδας για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων της να παρέχουν πρόσθετη οικονομική βοήθεια και ελάφρυνση χρέους” προς την χώρα.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι ο άμεσος αντίκτυπος της μη πληρωμής της δόσης από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ είναι ο αποκλεισμός της από το υπάρχον πρόγραμμα χρηματοδότησής της, μέχρις ότου η χώρα πληρώσει προς το Ταμείο της εκρεμμούσες οικονομικές υποχρεώσεις της.

Ξεκαθαρίζεται εκ μέρους του Ταμείο ότι η Ελλάδα “δεν έχει καμία περίοδο χάριτος” και ότι τίθεται αυτομάτως σε καθεστώς καθυστερημένων πληρωμών. Προσθέτει μάλιστα ότι απορρίπτεται το αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση της προσθεσμίας αποπληρωμής που ήταν η 30η Ιουνίου. Αν εντός 12 μηνών η Ελλάδα -όπως τονίζεται- δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα θεωρηθεί ως “μη συνεργαζόμενη” με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υποχρεωτικής εκδίωξής της ως μέλος από το Ταμείο.

​Επίσης στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ διαβεβαιώνει τις χώρες μέλη του ότι δεν θα υποστούν απώλειες και ότι η κεφαλαιακή επάρκεια του Ταμείου δεν τίθεται σε κίνδυνο μετά την μη πληρωμή της δόσης από την Ελλάδα. ​

Στο αν η μη πληρωμή της δόσης θεωρηθεί χρεοκοπία καθώς και το ποιες ακριβώς θα είναι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα, το Ταμείο τονίζει ότι αυτό είναι κάτι που θα το καθορίσουν οι άλλοι πιστωτές της Ελλάδας, πρωτίστως η ΕΚΤ και ο ESM σε σχέση με το αν θα καταστήσουν απαιτητέα όλα τα χρήματα που τους χρωστάει η χώρα μας.

Εν τω μεταξύ  υπήρξε νέα παρέμβαση του Λευκού Οίκου για την Ελλάδα με τον εκπρόσωπό του να υπογραμμίζει ότι “είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ”, και πως “αυτό είναι κάτι που συνομολογούν όλα τα μέρη κατά τις διαπραγματεύσεις”.

thetoc.gr

Johnson & Johnson: Αναστέλλονται στις ΗΠΑ οι εμβολιασμοί λόγω περιστατικών θρόμβωσης
Κορονοϊός: Ξεχύθηκαν στους δρόμους οι Βρετανοί – Χαμός έξω από τις ανοιχτές παμπ του Λονδίνου (Βίντεο)
Οι Βρετανοί παίρνουν πίσω τις ζωές τους – Βγήκαν χαμογελαστοί για μπύρες και χωρίς μάσκες (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Πυροβολισμοί στο Παρίσι: Σοβαρά τραυματισμένο 10χρονο κορίτσι – Διαφεύγει ο δράστης
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Πούτιν – Τι ειπώθηκε
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Καθυστερούν οι παραδόσεις εμβολίων στην Ε.Ε. λόγω των θρομβώσεων