Αθήνα

 

27 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 29
Χρήστος Κούγιας: «Βρήκα διαφυγή στον τζόγο, ο πατέρας μου με έδιωξε από το σπίτι»
000 63br4zq 1024x669 1

ΔΙΕΘΝΗ

CNN: Πρώιμη αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι τα πλήγματα στο Ιράν δεν κατέστρεψαν πυρηνικές εγκαταστάσεις

Τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν κατέστρεψαν τα βασικά στοιχεία του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και πιθανότατα το πήγαν πίσω μόνο κατά μερικούς μήνες, σύμφωνα με μια πρώιμη αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, την οποία περιέγραψαν τρία άτομα που είχαν ενημερωθεί σχετικά στο CNN.

Η αξιολόγηση, η οποία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, συντάχθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, τον βραχίονα πληροφοριών του Πενταγώνου. Βασίζεται σε μια εκτίμηση ζημιών μάχης που διεξήγαγε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ μετά τα αμερικανικά πλήγματα, δήλωσε μία από τις πηγές.

<>

Η ανάλυση των ζημιών στις τοποθεσίες και του αντίκτυπου των χτυπημάτων στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί να αλλάξει καθώς θα γίνονται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, ωστόσο τα πρώτα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τους επανειλημμένους ισχυρισμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι τα πλήγματα «εξαφάνισαν πλήρως και ολοκληρωτικά» τις εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε επίσης την Κυριακή ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν «έχουν εξαλειφθεί».

Δύο από τα άτομα που γνωρίζουν την αξιολόγηση δήλωσαν ότι το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν δεν καταστράφηκε και ένας εξ αυτών ανέφερε ότι οι φυγόκεντρες είναι σε μεγάλο βαθμό «άθικτες».

«Οπότε η εκτίμηση (της DIA) είναι ότι οι ΗΠΑ τους πήγαν πίσω ίσως μερικούς μήνες, το πολύ», πρόσθεσε το άτομο αυτό.

Διαφωνεί με τη συγκεκριμένη αξιολόγηση ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε την ύπαρξη της αξιολόγησης, αλλά δήλωσε ότι διαφωνεί με αυτήν.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, σε δήλωσή της στο CNN ανέφερε πως: «Αυτή η υποτιθέμενη αξιολόγηση είναι εντελώς λανθασμένη και ήταν χαρακτηρισμένη ως “άκρως απόρρητη”, αλλά παρόλα αυτά διέρρευσε στο CNN από έναν ανώνυμο, χαμηλόβαθμο χαμένο των μυστικών υπηρεσιών. Η διαρροή αυτής της υποτιθέμενης αξιολόγησης είναι μια σαφής προσπάθεια να υποτιμηθεί ο πρόεδρος Τραμπ και να απαξιωθούν οι γενναίοι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών που διεξήγαγαν μια τέλεια εκτελεσμένη αποστολή για την εξάλειψη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει όταν ρίχνεις δεκατέσσερις βόμβες των 30.000 λιβρών τέλεια στους στόχους τους: πλήρης αφανισμός».

Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι η επιχείρηση πήγε όπως είχε προγραμματιστεί και ότι ήταν μια «συντριπτική επιτυχία».

Είναι ακόμη νωρίς για τις ΗΠΑ να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του αντίκτυπου των χτυπημάτων και καμία από τις πηγές δεν περιέγραψε πώς η εκτίμηση της DIA συγκρίνεται με την άποψη άλλων μυστικών υπηρεσιών. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συλλέγουν πληροφορίες, μεταξύ άλλων και από το εσωτερικό του Ιράν, καθώς αξιολογούν τα πλήγματα.

Το Ισραήλ είχε πραγματοποιήσει πλήγματα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις για ημέρες που προηγήθηκαν της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης, αλλά ισχυρίστηκε ότι χρειαζόταν τις βόμβες 30.000 λιβρών των ΗΠΑ για να τελειώσει η δουλειά. Παρόλου που τα αμερικανικά βομβαρδιστικά B-2 έριξαν πάνω από δώδεκα από τις βόμβες σε δύο από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, το Φορντό και τη Νατάνζ, οι βόμβες δεν εξουδετέρωσαν πλήρως τις φυγόκεντρες και το εξαιρετικά εμπλουτισμένο ουράνιο των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν την αξιολόγηση.

Αντίθετα, ο αντίκτυπος και στις τρεις τοποθεσίες – Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν- περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις υπέργειες κατασκευές, οι οποίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ανέφεραν οι πηγές. Αυτό περιλαμβάνει τις υποδομές ενέργειας των εγκαταστάσεων και ορισμένες από τις υπέργειες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή του ουρανίου σε μέταλλο για την κατασκευή βομβών.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε επίσης στο CNN: «Με βάση όλα όσα έχουμε δει – και τα έχω δει όλα – η εκστρατεία βομβαρδισμού μας εξαφάνισε την ικανότητα του Ιράν να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα. Οι τεράστιες βόμβες μας χτύπησαν ακριβώς στο σωστό σημείο σε κάθε στόχο και λειτούργησαν τέλεια. Ο αντίκτυπος αυτών των βομβών είναι θαμμένος κάτω από ένα βουνό ερειπίων στο Ιράν- οπότε όποιος λέει ότι οι βόμβες δεν προκάλεσαν καταστροφή απλώς προσπαθεί να υπονομεύσει τον πρόεδρο και την επιτυχημένη αποστολή».

Το πρωί της Τρίτης, ο Τραμπ επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι ζημιές από τα πλήγματα ήταν σημαντικές.

«Νομίζω ότι έχει κατεδαφιστεί πλήρως», είπε, προσθέτοντας: «Αυτοί οι πιλότοι πέτυχαν τους στόχους τους. Αυτοί οι στόχοι εξαλείφθηκαν, και οι πιλότοι πρέπει να λάβουν τα εύσημα».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο το Ιράν να ξαναχτίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ο Τραμπ απάντησε: «Αυτό το μέρος είναι κάτω από βράχο. Αυτό το μέρος έχει κατεδαφιστεί».

Παρόλο που ο Τραμπ και ο Χέγκσεθ ήταν αισιόδοξοι για την επιτυχία των χτυπημάτων, ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού Νταν Κέιν δήλωσε την Κυριακή ότι, ενώ η αξιολόγηση των ζημιών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, θα ήταν «πολύ νωρίς» για να σχολιάσει κανείς αν το Ιράν διατηρεί ακόμη κάποιες πυρηνικές δυνατότητες.

Ακυρώθηκαν ενημερώσεις σχετικά με την επιχείρηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία

Νωρίτερα την Τρίτη, ακυρώθηκαν οι απόρρητες ενημερώσεις τόσο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και για τη Γερουσία σχετικά με την επιχείρηση.

Η ενημέρωση όλων των μελών της Γερουσίας μεταφέρθηκε για την Πέμπτη, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Δύο διαφορετικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στο CNN ότι η ενημέρωση για όλους τους βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει επίσης αναβληθεί. Δεν ήταν άμεσα σαφές γιατί αναβλήθηκε ή πότε θα επαναπρογραμματιστεί.

Ο βουλευτής Νέας Υόρκης των Δημοκρατικών, Πατ Ράιαν με ανάρτησή του στο Χ ανέφερε ότι «ο Τραμπ μόλις ακύρωσε μια απόρρητη ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα χτυπήματα στο Ιράν χωρίς καμία εξήγηση. Ο πραγματικός λόγος; Ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε “όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και δυνατότητες”- η ομάδα του γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τις φλυαρίες του».

Όπως έχει αναφέρει το CNN, υπήρχαν εδώ και καιρό ερωτήματα σχετικά με το αν οι βόμβες των ΗΠΑ που διασπούν τα καταφύγια, γνωστές ως Massive Ordnance Penetrators, θα ήταν σε θέση να καταστρέψουν πλήρως τις εξαιρετικά οχυρωμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που είναι θαμμένες βαθιά κάτω από το έδαφος – ιδιαίτερα στο Φορντό και στο Ισσφαχάν, το μεγαλύτερο συγκρότημα πυρηνικής έρευνας του Ιράν.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ χτύπησαν το Ισφαχάν με πυραύλους Tomahawk που εκτοξεύτηκαν από υποβρύχιο αντί για βόμβες που καταστρέφουν τα καταφύγια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γνώριζαν πως η βόμβα πιθανότατα δεν θα μπορούσε να διεισδύσει επιτυχώς στα κατώτερα επίπεδα του Ισφαχάν, τα οποία είναι θαμμένα ακόμη πιο βαθιά από το Φορντό, δήλωσε μία από τις πηγές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ιράν διατηρεί επίσης μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που δεν αποτέλεσαν στόχο του πλήγματος και παραμένουν λειτουργικές, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Πηγή: CNN

<>
<>

Ροή Ειδήσεων

dqwdw34t4

11/07/2025 | 22:00

Ιταλία: Αγρότης «έκλεβε» νερό από το υδραγωγείο που τροφοδοτεί τους κήπους στο Παλάτι της Καζέρτα

11/07/2025 | 21:40

Δέσποινα Μοιραράκη: «Αυτή η άσχημη πομπή της κηδείας, μου έχει δημιουργήσει ένα βάρος στην ψυχή μου»

11/07/2025 | 21:30

Τάσος Ιορδανίδης για Φιλιππίδη: «Στην εκπομπή δεν αγγίζουμε τέτοια θεματολογία, θα ερχόμουν σε δύσκολη θέση»
ap24324266876122 scaled 1

11/07/2025 | 21:20

Απειλές για τη ζωή της δέχεται η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί

11/07/2025 | 21:15

ΗΠΑ: Ο γιος του βαρόνου ναρκωτικών Ελ Τσάπο θα δηλώσει ένοχος για διακίνηση

11/07/2025 | 21:10

Καστοριά: Στιγμές τρόμου για γιαγιά και εγγονή όταν πετάχτηκε μπροστά τους αρκούδα
dsagfdsa

11/07/2025 | 21:00

Ο Ιταλικός κολοσσός τροφίμων Ferrero αγοράζει την Αμερικανική Kellogg έναντι 3,1 δισ. δολαρίων

11/07/2025 | 20:50

Σπύρος Δημητρίου: «Ο θάνατος της μητέρας μου και το διαζύγιό μου αποτυπώθηκαν πάνω μου με ψυχοσωματικά»

11/07/2025 | 20:41

Απίστευτη τραγωδία στο Αγρίνιο: Πατέρας έκανε όπισθεν με το αυτοκίνητο και σκότωσε το 2χρονο παιδί του
papila117

11/07/2025 | 20:40

Ελίνα Παπίλα για Happy Day: «Έχει συμβεί αρκετές φορές και δεν μου άρεσε αυτό»

11/07/2025 | 20:30

Η Πανσέληνος του «Κόκκινου Ελαφιού» φώτισε το νυχτερινό ουρανό 

11/07/2025 | 20:26

Το μεγαλύτερο λειτουργικό νοσοκομείο στη Γάζα κινδυνεύει να καταστραφεί, προειδοποιούν οι γιατροί
ap25192582470713 scaled e1752254057574

11/07/2025 | 20:26

Ρωσία: Καύσωνας στη Μόσχα, με τη θερμοκρασία να καταρρίπτει ρεκόρ 30ετίας

11/07/2025 | 20:20

Σαουδική Αραβία: Μάθημα τεχνητής νοημοσύνης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

11/07/2025 | 20:15

Έρχεται νέο κύμα ζέστης: Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος μέχρι την Τρίτη, άνεμοι 6 μποφόρ στο Αιγαίο – Αναλυτική πρόγνωση
rigitte macron oikogeneiaki foto
Γαλλία: Αθωώθηκαν οι δύο γυναίκες που διέδιδαν ότι η Μπριζίτ Μακρόν είχε γεννηθεί άνδρας
brussels
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
khalifa haftar
«Τo επεισόδιο στη Βεγγάζη δεν στρέφεται κατά της Ελλάδας» – Μήνυμα Χαφτάρ μέσω του γιου του
zelenski grafeio
Ζελένσκι: «Η Γερμανία θα αγοράσει δύο Patriot για την Ουκρανία και η Νορβηγία ακόμη ένα»
donald trump 1 5
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει επιπλέον δασμούς 35% στα καναδικά προϊόντα – Θα κάνει «σημαντική ανακοίνωση» για τη Ρωσία τη Δευτέρα
ap24289454439486 scaled 1
Oxfam: Στην Αφρική, 4 δισεκατομμυριούχοι πλουσιότεροι από τη μισή ήπειρο