Αθήνα

2 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σοφία Μπεκατώρου: Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες της για τη σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

ΔΙΕΘΝΗ

CBS: Ο Τραμπ δεν παραιτείται και θέλει να απονείμει… στον εαυτό του χάρη

Η κατάσταση στις ΗΠΑ πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν θα παραιτηθεί. Ούτε θα παραδώσει την εξουσία στον Αντιπρόεδρο Πενς ενώ επιμένει να αναζητά τρόπο για να δώσει χάρη στον εαυτό του, σύμφωνα με το CBSNews.

Δείτε επίσης

Κορονοϊός: Βρέφος 9μηνών από την περιοχή του Αγρινίου νοσηλεύεται στο Ρίο
Γεννηματά: Το «Κεντρώο» προφίλ του κ. Μητσοτάκη ξέφτισε νωρίς – Το νέο σχήμα μαμούθ δείχνει “κλίνατε επί δεξιά”

Όπως αναφέρουν στο CBSNews κορυφαίοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου που μίλησαν με τα υψηλότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου του Τραμπ, μεταξύ αυτών, ο υπουργός Οικονομικών, ο Μάικ Πενς και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοους, ο απερχόμενος πρόεδρος συνεχίζει να ρωτά τους ανώτερους συμβούλους για την δυνατότητα να απονείμει στον εαυτό του χάρη προτού αποχωρήσει από το αξίωμα.

Να σημειωθεί ότι κάτι ωστόσο, που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Σχετική σημείωση από το Νομικό Γραφείο του Τμήματος Δικαιοσύνης, που χρονολογείται από το 1976 λέει ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να απονείμει χάρη στον εαυτό του. Ο πρόεδρος ανησυχεί για τη νομική έκθεσή του μετά την προεδρία, αλλά δεν σχετίζεται απαραίτητα με την επίθεση στο Καπιτώλιο, αναφέρει το CBSNews.

Πηγές κοντά στον Λευκό Οίκο και την ηγεσία του Κογκρέσου λένε ότι η απειλή μιας δεύτερης κατηγορίας παραπομπής είναι πραγματική και θα μπορούσε να βρει κάποια υποστήριξη μεταξύ των Δημοκρατικών του Σώματος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πίεση από εταιρείες, που βοηθούν στη χρηματοδότηση των εκστρατειών τους.   Έχουν καταστήσει σαφές ότι θα διακόψουν τους δεσμούς με τους Ρεπουμπλικάνους που υποστηρίξουν τον Τραμπ σε οποιαδήποτε ψήφο κατηγορίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να μην εξωθηθεί σε κατάθεση της ερώτησης για την παραπομπή σε δίκη, αλλά το εθιμοτυπικό αναφέρει ότι ο ομιλητής, προστατεύοντας τον θεσμό του Κογκρέσου, θα αναγκάσει τους Ρεπουμπλικάνους να επιλέξουν.

Ιδιωτικά, κορυφαίοι Δημοκρατικοί παραδέχονται πως εάν ο όχλος που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο είχε προσκληθεί από έναν Δημοκρατικό πρόεδρο, ενδεχομένως να είχαμε την ίδια έκβαση.

Ο Τραμπ συνεχίζει να πιστεύει ότι κάθε συζήτηση για κατηγορίες είναι αυστηρά κομματικά υποκινούμενες. Κορυφαίοι εξωτερικοί σύμβουλοι του λένε όμως ότι δεν είναι κομματικές, αλλά θεσμικές. Το Κογκρέσο δέχτηκε επίθεση αυτήν την εβδομάδα, και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να επιστρέψουν με ψήφο κατηγορίας – για την παρούσα φάση αλλά και για χάρη της Ιστορίας.

Η ιδέα της επίκλησης της 25ης Τροπολογίας παραμένει ασαφής. Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργικού συμβουλίου που εξακολουθούν να κατέχουν θέσεις, μεταξύ των οποίων οι Μούντσιν και Πομπέο, δεν αντέκρουσαν την πρόταση, στέλνοντας μήνυμα στον Τραμπ ότι είναι μια ενέργεια που θα ήταν διατεθειμένοι να κάνουν, εάν εκείνος δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του.

Οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου γνωρίζουν τώρα ότι ο Τραμπ ήταν γενικά και αρχικά ευχαριστημένος με τη διαμαρτυρία στο Καπιτώλιο, θεωρώντας το ως αντανάκλαση της αγάπης των υποστηρικτών του για αυτόν και όχι ως επίθεση στο νομοθετικό σκέλος και τα θεμέλια μιας Δημοκρατίας.

Αυτή η παρανόηση τροφοδότησε παραιτήσεις και καταγγελίες του υπουργικού συμβουλίου και του Λευκού Οίκου.

Πιθανότατα δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να κατηγορηθεί και να απομακρυνθεί ο Τραμπ από το αξίωμα.

Την Παρασκευή κατέστη σαφές στον Πρόεδρο Τραμπ και σε όσους ανήκουν στον Όμιλό του δηλαδή οι Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, και ο Έρικ και η Ιβάνκα Τραμπ, ότι έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στη φήμη του brandname Τραμπ.

Αυτή την εβδομάδα, η διαδικτυακή πλατφόρμα Shopify κατάργησε όλα τα εμπορικά προϊόντα του προέδρου Τραμπ από την πλατφόρμα της, λέγοντας ότι αυτές οι ιστοσελίδες παραβίαζαν την πολιτική της καναδικής εταιρείας κατά των πωλητών που προωθούν τη βία.

Το κλείσιμο ορισμένων εταιρειών διαδικτυακών καταστημάτων με την επωνυμία Τραμπ ώθησε στην ταχεία αναζήτηση για άλλους διαδικτυακούς χώρους και έδωσε μία σαφή ιδέα για την ζημιά που ενδέχεται να υποστεί ο Τραμπ μετά την προεδρία του.

Η αίσθηση μεταξύ εκείνων που είναι κοντά στην οικογένεια Τραμπ είναι ότι ο πρόεδρος είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι σε έναν κόσμο μετά τον Λευκό Οίκο, η βιωσιμότητα του σήματος Τραμπ πλέον είναι ευάλωτη.   Όσοι είναι κοντά στην οικογένεια, κρίνουν ότι ενδεχομένως αυτό είναι και το σημείο πίεσης που θα μπορούσε να πείσει τον Τραμπ να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο και να παραμείνει συγκριτικά ήσυχος και ειρηνικός στην μετάβαση εξουσίας.

Με πληροφορίες του CBSNews

Γερμανία: Ο Αρμιν Λάσετ είναι ο διάδοχος της Μέρκελ στο CDU – Έλαβε 521 ψήφους
ΗΠΑ: Σε συναγερμό η χώρα για το ενδεχόμενο ένοπλων διαδηλώσεων με φόντο την ορκωμοσία Μπάιντεν
Κορονοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ για τον πλανήτη – «Έσπασαν» το φράγμα των δυο εκατομμυρίων οι θάνατοι
Μπορέλ: Άμεση ανάκληση των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια
Ντάστιν Χιγκς-ΗΠΑ: Πραγματοποιήθηκε η 13η και τελευταία εκτέλεση επί Τραμπ
Γερμανία: Ποιοι είναι οι «μνηστήρες του θρόνου» της Άνγκελα Μέρκελ στο CDU