
ΔΙΕΘΝΗ
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τα πλούτη της ίδιας της της γειτονιάς απλά δεν πρόκειται να συμβεί.
Μάλιστα, στο φλέγον ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η Άγκυρα θέλει διάλογο και διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις.
«Ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι πράγματι το πρώτο και κύριο μέσο επίλυσης των ζητημάτων θαλάσσιας οριοθέτησης στο διεθνές δίκαιο. Ακολούθως, αναμένουμε από την Ελλάδα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση. Οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες «αντι-προϋποθέσεις» (πιστέψετε, μπορούμε να βρούμε αρκετές δικές μας) και, επομένως, αυτός δεν είναι ένας καλός τρόπος να επιδιώκονται συνομιλίες ανάμεσα σε δύο γείτονες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επίσης, σταχυολογεί τους βασικούς στόχους της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο:
-Δίκαιη και ισότιμη οριοθέτηση των θαλασσίων ορίων.
-Προστασία των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα μας έναντι μαξιμαλιστικών και υπερβολικών διεκδικήσεων θαλασσίων ορίων.
-Προστασία των ισότιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους υποθαλάσσιους πόρους του νησιού μέσω της εγκαθίδρυσης ενός μηχανισμού ισότιμου διαμοιρασμού των κερδών.
-Δημιουργία ενός γνήσιου, συμπεριληπτικού, δίκαιου και ισότιμου μηχανισμού ενεργειακής συνεργασίας των υποθαλάσσιων πόρων, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων (οι προτάσεις για το θέμα είναι ακόμα στο τραπέζι) στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τι λέει για Καστελλόριζο
Προειδοποιεί ότι «μια σειρά από μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις δεν μπορούν να επιβληθούν στην Τουρκία μέσω της Ε.Ε. η οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί ζητημάτων οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων».
«Δεν μπορεί να αποκοπεί η πρόσβαση της Τουρκίας στην ανοιχτή θάλασσα και στις δικές της θαλάσσιες ζώνες, διεκδικώντας 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας για ένα μικρό νησί όπως το Μέις ή Καστελλόριζο που είναι μόνο 2 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 580 από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Κανένας νόμος ή λογική, ούτε μια βασική αίσθηση δικαίου δεν θα επέτρεπε ένα αντίθετο επιχείρημα», προσθέτει.
Για έρευνες υδρογονανθράκων
Στο άρθρο του αναφέρεται και στις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως «απόπειρες προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού μιας χώρας όπως η Τουρκία –με τη μεγαλύτερη σχετική ακτογραμμή στην περιοχή, έναν αυξανόμενο πληθυσμό, παραγωγικές δυνατότητες και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες– από τα πλούτη της ίδιας της της γειτονίας δεν είναι ρεαλιστικές. Όπως το τονίσαμε πολλές φορές, αυτό απλά δεν πρόκειται να συμβεί».
«Επομένως, η Τουρκία θα είναι φυσικά αμετακίνητη στο να μην επιτρέψει απόπειρες που θα βλάψουν τα βασικά της συμφέροντα. Διατηρούμε μια ναυτική παρουσία στην περιοχή όχι για επιθετικούς λόγους, αλλά για αυτοάμυνα έναντι παρέμβασης στις δραστηριότητες σεισμικής έρευνας εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας (η οποία, παρεμπιπτόντως, ανακηρύχθηκε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο πριν από 16 χρόνια!)», τονίζει ο ίδιος.
«Ένας τέτοιος αμοιβαίος σεβασμός θα έπρεπε με τη σειρά του να εκδηλώνεται με μια αίσθηση υποχρέωσης να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα ή διαφωνίες μέσω ειρηνικών μέσων και διαλόγου. Με αυτό το πνεύμα, οι γείτονες δεν επιζητούν την κλιμάκωση, αλλά την άμεση διπλωματία και τον διάλογο με καλή πίστη και με στόχο για αυθεντική επίλυση των διαφωνιών», επισημαίνει ο Τσαβούσογλου.
Επαναλαμβάνει τις επιθέσεις κατά της Γαλλίας και των πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «πρόσφατα, κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους. Ξεχάσαμε τόσο γρήγορα ότι η αποικιακή περίοδος δεν έφερε τίποτα παρά τεράστιο πόνο και δεινά για τόσο πολλούς λαούς;».
«Το μοντέλο της αποδοχής της συμπεριφοράς των μητροπολιτικών αρχόντων που επιβάλλουν τη βούλησή τους στην περιφέρεια τελείωσε. Ο πρόεδρός μας συνηγορεί στην ιδέα ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε (σ.σ. χώρες) και καλεί για μια πιο ισότιμη διεθνή τάξη», επισημαίνει στη συνέχεια.
«Ελπίζουμε ότι η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η Τουρκία σέβεται την Ελλάδα αρκετά ώστε να μη θέλει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει με άλλα μέρη για θέματα που θα έπρεπε να διευθετηθούν απευθείας ανάμεσα στους δύο γείτονες», σημειώνει.
Καταλήγοντας αναφέρει:
«Κάθε κρίση μπορεί να δημιουργήσει μια ευκαιρία και πρέπει να την αδράξουμε και να προχωρήσουμε ειρηνικά. Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να περιλαμβάνει μια άσκηση δούναι και λαβείν. Η εναλλακτική είναι να σπρώξεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να ελπίζεις ότι θα φύγουν ή κάποιος άλλος θα τα λύσει για λογαριασμό σου. Ωστόσο, τα προβλήματα τείνουν να γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα όσο περνά ο καιρός, πόσο μάλλον να εξαφανιστούν από μόνα τους».
Μάλιστα, κλείνοντας αναφέρει ότι στην τουρκική πλευρά υπάρχει η δυνατή, αποτελεσματική και λογική ηγεσία που χρειάζεται.
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Επίθεση με βιτριόλι: Η πρώτη ανάρτηση της Ιωάννας μετά την επίθεση
Ροή Ειδήσεων

11/12/2023 | 13:49
Μητσοτάκης: Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» θα είναι ακόμα ένα εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει να συγκρατήσουμε τις τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

11/12/2023 | 12:38
Ανακοινώσεις των μέτρων της κυβέρνησης για την οπαδική βία – Κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες για 2 μήνες
11/12/2023 | 12:28
Ελίζαμπεθ Ελέτσι: «Την πρώτη νύχτα του γάμου με τον Νεκτάριο, μέσα στο τζακούζι έγιναν πολλά»
11/12/2023 | 12:22
ΓΣΕΕ: Πώς η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας πέτυχε «κούρεμα» χρέους κατά 75%

11/12/2023 | 12:11
Κακουργηματική δίωξη στον 37χρονο ιδιοκτήτη των σκύλων που κατασπάραξαν την 50χρονη- «Περισσότερο ασχολήθηκαν με το χάσκι» λέει ο πρώην σύζυγός της
11/12/2023 | 11:56
Κατερίνα Καινούργιου κατά Δανάης Μπάρκα: «Είναι ύπουλα πράγματα να πετάς υπονοούμενα…»
11/12/2023 | 11:34
Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 18χρονος- «Το παιδί μου το έχουν μπλέξει, υπάρχουν καθοδηγητές» λέει η μητέρα του
11/12/2023 | 10:56
Δημοσκόπηση Interview: Ανοίγει η ψαλίδα της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές– «Εκτός» Βουλής η Νέα Αριστερά
09/12/2023 | 00:05
Γρηγόριος Ξενόπουλος: Ο φωτεινός «Φαίδων» των ελληνικών γραμμάτων με το σκοτεινό τέλος
09/12/2023 | 08:10
Ελένη Τσολάκη: «Δεν έχω δικαίωμα να πιστεύω στον Θεό;» – Πέτρος Τατσόπουλος: «Υπάρχουν πολλοί διαταραγμένοι»

09/12/2023 | 09:28
Κωστής Μαραβέγιας: «Αναρωτιόμουν πώς θα με δεχθούν, όταν έχεις περάσει εφηβεία σε μια κλειστή κοινωνία ποτέ δεν είναι ανώδυνο»
09/12/2023 | 14:46
Όλιβερ: «Το χάσκι κακοποιήθηκε φρικτά από άνθρωπο – Δεν μπορεί κανένα ζώο να κάνει τέτοιες πράξεις» επιμένει η κτηνίατρος που το εξέτασε πρώτη στην Αράχωβα

09/12/2023 | 17:06
Οργή για την διακωμώδηση Αλισάνογλου από τους Ράδιο Αρβύλα! «Διαπομπεύετε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά» λέει ο ποιητής
09/12/2023 | 22:29
Αντώνης Παπαηλίας: «Του είπα “μπαμπά, είμαι γυναίκα” και μου απάντησε… “Ολυμπιακός να μην γίνεις”»

09/12/2023 | 10:03