
ΔΙΕΘΝΗ
Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά «κίτρινα γιλέκα», διαδηλώνουν σήμερα στο Παρίσι κατά της επισφάλειας και υπέρ των ελευθεριών.
Το Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους του Παρισιού όταν ξέσπασαν τα επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και ομάδων διαδηλωτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ντυμένοι στα μαύρα και με τα πρόσωπά τους καλυμμένα. Ειδικότερα, δεκάδες κουκουλοφόροι πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο Παρίσι κατά της αστυνομικής βίας. Ορισμένοι εξ αυτών χρησιμοποίησαν σφυριά για να σπάσουν πεζοδρόμια. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.
Σύμφωνα με την Ελληνίδα δημοσιογράφο στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά: «Το YouTube μπλόκαρε πριν από λίγο το RT Γαλλίας που μετέδιδε ζωντανά τα επεισόδια στο Παρίσι για πνευματικά δικαιώματα βίντεο του ΟΗΕ από το 2018! Το μπλοκάρισμα έγινε τη στιγμή που περισσότερα από 265.000 άτομα παρακολουθούσαν τη live μετάδοση του RT από τα επεισόδια στο Παρίσι».
Η σημερινή ημέρα είναια μία ακόμη που πραγματοπιούνται πολλές διαδηλώσεις από την ψήφιση του νομοσχεδίου που καθιστά εγκληματική πράξη τη φωτογράφιση προσώπου αστυνομικού. Υποστηρικτές του νομοσχεδίου επισημαίνουν πως οι αστυνομικοί και οι οικογένειές τους χρειάζονται προστασία από την παρενόχληση, τόσο διαδικτυακά όσο και κατά πρόσωπο, όταν είναι εκτός υπηρεσίας.
Αντίθετα σύμφωνα με τους επικριτές του νομοσχεδίου ο νόμος καταπατά την ελευθερία των δημοσιογράφων να καταγράφουν τα γεγονότα και καθιστά δυσκολότερο το να λογοδοτούν οι αστυνομικοί για καταχρήσεις όπως την υπέρμετρη χρήση βίας, ένα φαινόμενο που ανησυχεί τους πολίτες. Ο παραβάτης του νόμου θα βρίσκεται αντιμέτωπος με μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.
Συνολικά, περί τις 100 συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα, με τους πολίτες να διατηρούν την πίεση στην κυβέρνηση, την επομένη της παρέμβασης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που απέρριψε τις κατηγορίες περί αυταρχικής παρέκκλισης στη Γαλλία.
Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί ως μια συγκέντρωση συνδικαλιστικών ενώσεων κατά της επισφάλειας, η σημερινή κινητοποίηση αναμένεται να αποτελέσει παράλληλα διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας και του νόμου για την ασφάλεια, που κινητοποιούν εδώ και εβδομάδες τους προασπιστές των ελευθεριών.
Κάτω από ένα πανό που ζητά «την απόσυρση του νόμου για την ασφάλεια», ο γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ένωσης CGT Φιλιπ Μαρτινέζ εκτιμά, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως υπάρχει ταύτιση των διαφορετικών σκοπών της διαδήλωσης: «Δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών και του γεγονότος του να δίνουμε μάχη κατά της επισφάλειας και της ανεργίας, ιδίως σε αυτήν την περίοδο», αναφέροντας τις «καταχρήσεις των εργοδοτών» και τα «κοινωνικά προγράμματα» που καταλύονται».
Οι διαδηλωτές θέλουν επίσης να καταγγείλουν την αστυνομική βία στον απόηχο δύο υποθέσεων, στα τέλη Νοεμβρίου, που προκάλεσαν σοκ στη Γαλλία: τον ξυλοδαρμό ενός μαύρου παραγωγού και τη βίαιη εκκένωση ενός καταυλισμού μεταναστών στο Παρίσι.
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Κορονοϊός: Η πανδημία άρχισε να επιταχύνεται ξανά αυτήν την εβδομάδα παγκοσμίως
Ζώδια – Κώστας Λεφάκης: Μηνιαίες αστρολογικές προβλέψεις Δεκεμβρίου 2020
Κίνημα Αλλαγής: Τέσσερις σε θέση εκκίνησης για την κούρσα που οδηγεί στην ηγεσία
Καιρός: Bροχές και καταιγίδες σήμερα- Δείτε σε ποιες περιοχές
Επέτειος Γρηγορόπουλου: Μέτρα ανάλογα με αυτά της επετείου του Πολυτεχνείου έχει σχεδιάσει η ΕΛ.ΑΣ.
Κορονοϊός – NYT: Πιο επικίνδυνο να πάτε σε γάμο ή κηδεία από ότι σε συναυλία ή αγώνα