Αθήνα

23 oC

αίθριος καιρός

«Είχα πτώματα πάνω μου»: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία

«Μουδιασμένη» είναι η Νέα Ζηλανδία από τα χτυπήματα σε τζαμιά στο Κράιστσερτς, με δεκάδες να είναι μέχρι τώρα οι καταγεγραμμένοι νεκροί.

«Μουδιασμένη» είναι η Νέα Ζηλανδία από τα χτυπήματα σε τζαμιά στο Κράιστσερτς, με δεκάδες να είναι μέχρι τώρα οι καταγεγραμμένοι νεκροί.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες μπήκαν στα τζαμιά περίπου 10 λεπτά μετά την έναρξη της προσευχής και «έσπειραν» τον θάνατο.

Όσα περιγράφουν οι αυτόπτες μάρτυρες για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία είναι σοκαριστικά για τη στιγμή που οι πυροβολισμοί άρχισαν να πέφτουν κατά δεκάδες.

«Στην δεύτερη βολή του δράση άρχισα να τρέχω, ενώ πολλοί άνθρωποι έπεσαν στο πάτωμα. Ο δράστης ήταν στην μπροστινή πόρτα και εγώ έτρεξα και κρύφτηκα πίσω από το τζαμί. Βρήκα την δύναμη και κάλεσα την αστυνομία, αλλά έκανε πολύ ώρα να έρθει», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας και συμπλήρωσε πως για να σωθεί σκαρφάλωσε στον τοίχο που βρισκόταν έξω από το τζαμί και παρέμενε εκεί παίρνοντας συνεχώς τηλέφωνο στην αστυνομία.

«Είδα τρεις γυναίκες να πέφτουν σχεδόν ταυτόχρονα νεκρές στο πάτωμα», ήταν σοκαριστικό, υποστήριξε ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Mahmood Nazeer στο 1 NEWS, σημειώνοντας ότι κατάφερε να φύγει πριν ένας από τους δράστες αρχίσει να πυροβολεί.

«Ακούσαμε τους πυροβολισμούς, ήμουν στην κύρια είσοδο του κτιρίου, όλοι άρχισαν να τρέχουν στις πίσω πόρτες για να σωθούν, πρώτα κρυφτήκαμε πίσω από αυτοκίνητα, ακόμα και κάτω από αυτοκίνητα. Όταν είδαμε ότι οι πυροβολισμοί συνεχίζονταν προσπαθήσαμε να πηδήξουμε από τον φράχτη και στη συνέχεια κρυφτήκαμε σε ένα σπίτι δίπλα στο τέμενος».

Πάντως πέρα από τους ανθρώπους που κατάφεραν να βγουν έξω από το τζαμί, υπήρξαν και άνθρωποι που γλίτωσαν παρ΄όλο που εγκλωβίστηκαν μέσα όταν ο δράστης άνοιξε πυρ.

«Είδα παιδιά να πυροβολούνται, είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Από την άλλη, ο Άχμαντ Αλ Μαχμούντ, 37 ετών, είπε ότι είδε έναν λευκό, ξανθό, κοντό άνδρα με κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο να ανοίγει πυρ περίπου δέκα λεπτά αφότου άρχισε η προσευχή.

Κάτοικος του κέντρου της πόλης είπε ότι άκουσε «εκατοντάδες» πυροβολισμούς. «Ήταν τρομακτικό», πρόσθεσε.

Send this to a friend