Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

Σε εξέλιξη η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη: Κοντά σε συμφωνία οι ηγέτες σύμφωνα με το Reuters - Mε «κομμένη την ανάσα» παρακολουθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη

Στο Βερολίνο στρέφονται τα βλέμματα της κοινής γνώμης της Ευρώπης -κι όχι μόνο- καθώς στις διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν εκεί μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών αλλά και των Μεγάλων παιχτών της διεθνούς σκακιέρας θα κριθεί το μέλλον της Λιβύης και της ασφάλειας της Μεσογείου γενικότερα.

Στο Βερολίνο στρέφονται τα βλέμματα της κοινής γνώμης της Ευρώπης -κι όχι μόνο- καθώς στις διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν εκεί μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών αλλά και των Μεγάλων παιχτών της διεθνούς σκακιέρας θα κριθεί το μέλλον της Λιβύης και της ασφάλειας της Μεσογείου γενικότερα.

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη σχετικά με το προσχέδιο της απόφασης, δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στο Reuters την Κυριακή.

Με την άφιξη των Προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώθηκε η άφιξη στην Καγκελαρία των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Είχε προηγηθεί διμερής συνάντηση των δύο ηγετών. Τους εκπροσώπους χωρών και οργανισμών που λαμβάνουν μέρος στη σημερινή Σύνοδο υποδέχθηκαν η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Δεν έλειψαν και τα ευτράπελα από την οικογενειακή φωτογραφία όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναζητούσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. Όταν ο κ. Πούτιν κατάλαβε ότι τον αναζητούσαν έσπευσε στο σημείο όπου τον περίμεναν οι υπόλοιποι ηγέτες.

Δεκάδες άνθρωποι διαδηλώνουν έξω από τον χώρο όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέντευξη Τύπου αναμένεται να λάβουν μέρος οι ηγέτες των αντιμαχόμενων μερών εντός της Λιβύης (Σάρατζ και Χαφτάρ) μόνο σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία .

Μία ανάσα, όμως, πριν δούμε το αποτέλεσμα της Διάσκεψης, μένει να αναρωτηθεί κανείς ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα στην κρίση στη Λιβύη; Η ειρήνη; Το πετρέλαιο; Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης που ελέγχει η πλευρά του Λίβυου στρατάρχη, Χαλίφα Χάφταρ, ανέστειλαν τις εξαγωγές αργού, μειώνοντας κατά 50% την παραγωγή και κλιμακώνοντας την ένταση ενόψει της διάσκεψης του Βερολίνου. Αξίζει να τονιστεί, μάλιστα, ότι φυλές που έχουν συμμαχήσει με τον Λίβυο στρατάρχη κατηγορούν την κυβέρνηση στην Τρίπολη ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές.

Σύμφωνα με απόσπασμα του προσχεδίου του τελικού ανακοινωθέντος που έγινε γνωστό την Κυριακή από το Reuters, τα μέλη της διάσκεψης θα καλούν όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Επίσης, η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο. Το αίτημα αυτό γίνεται αφότου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.

Ποιοι συμμετέχουν στη Διάσκεψη

Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα ποιοι συμμετέχουν, θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο Βερολίνο θα βρίσκονται επίσης ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με το περιοδικό, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, αναφέρει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Στόχος της Διάσκεψης

Στη Διάσκεψη, ο ΟΗΕ και η Γερμανία θα προτρέψουν τα αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία, παρουσιάζοντας έναν μηχανισμό ελέγχου και παρακολούθησης της κατάστασης που περιλαμβάνει συμμετοχή στρατιωτών από ευρωπαϊκές χώρες. Πιο συγκεκριμένα, θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε μόνιμη εκεχειρία.

Η μόνιμη εκεχειρία και η συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων φιγουράρει στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης που καλείται να εγκρίνει η Διάσκεψη, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε. «Εμείς [οι συμμετέχοντες] υποστηρίζουμε τη πολιτική συμφωνία ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη… Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Συμβουλίου Προεδρίας και τη δημιουργία μιας ενιαίας, ενωμένης, συμπεριληπτικής και αποτελεσματικής κυβέρνησης στη Λιβύη που θα εγκριθεί από τη Βουλή».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γάσαν Σαλάμε δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η αφρικανική αυτή χώρα «έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη». Όπως και να ειπωθούν οι επιδιώξεις του Βερολίνου, είναι απόλυτα κατανοητό γιατί σε περίπτωση ναυαγίου, η Γερμανία θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε και οργάνωσε αυτή τη διεθνή ειρηνευτική συνάντηση.

Την πολιτική λύση για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη, μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο που να καλύπτει όλες τις πτυχές του θέματος (η πολιτική, η οικονομία, η ασφάλεια, ο στρατός και η απόρριψη των ξένων παρεμβάσεων στη Λιβύη) θα υποστηρίξει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι. Παράλληλα, και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γιτ θα επαναλάβει τη θέση για μία συνολική πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη.

Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη καθώς και οι λαοί της της Μεσογείου αναμένουν από τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διαφυλαχθεί τόσο η ακεραιότητα της Λιβύης όσο κι η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Send this to a friend