Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Χουλουσί Ακάρ: Η Κύπρος είναι ο εθνικός μας σκοπός - Δεν υπάρχει περίπτωση λήψης αποφάσεων χωρίς τη συμμετοχή μας

Προκλητικές δηλώσεις

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εξέτασε από αέρος τα Βαρώσια (κλειστή περιοχή Αμμοχώστου) και δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ευθύνες και δικαιώματα ως εγγυήτρια δύναμη.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εξέτασε από αέρος τα Βαρώσια (κλειστή περιοχή Αμμοχώστου) και δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ευθύνες και δικαιώματα ως εγγυήτρια δύναμη.

Το παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο κ. Ακάρ, συνοδευόμενος από την ηγεσία του τουρκικού στρατού, ενημερώθηκε από την ηγεσία των κατοχικών δυνάμεων, είχε συσκέψεις, επισκέφθηκε στρατόπεδα και επιθεώρησε στρατιωτικές μονάδες.

Μάλιστα, τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που Τούρκος υπουργός Αμυνας επισκέπτεται τα κατεχόμενα συνοδευόμενος από τόσο υψηλού επιπέδου αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο Τούκρος Υπουργός ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στην Κύπρο από το 1974 και ότι κύριος σκοπός τους είναι η διασφάλιση της ύπαρξης και ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων.

«1974-2019, δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση, στάση και αντίληψη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της καλής γειτονίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», είπε.

Παράλληλα, δήλωσε πως τα γεωτρητικά πλοία της Τουρκίας συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους και ότι τα πλοία του πολεμικού ναυτικού τις υποστηρίζουν.

«Κάναμε τα πάντα σε ευθυγράμμιση με τις συμφωνίες εγγύησης και συμμαχίας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Κανείς δεν πρέπει να επιχειρήσει να τις καταργήσει, δεν είναι δυνατό, θα είναι μια μάταιη προσπάθεια. Η Κύπρος είναι ο εθνικός μας σκοπός. Ολοι θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό, μην κάνουν λάθος», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η πολιτική ισότητα και ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων είναι απαραίτητη.

Κατέληξε λέγοντας ότι η Τουρκία έχει ευθύνες και δικαιώματα ως εγγυήτρια και ότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται. Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι αναγκαία".

Κατά την επίσκεψη του στη φρεγάτα που έχει στείλει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, για να συνοδεύσει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», δήλωσε: «Εχουμε υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι».

Παράλληλα σε ομιλία του στο προσωπικό της φρεγάτας της Τουρκίας έκανε λόγο για τη «γαλάζια πατρίδα». «Εδώ στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, δεν θα ανεχθούμε τίποτα. Από την αρχή λέμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση λήψης αποφάσεων χωρίς τη συμμετοχή μας».

Εικόνες από την επίσκεψη Ακάρ στην τουρκική φρεγάτα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας: 


Send this to a friend