
ΔΙΕΘΝΗ
Ώρες μετά την ιστορική επανέναρξη των σχέσεων Ουάσινγκτον και Μόσχας και καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος μιλούσε στους δημοσιογράφους στη Φλόριντα άφησε να εννοηθεί ότι η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο και πως αν ήθελε πραγματικά θα είχε κάνει συμφωνία με την Ρωσία για να μπει τέλος εδώ και τρία χρόνια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε κριτική στον Ουκρανό Πρόεδρο, που διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι αποκλείστηκε από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας. “Είμαι πολύ απογοητευμένος. Ακούω, ξέρετε, ότι είναι εκνευρισμένοι (οι Ουκρανοί), που δεν έχουν θέση (στις διαπραγματεύσεις). Λοιπόν, είχαν μια θέση για τρία χρόνια και πολύ καιρό πριν. Αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί πολύ εύκολα, ακόμη κι ένας λιγότερο έμπειρος διαπραγματευτής θα μπορούσε να το είχε διευθετήσει πριν από χρόνια, χωρίς την απώλεια πολλών εδαφών, χωρίς την απώλεια ανθρώπινων ζωών” τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ άσκησε πίεση στον Ουκρανό Πρόεδρο για την διεξαγωγή εκλογών – απηχώντας ένα από τα βασικά αιτήματα της Μόσχας: “Μια κατάσταση κατά την οποία δεν είχαμε εκλογές στην Ουκρανία, όπου έχουμε στρατιωτικό νόμο, ουσιαστικά στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία, όπου ο ηγέτης στην Ουκρανία, εννοώ, δεν μου αρέσει που το λέω, αλλά έχει πέσει στο 4% το ποσοστού αποδοχής του και είμαστε μια χώρα που έχει καταστραφεί. Έχει τις περισσότερες πόλεις ισοπεδωμένες, τα κτήρια έχουν καταρρεύσει. Μοιάζει με ένα τεράστιο εργοτάξιο“.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, τονίζοντας πως είναι «πιθανό» να συναντηθεί με τον Πούτιν εντός του μήνα. Είπε επίσης πως τάσσεται «απόλυτα υπέρ» της παρουσίας στην Ουκρανία ευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων, παρά τη ρωσική αντίθεση. Λίγες ώρες αργότερα, ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Κιθ Κέλογκ, έφτανε στο Κίεβο.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. Ενώ σε δηλώσεις του από την Άγκυρα, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι το Κίεβο αποκλείστηκε από την συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας στο Ριάντ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά “ήταν έκπληξη για εμάς, όπως και για πολλούς”.
<>
“Είμαι βέβαιος ότι για την Ουκρανία, για την Ευρώπη, για την περιοχή μας, είναι κρίσιμο οι όποιες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου να μην γίνονται πίσω από τις πλάτες των βασικών δρώντων, που επηρεάζονται από τις συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας” σημείωσε ο Ζελένσκι.
Για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια απομόνωσης της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές αποστολές τους σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, να ορίσουν διαπραγματευτικές ομάδες για μία ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία και να διερευνήσουν “τις οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες” που θα προκύψουν από το τέλος του πολέμου.
“Προκειμένου να τερματιστεί οποιαδήποτε σύγκρουση, πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις από όλες τις πλευρές. Δεν πρόκειται να προκαθορίσουμε ποιες είναι αυτές. Σίγουρα δεν πρόκειται να το διαπραγματευτούμε σήμερα ή σε συνέντευξη Τύπου” είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι δύο πλευρές άκουσαν η μία την άλλη, αλλά δεν έδειξε διατεθειμένος για παραχωρήσει ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, μάλιστα διεμήνυσε ότι δεν θα αποδεχθεί την αποστολή δυτικών ειρηνευτικών στρατευμάτων. “Εξηγήσαμε σήμερα ότι η ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων από τις ίδιες τις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά με ψεύτικη σημαία, υπό τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή με εθνικές σημαίες, δεν αλλάζει τίποτα από αυτή την άποψη. Βεβαιώς, αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς” τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, εν τω μεταξύ, δρομολογεί δεύτερη μίνι σύνοδο για το Ουκρανικό και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Αυτή τη φορά έχει προσκαλέσει ευρωπαϊκές χώρες που δεν ήταν παρούσες την Δευτέρα, όπως η Ελλάδα, αλλά και τον ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο, τον Καναδά.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη νέα αυτή σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως και πολλές άλλες χώρες. Με την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, που αποτέλεσε αιχμή των ελληνικών θέσεων στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, να κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος σε ενδοοικογενειακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Αθήνας στη χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ροή Ειδήσεων
21/03/2025 | 18:00
Το 25ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη- Το πρόγραμμα των προβολών
21/03/2025 | 17:55
Μ. Καρυστιανού: Παραπλανητικά τα δημοσιεύματα για δημιουργία κόμματος από τους συγγενείς θυμάτων των Τεμπών
21/03/2025 | 17:40
Ετεοκλής Παύλου: «Από τη μέρα που μπήκα στην τηλεόραση, έχω πιο μεγάλα αυτιά παρά στόμα»
21/03/2025 | 17:39
Ναμίμπια: H Νετούμπο Νάντι-Νταϊτβάχ πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας

21/03/2025 | 17:39
Βόρεια Μακεδονία: Σε εξέλιξη οι έρευνες για το τραγικό συμβάν στην πόλη Κότσανι με 59 θύματα
21/03/2025 | 17:39
Ο Ερντογάν προειδοποιεί τους διαδηλωτές: «Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία του δρόμου, δεν θα επιτρέψουμε διατάραξη της δημόσιας τάξης»

21/03/2025 | 17:38
Κυβερνητικές πηγές για Α. Τσίπρα: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί»
21/03/2025 | 17:37
Χωρίς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στις 9 Απριλίου – Η Π.Ν.Ο. συμμετέχει στην απεργία της ΓΣΕΕ

20/03/2025 | 11:00
Βασίλης Λαζαρίδης: «Θα σας μιλήσω για πρώτη φορά ανοιχτά για τη δολοφονία του πατέρα μου, Μπάμπη Λαζαρίδη»
20/03/2025 | 16:01
Σοκ στον Πειραιά: «Η 65χρονη που παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από ΙΧ είχε χτυπηθεί από άλλο αυτοκίνητο λίγο πριν – Ο οδηγός την είχε παρατήσει πεσμένη στο δρόμο»
20/03/2025 | 21:28
Pulse: 13,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ, ισοπαλία ΠΑΣΟΚ με Πλεύση Ελευθερίας στη 2η θέση

20/03/2025 | 18:09
Απόστολος Λύτρας – Χαμός στη δίκη με την Πολυζωγοπούλου: «Πας με την βλαχάρα; Ο Σοφός είναι χαζός που την άφησε;»
20/03/2025 | 16:14
«Τους είχα στην πολυκατοικία για να τους φροντίζω αλλά δυστυχώς…» – Η ανθρώπινη τραγωδία πίσω από την αυτοκτονία του ζευγαριού στου Ζωγράφου
20/03/2025 | 17:15
Αντελίνα Βαρθακούρη για Σίσσυ Χρηστίδου: «Από κάτι τέτοια φαίνεται το «εγώ», πετάμε στον σκουπιδοτενεκέ την ομαδικότητα»

20/03/2025 | 09:20
Το «επεισόδιο» στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και ο εκνευρισμός για τις δημοσκοπήσεις – Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιακούλη
20/03/2025 | 15:57
Η Φινλανδία για 8η χρονιά πανηγυρίζει ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας στη λίστα
20/03/2025 | 15:32
Η Προανακριτική θα εξετάσει τον Τριαντόπουλο πριν την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο – Αποχώρησαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά από την ψηφοφορία
20/03/2025 | 08:00