Αθήνα

29 oC

αραιές νεφώσεις

Αυτή είναι η πιθανή διάδοχος της Άνγκελας Μέρκελ - Την αποκαλούν «μίνι Μέρκελ» και έχει όνομα... σιδηρόδρομο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το τέλος της υπεροχής της Άνγκελας Μέρκελ για τους Χριστιανοδημοκράτες δεν σημαίνει τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από την επιλογή απλώς, του διαδόχου της.

Το τέλος της υπεροχής της Άνγκελας Μέρκελ για τους Χριστιανοδημοκράτες δεν σημαίνει τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από την επιλογή απλώς, του διαδόχου της.

Με ισχυρότερους δύο υποψήφιους, το δύσκολο όνομα της 56χρονης, Annegret Kramp-Karrenbauer, της μόνης γυναίκα που θα διεκδικήσει την διαδοχή της, ακούγεται ως το φαβορί.

Πρόκειται για τη γενική γραμματέα του κόμματος, εκλεκτή της Μέρκελ ενώ ο πιο δυνατός αντίπαλός της είναι ο πρώην βουλευτής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, εκλεκτός του Σόιμπλε.

Είναι χαμηλών τόνων, χωρίς κανένα σκάνδαλο στο ενεργητικό της, με το προσωνύμιο ΑΚΚ -επειδή το όνομά της είναι δύσκολο να το προφέρει κανείς ακόμη και στην Γερμανία- αναμένεται στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, στο Συνέδριο του CDU να εκλεγεί απέναντι στον Φρίντριχ Μερτς και τον Γιενς Σπαν, αφού εμφανίζει τώρα ένα μικρό προβάδισμα.

 

 

Μερτς, ΑΚΚ και Σπαν οι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ

Η καθηγήτρια ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Sarre, Maude Williams, εξηγεί γιατί η 'Ανγκελα Μέρκελ την βλέπει ήδη σαν διάδοχό της».

«Με πιο προχωρημένες θέσεις στα κοινωνικά θέματα από την Ανγκελα Μέρκελ», είναι άγνωστη στην παγκόσμια σκηνή. Αλλά όπως η Μέρκελ που όλοι είχαν υποτιμήσει στο CDU και στην οποία κανείς δεν στοιχημάτιζε, έτσι και η ΑΚΚ μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Η ΑΚΚ όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε τον γύρο της Γερμανίας για «να ακούσει τους πολίτες» με στόχο να δώσει την αίσθηση μιας προσβάσιμης πολιτικού, κοντά στο λαό. Υπηρέτησε σε πολλά πόστα στη Sarre, το μικρότερο από τα γερμανικά Länder. Γεννήθηκε εκεί σε μια οικογένεια έξι παιδιών, παντρεύτηκε στα 22 χρόνια της και έκανε τρία παιδιά. Σε ηλικία 38 ετών στην Sarre η ΑΚΚ έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Εσωτερικών και μετέπειτα Παιδείας και Εργασίας.

Εγκατέλειψε την Sarre για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2018 όταν εξελέγη γραμματέας του CDU και μετακόμισε στο Βερολίνο. Καθολική, αντιτάχθηκε στον γάμο των ομοφυλοφίλων, αλλά στήριξε την Μέρκελ για το μεταναστευτικό. Την αποκαλούν «μίνι Μέρκελ» και είναι αλήθεια ότι μοιάζουν και εμφανισιακά.

Σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Sarre, αλλά δεν διακρίθηκε επαγγελματικά, την απορρόφησε η πολιτική.

Το Ινστιτούτο Forsa αποκάλυψε πρόσφατα δημοσκόπηση που την δείχνει φαβορί για την διαδοχή της Μέρκελ. Πιο συντηρητική από την γερμανίδα καγκελάριο στα κοινωνικά θέματα, παρότι τοποθετείται στην «αριστερή» πτέρυγα του CDU, η ΑΚΚ υπερασπίζεται την αύξηση φορολόγησης στο 53% στους πλούσιους, ενώ το SPD και οι Πράσινοι προτείνουν 19%.

Φρίντριχ Μερτς, ο σούπερ δεξιός υποψήφιος για διάδοχος

Ο Μερτς είναι άγνωστος εκτός Γερμανίας, επίσης. Αν εκλεγεί στην ηγεσία του CDU, στη θέση της Ανγκελα Μέρκελ, θα πρόκειται για την «εκδίκηση» της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, μετά από χρόνια κεντρώας πολιτικής της καγκελαρίου.

Ο Μερτς έκανε το τελευταίο διάστημα μια εντυπωσιακή επάνοδο στο πολιτικό προσκήνιο το οποίο είχε εγκαταλείψει για περίπου δέκα χρόνια. Ηλικίας 62 ετών, ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, επισημοποίησε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος.

Εγκατέλειψε την πολιτική και απασχολήθηκε την τελευταία δεκαετία στον οικονομικό τομέα. Ωστόσο, 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της Ανγκελα Μέρκελ ότι δεν θα διεκδικήσει πάλι την ηγεσία του CDU, ο Μερτς επανέκαμψε. «Πρόκειται για πράξη εκδίκησης», σχολίασε το Der Spiegel.

Πράγματι, η Ανγκελα Μέρκελ, πριν γίνει καγκελάριος, είχε διώξει τον Φρίντριχ Μερτς, το 2002, από επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU. Ο φιλόδοξος πολιτικός δεν της το συγχώρησε ποτέ, αλλά αναγκάστηκε το 2009, έχοντας απέναντί του μια πανίσχυρη Μέρκελ, να εγκαταλείψει την πολιτική.

Το αντι-μοντέλο Μέρκελ

Αν εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος, ο Φρίντριχ Μερτς θα στρίψει αναμφίβολα το κόμμα προς τα δεξιά, γεγονός που θα φέρει την καγκελάριο σε δύσκολη πολιτική θέση. Θα μπορούσε, κατά συνέπεια, σε αυτές τις συνθήκες, να κρατηθεί στην εξουσία ως καγκελάριος ως το τέλος της θητείας της που είναι σε  τρία χρόνια; «Ο Μερτς είναι φιλελεύθερος σε θέματα οικονομίας και συντηρητικός στα κοινωνικά θέματα, είναι το αντι-μοντέλο της Μέρκελ», σχολίασε ο αναλυτής του Βερολίνου Oskar Niedermayer στην εφημερίδα Rhein-Neckar Zeitung.

Ο Μερτς είναι δικηγόρος και διευθύνει σήμερα την γερμανική θυγατρική της BlackRock, που είναι αμερικανική επιχείρηση με μετοχές σε γερμανικούς κολοσσούς, όπως η Allianz και η Bayer. Ο γερμανικός τύπος παρουσιάζει τον Φρίντριχ Μερτς ως εκατομμυριούχο.

Ο πρώην βουλευτής ενσαρκώνει την χριστιανο-δημοκρατία όπως ήταν πριν την Μέρκελ: συντηρητική, φιλική στις επιχειρήσεις, ανδρική.

Send this to a friend