Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Καταζητείται δημόσια υπάλληλος στη Δανία που έκλεψε 15 εκατομμύρια ευρώ κι εξαφανίστηκε

Ταραχή στη δανέζικη αστυνομία έχει προκαλέσει μια 64χρονη δημόσιος υπάλληλος, η οποία υπεξαίρεσε από το δημόσιο ταμείο σχεδόν 15 εκατ. ευρώ, που προορίζονταν για τις κοινωνικές υπηρεσίες. Διεθνές ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολυθεί για τη σύλληψή της,καθώς οι αρχές θεωρούν ότι έφυγε από την χώρα.

Οι συνάδελφοί της της έδειχναν απόλυτη εμπιστοσύνη και πίστευαν ότι έχει προσφέρει πολλά στην υπηρεσία. Ωστόσο, η δράστης κατάφερε να υπεξαιρέσει από το 2002, σε διάστημα 16 χρόνων, ένα ποσό της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος για την απάτη που φαίνεται πως έχει συμβεί και αφορά λεφτά που θα έπρεπε να έχουν φτάσει σε λιγότερο προνομιούχες ομάδες» δήλωσε η αρμόδια υπουργός, Μάι Μερκάδο. «Πρόκειται για πράγμα πρωτάκουστο».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Πως κατάφερε η υπάλληλος να εξαφανίσει τέτοιο χρηματικό ποσό και με ποιον τρόπο «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απέτυχαν να την εντοπίσουν σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα»; Η Μερκάδο ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει δυο εσωτερικές έρευνες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η γυναίκα εργαζόταν για την υπηρεσία της τα τελευταία 40 χρόνια, πριν απολυθεί στις 26 Σεπτεμβρίου. Είχε μάλιστα τεράστια πρόσβαση στους υπολογιστές της υπηρεσίες. Συνολικά έγιναν 274 πληρωμές σε έναν ιδιωτικό τραπεζικό λογαριασμό από το 2002 μέχρι σήμερα. Φαίνεται πως ίδρυσε εταιρεία το 2006, η οποία προχώρησε σε εκκαθάριση το 2016 και έκανε αίτηση χρεοκοπίας. Η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και άλλοι ή το ποσό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Ο αρμόδιος για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα εισαγγελέας, Μόρτεν Νιλς Γιάκομπσεν, σημειώνει σε δηλώσεις του «Η ύποπτη βρίσκεται στο εξωτερικό. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους διεθνείς μας εταίρους ώστε να συλληφθεί και να εκδοθεί σύντομα. Είναι ακόμα πολύ σημαντικό, τα χρήματα να επιστραφούν στη θέση τους».

Οι ερευνητές έχουν μια αρκετά καθαρή εικόνα του πως έγινε η απάτη. Η γυναίκα που ζούσε στην Κοπεγχάγη «λειτούργησε πολύ πειθαρχημένα και μεθοδικά».

Send this to a friend