
ΔΙΕΘΝΗ
Όπως αναφέρει το almashhadalaraby.com η Συνταγματική και Νομοθετική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη σημερινή της συνάντηση με επικεφαλής τον Εκπρόσωπο Nabil El-Gamal, έδωσε το «πράσινο φως» για τη συμφωνία μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Αφορά τον ορισμό της ΑΟΖ τους και η επιτροπή επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε συνταγματική ή νομική παραβίαση στη συμφωνία και ότι η μέθοδος έγκρισης υπόκειται στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, δημιουργείται μια μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και η οριοθέτηση αυτών των ορίων θα ολοκληρωθεί, όταν απαιτείται, μέσω διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο μερών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Τι αποκομίζει η Ελλάδα
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα είπαν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα προ ημερών, «η συγκεκριμένη συμφωνία από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική».
Αναφέρονται τέσσερα βασικά σημεία:
Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.
«Επιβεβαιώνεται η ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου»
Όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου»
Ειδικότερα:
Γίνεται λόγος για «αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο».
Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.
Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.
«Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων», αναφέρουν, στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές πηγές.
Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.
«Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Σάββας Θεοδωρίδης: Έφυγε από τη ζωή στα 85 του χρόνια
Κορονοϊός: Εντοπίστηκε μετάλλαξη του ιού που τον κάνει 10 φορές πιο μεταδοτικό!
Ροή Ειδήσεων

03/06/2023 | 21:37
Αντώνης Βλοντάκης: Έχω ψάξει τα κινητά των παιδιών μου και δεν ντρέπομαι καθόλου – Δεν έχω εμπιστοσύνη στους άλλους
03/06/2023 | 21:30
Έβρος: Προφυλακίστηκαν οι 5 συνοριοφύλακες που κατηγορούνται για συμμετοχή σε διακίνηση μεταναστών
03/06/2023 | 20:39
Αυτιάς: Υπήρξε η στιγμή που άνοιξε η γη και με κατάπιε στην τηλεόραση- Μην το ζήσει κανείς ποτέ

03/06/2023 | 20:32
Ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους «να ενωθούν» και προανήγγειλε συνταγματική αναθεώρηση
03/06/2023 | 20:26
Θεσσαλονίκη: Φρίκη με την ασέλγεια 81χρονου σε 14χρονη – Τήν απειλούσε και τήν χτυπούσε για να μη μιλήσει
03/06/2023 | 20:20
Καβάλα: Ψάχνουν τον δολοφόνο 68χρονης γυναίκας – Ανατροπή μετά τα αρχικά ευρήματα που δεν έδειχναν εγκληματική ενέργεια

03/06/2023 | 19:29
Ξάνθη: Εγκατέλειψαν βρέφος στον δρόμο και «έστησαν» ολόκληρη ιστορία για να το δικαιολογήσουν
03/06/2023 | 19:05
Ματίνα Παγώνη: Δεν μου άρεσε η γυμναστική στο σχολείο, προτιμούσα να κάνω μαθηματικά, φυσική και οτιδήποτε άλλο
03/06/2023 | 18:38
Σκέρτσος: Όχι σε παρεμβάσεις τρίτων χωρών στα εσωτερικά μας – ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνα παιχνίδια Μητσοτάκη σε βάρος της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας

03/06/2023 | 18:26
Υπόμνημα από το ΠΑΣΟΚ στον Άρειο Πάγο για να εμποδίσει τη νέα απόπειρα Κασιδιάρη να κατέλθει στις εκλογές

03/06/2023 | 17:02
Ναύπλιο: Ο ιερέας είπε πως έστειλε κατά λάθος στον 12χρονο το αισχρό βίντεο και πως είχε άλλον παραλήπτη
02/06/2023 | 00:04
Η μεγαλύτερη στιγμή στην ένδοξη ιστορία του ΠΑΟ: Ο τελικός με τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ
01/06/2023 | 12:18
Γιώργος Λιάγκας σε Κυριάκο Μητσοτάκη: «Πώς την παλεύετε με τις ρακές;» – «Μα, είσαι στα καλά σου;»
01/06/2023 | 08:53
Μαρία Ηλιάκη: Βάφτισε την κόρη της αλλά δεν κάλεσε τον Νίκο Μουτσινά – Τι απάντησε
01/06/2023 | 17:09
Ελένη Μενεγάκη: «Μου έστειλε μήνυμα ο γιος μου και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» – «Κοίτα μανούλα χθες καήκαμε στη θάλασσα»
01/06/2023 | 14:16
Βασίλης Παπακωνσταντίνου για Ελένη Ράντου: «Μας χώριζαν Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή»

01/06/2023 | 19:40
Μαρίζα Κωχ: Ο πατέρας μου πρόλαβε να με αγκαλιάσει, ένας Θεός ξέρει τι τον έκαναν οι Γερμανοί- Έπαθα 2 εμφράγματα αλλά είμαι καλά
01/06/2023 | 13:11