Αυστρία: Τίμησαν τους Έλληνες νεκρούς του ναζιστικού στρατοπέδου "Έμπενζεε" - TheCaller

Αθήνα

32 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πέτρος Φιλιππίδης: Σοκάρει η εικόνα του έπειτα από τρία βράδια στη φυλακή – «Δεν μιλά σε κανέναν» (vid)

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Τίμησαν τους Έλληνες νεκρούς του ναζιστικού στρατοπέδου “Έμπενζεε”

Η δραματική έκκληση "Ποτέ ξανά", αντήχησε στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου - μαρμάρινης πλάκας Μνήμης Ελλήνων Θυμάτων- με την οποία η Ελλάδα τίμησε τους πάνω από 350 νεκρούς της- θύματά της στο πρώην γερμανοναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Έμπενζεε της Άνω Αυστρίας, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η δραματική έκκληση “Ποτέ ξανά”, αντήχησε στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου – μαρμάρινης πλάκας Μνήμης Ελλήνων Θυμάτων- με την οποία η Ελλάδα τίμησε τους πάνω από 350 νεκρούς της- θύματά της στο πρώην γερμανοναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Έμπενζεε της Άνω Αυστρίας, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην τελετή παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ελληνικής και κυπριακής πρεσβείας στην Αυστρία – με επικεφαλής την πρέσβειρα της Ελλάδας Χρυσούλα Αλειφέρη — της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας με τον Γενικό Γραμματέα του, Βίκτορα Ελιέζερ, όπως επίσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία (με επικεφαλής τους προέδρους τους) και του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών και Επιστημόνων του Γκρατς.

Παραβρέθηκαν επίσης αρκετοί Έλληνες και Εβραίοι Έλληνες που ζουν στην Αυστρία, καθώς και ο ιδρυτής και διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας στο Έμπενζεε Δρ. Κουατέμπερ, ο οποίος είχε βοηθήσει ουσιαστικά και διαδικαστικά στην τοποθέτηση της πλάκας Μνήμης Ελλήνων Θυμάτων στις πρώην εγκαταστάσεις του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Τρισάγιο στην μνήμη των Ελλήνων θυμάτων τέλεσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας ιερέας πάτερ Ηλίας, ενώ την εβραϊκή προσευχή ανέπεμψε ο γενικός γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, ο οποίος αργότερα εκφώνησε έναν ιδιαίτερα συγκινητικό λόγο.

«Μια κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορη απέναντι σε αυτούς που ταυτίζονται με τον ναζισμό»
Στην ομιλία της, η πρέσβειρα της Ελλάδας Χρυσούλα Αλειφέρη τόνισε ως ιδιαίτερα σημαντικό την τοποθέτηση τώρα εθνικού ελληνικού μνημείου στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Έμπενζεε, με μέριμνα της ελληνικής πολιτείας και συγκεκριμένα του υπουργείου Εξωτερικών και του ιδίου του υπουργού Νίκου Κοτζιά.

Με την επικείμενη ολοκλήρωση της θητείας της, η απερχόμενη πρέσβειρα, θεωρούσε, όπως σημείωσε, ως υποχρέωσή της την εκπλήρωση ενός εθνικού χρέους, την τοποθέτηση εθνικού ελληνικού μνημείου, καθώς η πλάκα Μνήμης είχε κατασκευαστεί προ ετών από πεντελικό μάρμαρο, αλλά λόγω διαφόρων συγκυριών δεν είχε τοποθετηθεί έως σήμερα.

Χαίρεται που οι Έλληνες έχουν αποφασίσει να καταπολεμήσουν το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, με κάθε τρόπο, μέσω των νόμων και μέσω της παιδείας, με την ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Βίκτωρ Ελιέζερ.

Τόνισε ακόμη πως «το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μαζί με το Υπουργείο Παιδείας ενισχύουν τις συνεχείς προσπάθειες να μεταλαμπαδεύσουν τις αξίες αυτές ενάντια στα τέρατα που επιδιώκουν την αναβίωση του ναζιστικού σκοταδισμού».

«Εκτός από την μνήμη, πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, μια μοντέρνα κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορη απέναντι σε αυτούς που ταυτίζονται με το ναζισμό, με τους «θύτες», που παραβίασαν κάθε ηθική αξία του πολιτισμού μας», πρόσθεσε ο Βίκτωρ Ελιέζερ.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, «στην περίοδο που τα ανθρώπινα όντα έχασαν την ανθρώπινη υπόσταση τους, στην περίοδο που η αξία της ανθρώπινης ζωής είχε εκμηδενιστεί από τους «θύτες», το μίσος και ο φανατισμός μπορούν να καταπολεμηθούν αναγνωρίζοντας την αξία της ζωής, με την ανεκτικότητα στο διαφορετικό, και με την αποφασιστικότητα μιας κοινωνίας να θωρακίζει και να υπηρετεί σταθερά τις αξίες του ανθρωπισμού».

«Έζησα το θάνατο – Το ημερολόγιο του αριθμού 109565»

Ως ένας από τους ελάχιστους επιζώντες Έλληνες κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Έμπενζεε, ο καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη Χάιντς Κούνιο, είχε παρουσιάσει εκεί πέρυσι, την γερμανική έκδοση του βιβλίου του «Έζησα το θάνατο-Το ημερολόγιο του αριθμού 109565», τελειώνοντας την περιγραφή της δραματικής του εμπειρίας με τα λόγια : «Εάν δεν είχα διασωθεί, η μαρτυρία μου θα είχε ταφεί στον πιο αφανιστικό τάφο της άγνοιας και της λήθης-Ποτέ Ξανά».

Η κόλαση του Έμπενζεε

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Έμπενζεε, οι περισσότεροι από τους πάνω 350 νεκρούς Έλληνες-θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, ήταν χριστιανοί που είχαν θανατωθεί εκεί ως αντιστασιακοί αγωνιστές ή αντίθετοι στο ναζιστικό καθεστώς, ενώ οι 170 ήταν Έλληνες Εβραίοι από την Ρόδο, την Κω, τα Ιωάννινα, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη που εξοντώθηκαν εκεί ως Εβραίοι.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Έμπενζεε, περίπου 250 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, αποτελούσε τμήμα του κεντρικού γερμανοναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης στο Μαουτχάουζεν, όπου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θανατώθηκαν πάνω από 120.000 κρατούμενοι του, ανάμεσά τους 3.700 Έλληνες που υπήρξαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Η φετινή τελετή στο ελληνικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 73 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης, θα τελεστεί την Κυριακή 6 Μαίου, μετά από την μεγάλη κοινή τελετή στο κεντρικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, στην οποία θα συμμετάσχουν δεκάδες επίσημες αντιπροσωπείες και πολλές χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη, και στην οποία αναμένεται ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

(πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

01/08/2021 | 23:19

Ώρες αγωνίας για τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο: «Το πατρικό μας στην Αχαΐα αύριο θα δούμε αν σώθηκε» (ΕΙΚΟΝΑ)

01/08/2021 | 22:52

Άκης Πετρετζίκης: Η έκπληξη που ετοίμασε στην κουζίνα του σπιτιού του για τον ενός μήνα γιο του (vid)

01/08/2021 | 22:42

Ιταλία: H πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς τον ιστορικό πευκώνα της Πεσκάρα (vid)

01/08/2021 | 22:19

Τζόκερ κλήρωση 2318: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 2.600.000 ευρώ

01/08/2021 | 22:12

Κύριλλος για τα εμβόλια: Μην τα μπλέκετε με την πίστη – Οι γιατροί ανακάτωσαν την Οικουμένη

01/08/2021 | 21:40

Μύκονος: Στο Τζάνειο σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Ζουγανέλης με κορονοϊό

01/08/2021 | 21:26

Η Άννα Αδριανού για τον τραγικό θάνατο του αδερφού της: «Ήταν 18 ετών, σκοτώθηκε με τη μηχανή στην τελευταία τάξη του λυκείου»

01/08/2021 | 21:08

Δέσποινα Βανδή-Έλλη Κοκκίνου: Αχώριστες και στην πισίνα πόζαραν με τα άψογα κορμιά τους (vid)

01/08/2021 | 20:33

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο-Δύσκολο βράδυ: Εκκενώσεις οικισμών – Χωρίς ρεύμα μεγάλο μέρος του νησιού – Ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν την κατάσβεση

01/08/2021 | 20:25

Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος

01/08/2021 | 20:13

Συνολικά 30 καταγγελίες και 14 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία έγιναν το τελευταίο 24ωρο

01/08/2021 | 20:08

Zώδια: Αστρολογικές προβλέψεις για τον Αύγουστο – Πώς θα είναι ο μήνας για το ζώδιό σου

01/08/2021 | 19:55

Άγριες Μέλισσες: Τα πρώτα spoiler-φωτιά για το τι θα συμβεί από Σεπτέμβρη – Ξεκίνησαν τα γυρίσματα

01/08/2021 | 19:48

«Βαρύ» πένθος για τον Μιχάλη Ιατρόπουλο (ΕΙΚΟΝΑ)

01/08/2021 | 19:32

«Κόλαση» η Αθήνα: Στους 55 βαθμούς η θερμοκρασία εδάφους σε Ακρόπολη και Ομόνοια (vid)
Γερμανία: Ενώπιον της Δικαιοσύνης 100χρονος πρώην φρουρός σε στρατόπεδο των ναζί
CDC για Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά και την μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι – Εσωτερικό έγγραφο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Φρίκη στην Ινδία: Μια 17χρονη ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από συγγενείς της επειδή φόρεσε τζιν
ΗΠΑ: Κυκλοφορούσε επί μήνες έχοντας νεκρά τα ανίψια της σε βαλίτσα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου
Βερολίνο: Πυροβολισμοί και μαχαιριές έξω από κατάστημα – Πληροφορίες για αρκετούς τραυματίες
Life: O σωσίας του Μπραντ Πιτ είναι 35 χρονών και πατέρας δύο παιδιών – Πόσα χρήματα κερδίζει