
ΔΙΕΘΝΗ
Γεωργιανό δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι σε ποινή 4,5 ετών για παράνομη διέλευση των συνόρων, η οποία προστίθεται στην καταδίκη του 57χρονου, ερήμην το 2018 σε έξι χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας και την ποινή εννέα ετών για κακή χρήση δημοσίων πόρων.
Η τρίτη από τις ποινές αφορά για παράνομη διέλευση των συνόρων της Γεωργίας αφορά την επιστροφή του κρυφά από την εξορία στην Ουκρανία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Ντίτο Σατζαγκλισβίλι.
«Λαμβάνοντας υπόψη τον συνδυασμό των ποινών, η συνολική ποινή φυλάκισης του Μιχαήλ Σαακασβίλι ορίζεται σε 12 χρόνια και έξι μήνες», δήλωσε ο δικαστής Μιχαήλ Τζιντζόλια.
«Ουκρανός υπήκοος από το 2019»
Ο Σαακασβίλι και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα κατήγγειλαν τη δίωξή του ως πολιτικά υποκινούμενη.
Κρατείται σε πολιτικό νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε το 2022 μετά από απεργία πείνας 50 ημερών για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να μεταφερθεί στο Κίεβο ο Σαακασβίλι που είναι ουκρανός υπήκοος από το 2019.
Μάλιστα ο Ζελένσκι — ο οποίος διόρισε τον Σαακασβίλι ως τον κορυφαίο σύμβουλό του για την επίβλεψη των μεταρρυθμίσεων — κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκότωσε τον Σαακασβίλι με τα χέρια των γεωργιανών αρχών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τη Γεωργία να διασφαλίσει ότι ο Σαακασβίλι θα λάβει ιατρική περίθαλψη και ότι προστατεύονται τα δικαιώματά του.
Η οργάνωση για τα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης τον χαρακτήρισε «πολιτικό κρατούμενο», ενώ η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη μεταχείρισή του «πολιτική εκδίκηση».
«Μήνυμα της Μόσχας στον Ζελένσκι»
Αντιδρώντας στην ετυμηγορία, ο Σαακασβίλι κατηγόρησε το «φιλορωσικό καθεστώς» της Γεωργίας ότι τον «τιμωρούσε κυνικά» επειδή «αρνήθηκε να παραδώσει τη Γεωργία» κατά τη διάρκεια της επιθετικότητας της Ρωσίας το 2008.
Τον Αύγουστο του 2008, η Μόσχα ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Γεωργία αφού η Τιφλίδα ξεκίνησε μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας, οι οποίοι βομβάρδιζαν γεωργιανά χωριά.
Σε μια διεύθυνση βίντεο στο Facebook, ο Σαακασβίλι εμφανίστηκε φορώντας ένα μπλουζάκι με την επιγραφή «Είμαι Ουκρανός».
Είπε ότι η ετυμηγορία της Δευτέρας ήταν «το σήμα της Μόσχας στον Ζελένσκι ότι θα μοιραστεί τη μοίρα μου αν δεν παραδώσει την Ουκρανία».
Πηγή: AFP
<>
Ροή Ειδήσεων

19/04/2025 | 15:20
Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρατεύει τη Βασιλική οικογένεια ενόψει της επίσκεψης Τραμπ
19/04/2025 | 15:10
Γιορτινό τραπέζι: Τα απαραίτητα αγοράζει ο κόσμος από τη Βαρβάκειο και το Καπάνι – Μικρή πτώση στις τιμές σήμερα
19/04/2025 | 14:30
«Λύγισε» η Ελισάβετ Μουτάφη στον αέρα της ΕΡΤ: «Δεν πιστεύω ότι θα το ξεπεράσω ποτέ»

19/04/2025 | 14:27
Απεργίες διαρκείας στο Γκάτγουικ και τα τρένα: Αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και ακυρώσεις χιλιάδες ταξιδιώτες στη Βρετανία
19/04/2025 | 14:20
Γιατί ενδεχόμενη συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά μπορεί να μη φέρει την ειρήνη – Ο Τραμπ «έτοιμος» να αναγνωρίσει τον έλεγχο της Ρωσίας στην Κριμαία

19/04/2025 | 14:00
Δανάη Λουκάκη: «Παθαίνουν σοκ, έρχονται στο θέατρο και νομίζουν ότι είμαι 50 χρονών»

19/04/2025 | 13:30
Ρώμη: Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Ιράν – ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
18/04/2025 | 08:26
«Ξεσπά» η Ιωάννα Τούνη: «Εύκολο να είσαι αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας, μάνα και μια από τις μεγαλύτερες influencers της χώρας σου»
18/04/2025 | 07:40
Τροχαίο στο Παγκράτι: Διασωληνωμένη η 78χρονη ασθενής του ασθενοφόρου, σε σοβαρή κατάσταση η 53χρονη πεζή

18/04/2025 | 08:59
Κορυφώνεται η έξοδος για το Πάσχα: Καθυστερήσεις 20΄προς τα διόδια Ελευσίνας – Με υψηλές θερμοκρασίες το ψήσιμο του οβελία
18/04/2025 | 10:38
Βίντεο Μητσοτάκη στο TikTok για την οδική ασφάλεια: Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί ποτέ
18/04/2025 | 11:19
Άγιος έρωτας: Ο Στέφανος δεν δέχεται την νεογέννητη κόρη του – Καθηλώνουν οι εξελίξεις στα νέα επεισόδια
18/04/2025 | 09:43