Αθήνα

 

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

ekav0asthenoforo 5
Αυτοκίνητο έπεσε σε χαντάκι στην Πεντέλη: Ένα άτομο ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του -Τρεις τραυματίες
alvania ekloges 1

ΔΙΕΘΝΗ

Ε. Ντούλες (βουλευτής στην Αλβανία): Οι τρεις λόγοι που αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα

 Περιγράφοντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και τη Μαρία Γεωργίου, πώς κύλησε η χθεσινή ημέρα βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, ο βουλευτής της ομογένειας Ευάγγελος Ντούλες, εκλεγείς στην περιφέρεια της Αυλώνας, ανέφερε ότι υπήρξαν πολλές εντάσεις και αψιμαχίες σε πολλά εκλογικά κέντρα σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

Δεν είναι αυτό το πρόβλημα όμως, υπογράμμισε. «Είναι συνηθισμένες σε τέτοια φαινόμενα οι πολιτικές δυνάμεις. Το θέμα είναι το τι προηγήθηκε» τόνισε.

Ερωτηθείς εάν αυτό που προηγήθηκε, όπως είπε, ενδεχομένως οδήγησε σε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, ο κ. Ντούλες αποκρίθηκε λέγοντας «με βεβαιότητα».

«Τρία είναι τα βασικά φαινόμενα. Είναι η κατάχρηση της δημόσιας διοίκησης συνοδευόμενη από την κατάχρηση των κρατικών μέσων και πόρων κτλ κτλ. Το δεύτερο είναι η εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος και του μαύρου χρήματος υπέρ της κυβερνώσας παράταξης, που σημαίνει εξαγορά ψήφου. Δηλαδή, η ψήφος εδώ έχει τιμή. Τιμή εκκίνησης 50 ευρώ και μπορεί σε δύσκολες περιφέρειες να αγγίξει και τα 200 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, απαντώντας στο κατά πόσο έχουν υπάρξει σχετικές καταγγελίες, σημείωσε «είναι κοινό μυστικό. Θα το βρείτε να περιγράφεται και να καταδικάζεται ως φαινόμενο και στις εκθέσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και για τις προηγούμενες εκλογές και οι διαστάσεις τους ήταν ακόμη μεγαλύτερες στις χθεσινές εκλογές».

«Δηλαδή, έχουμε από τη μία πλευρά την κατάχρηση της δημόσιας διοίκησης, έχουμε το οργανωμένο έγκλημα και το μαύρο χρήμα. Έχουμε και τους συνηθισμένους μετά, τρόπους οι οποίοι δεν έχουν την αποτελεσματικότητα των δύο πρώτων, όπως είναι ο κλασικός τρόπος λαθροχειρίας αποτελεσμάτων» συμπλήρωσε ο κ. Ντούλες.

Ως προς την καθυστέρηση δύο ημερών για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, επισήμανε ότι πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία μέσω εντάσεων και αψιμαχιών μεταξύ των εκπροσώπων των διαφόρων κομμάτων στις εφορευτικές επιτροπές. «Υπάρχουν ενστάσεις και μετά, αυτή τη φορά έχουμε και την επιστολική ψήφο. Είχαν εγγραφεί 245.000 Αλβανοί πολίτες του εξωτερικού, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα γύρω στις 194.000. Θα έπρεπε η διαδικασία καταμέτρησης να ήταν παράλληλη, ενώ στα διάφορα κέντρα στην επικράτεια έχει προχωρήσει γύρω στο 26 με 28%, μόλις άρχισε χθες βράδυ καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου, η διαδικασία έχει παγώσει για αδιευκρίνιστους λόγους, μέσω αμφισβητήσεων και ενστάσεων από τα διάφορα κόμματα» ανέφερε.

«Άλλες παραστάσεις για εκλογές έχουμε στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Είναι κυριολεκτικά μια φάρσα. (…) Έχουμε αυταρχικά καθεστώτα, είναι μια εκλογική διαδικασία όπου δεν έχουμε κόμματα απέναντι κομμάτων. Έχουμε κόμματα απέναντι κράτους. Έχουμε πολιτικά κόμματα απέναντι οργανωμένου εγκλήματος, μαύρου χρήματος. Οπότε αντιλαμβάνεστε το τι σημαίνει και πώς διεξάγεται αυτό που ονομάζουμε εκλογές στην Αλβανία» υποστήριξε ο κ. Ντούλες. Απαντώντας στο κατά πόσο είναι πιθανή μια νέα θητεία του Έντι Ράμα, ο κ. Ντούλες, σημείωσε πως αυτό δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά στην ομογένεια, σύμφωνα με τον κ. Ντούλε, η εκπροσώπησή της είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί αυτόνομα, λαμβάνοντας υπόψη το εκλογικό σύστημα, διότι, όπως εξήγησε, η χώρα διαιρείται σε δώδεκα περιφέρειες, οι οποίες είναι αυτόνομες.

«Δεν μεταβιβάζονται τα ποσοστά είτε βγάζεις έδρα εντός της περιφέρειας, είτε χάνεις τα ποσοστά αυτά. Και αντιλαμβάνεστε πως τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί μία έδρα, λόγου χάρη στο Αργυρόκαστρο πρέπει να είναι γύρω στο 25%. Στην Αυλώνα γύρω στο 12%. Πολύ υψηλά ποσοστά για μία μειονότητα. (…) Έχουμε εξασφαλίσει έδρα. Εγώ έχω ήδη εκλεγεί. Όμως είχαμε την ελπίδα πως αν θα ήταν κάπως πιο αδιάβλητη η διαδικασία, να εκλέγαμε και δεύτερο συνάδελφο. Υπήρξαν όλες οι προϋποθέσεις, όμως ο τρόπος που διεξήχθηκαν οι εκλογές στάθηκαν ένα εμπόδιο, όπως και σε πολλές άλλες πολιτικές δυνάμεις» ανέφερε.

Ο κ. Ντούλες εξελέγη στην περιφέρεια της Αυλώνας συνεργαζόμενος με το κόμμα του Σαλί Μπερίσα ενώ υπάρχουν υποψήφιοι ελληνικής καταγωγής και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Γενικότερα, η συμμετοχή ήταν στο 41,16, συν η επιστολική ψήφος.

«Στην περιφέρεια Αυλώνας ήταν η χαμηλότερη που με την αυτοπροσώπως παρουσία ήταν γύρω στο 30 με 31%. Και εδώ έρχομαι σε ένα θέμα που αγγίξατε για την ομογένεια. Τα ποσοστά συμμετοχής της ομογένειας είναι τα χαμηλότερα στην επικράτεια λόγω της απουσίας της φυσικής παρουσίας, η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκονται στην Ελλάδα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην αδιαφορία. Έχουμε απολέσει την ελπίδα. Οι πολιτικές της αλβανικής κυβέρνησης έναντι των ομογενών και κυρίως στο ιδιοκτησιακό είναι τέτοιες που έχουν δημιουργήσει καταστάσεις απελπισίας και εγκατάλειψης. Όμως δεν έχουμε άλλο δρόμο. Πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, τα διδάγματά μας. Πρέπει να αγωνιστούμε. Η επόμενη μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις μας, οι οποίες πρέπει να είναι τολμηρές και ως προς το φρόνημα και ως προς το οργανωτικό. Δεν μπορεί να πορευθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Ελληνισμός αν θέλουμε να έχουμε μέλλον στη γενέτειρά μας» είπε καταλήγοντας ο κ. Ντούλες.

 

Ροή Ειδήσεων

arnaoutoglou 2

24/06/2025 | 07:30

Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Στην αρχή της καριέρας μου είχα σκεφτεί να αλλάξω επίθετο»

24/06/2025 | 07:22

Μπαράζ επιθέσεων από το Ιράν παρά την αναγγελία Τραμπ για κατάπαυση πυρός – 3 νεκροί από πλήγμα πυραύλου στην Μπερ Σεβά

23/06/2025 | 23:59

Χριστίνα Μπόμπα: «Τα αυτιά μου είναι μονίμως κλεισμένα στα αρνητικά σχόλια»
xrwma trump khamenei

23/06/2025 | 23:53

Κινήσεις αποκλιμάκωσης από Τραμπ και Χαμενεΐ μετά την ιρανική επίθεση – Ο Αμερικανός ευχαρίστησε την… Τεχεράνη που προειδοποίησε για τις επιθέσεις

23/06/2025 | 23:40

Σ. Φάμελλος: Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όσους δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και στη Χίο και στη Μονεμβασιά

23/06/2025 | 23:30

Σπύρος Μπιμπίλας σε Πέτρο Φιλιππίδη: «Όταν έμπαινες στη Δραματική Σχολή, εγώ ήδη πρωταγωνιστούσα»
koinonikos tourismos 1

23/06/2025 | 23:20

Νέα μεγάλη άνοδος σε τουριστικές αφίξεις – Σημαντικό άλμα στα έσοδα

23/06/2025 | 23:10

Δορυφoρικές εικόνες καταγράφουν την καταστροφή σε Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν – Εμφανή σημάδια από τις διατρητικές βόμβες

23/06/2025 | 23:00

Μάρκος Σεφερλής: «Ήμασταν 45 χρόνια φίλοι, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα καταχραστεί τόσα χρήματα από μένα»
6591226 scaled 1

23/06/2025 | 22:50

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Σέρβο ομόλογό του – Στο επίκεντρο ζητήματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος

23/06/2025 | 22:40

Υπόθεση κατασκοπείας στην Κρήτη – Σύλληψη Αζέρου που φωτογράφιζε τη βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα

23/06/2025 | 22:30

Ναταλία Αργυράκη για Ναταλία Γερμανού: «Μπορεί να ισορροπεί ανάμεσα σε όλα τα θέματα, είναι απίστευτη σε αυτό»
tsouros0704

23/06/2025 | 22:20

Κώστας Τσουρός: Πρόστιμο 30.000 ευρώ από το ΕΣΡ στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα»

23/06/2025 | 22:10

Νικόλας Ράπτης: «Πήγαινα στο σπίτι και το μόνο που με ένοιαζε ήταν να τρώω, το φαγητό ήταν σαν ναρκωτικό για μένα»

23/06/2025 | 22:07

Ανάλυση BBC: Σκηνοθετημένη «χορογραφία» η επίθεση του Ιράν στο Κατάρ – Τι ήθελε να πετύχει
000 63cp8qd scaled e1750652625138
Συρία: 22 νεκροί και 63 τραυματίες μετά από επίθεση σε Ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Δαμασκό – Οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη στο ISIS
ap23139497868577 scaled e1750653997854
Μέση Ανατολή: Κρίσιμο σημείο για το ιρανικό πετρέλαιο και την Κίνα το ενδεχόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – Η θέση των ΗΠΑ
6588990 scaled e1750666450352
Δίκη Φιλιππίδη: «Και η δεύτερη γυναίκα που καταγγέλλει απόπειρα βιασμού, λέει ψέματα» ανέφερε στην απολογία του ο κατηγορούμενος
times petrelaiou 1
Αλματώδης αύξηση των τιμών του πετρελαίου (+4%) κατά την έναρξη των συναλλαγών στην Ασία
agiatolah ali xamenei 2
New York Times: H επικοινωνία με τον Χαμενεΐ είναι πολύ δύσκολη και τα μηνύματά του μεταφέρονται γραπτώς μέσω ανθρώπων
gamos 1
Γαλλία – «Ματωμένος γάμος» στην Αβινιόν: Νεκρή η νύφη από επίθεση ενόπλων στο γαμήλιο γλέντι