Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Εκπληκτικό project: Οι ρατσιστές του διαδικτύου βλέπουν τα σχόλια τους σε μεγάλες ταμπέλες έξω από το σπίτι τους

Εκπληκτικό project: Οι ρατσιστές του διαδικτύου βλέπουν τα σχόλια τους σε μεγάλες ταμπέλες έξω από το σπίτι τους

Η λόγος για την εκστρατεία "Εικονικός ρατσισμός, πραγματικές συνέπειες" που υποστηρίζεται από την ομάδα Criola, μια οργάνωση δικαιωμάτων που διοικείται από Αφρο-Βραζιλιάνες γυναίκες.

Η ομάδα ανιχνεύει και συλλέγει ρατσιστικά και επιθετικά σχόλια από το Facebook ή το Twitter και χρησιμοποιεί εργαλεία geolocation για να εντοπίσει την περιοχή του κάθε χρήστη ή έστω το κοντινότερο σημείο από όπου λογικά θα περνάει.

Στη συνέχεια αγοράζουν χώρο στις διαφημιστικές πινακίδες, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην τοποθεσία που εντόπισαν, και με μεγάλες αφίσες εκθέτουν το ρατσιστικό σχόλιο. Όμως για είναι πλήρως καλλυμένοι και από τον νόμο, δεν εκθέτουν τον χρήστη που έκανε τις ρατσισιτικές επιθέσεις, καλύπτοντας πάντα το όνομά του και τη φωτογραφία του.

Η Jurema Criola Werneck, ιδρυτικό μέλος του πρότζεκτ, δήλωσε ότι η εκστρατεία έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν και να αναφέρουν το ρατσισμό.

"Αυτοί οι άνθρωποι που εξαπολύουν επιθέσεις μίσους νομίζουν ότι μπορούν να βρίσκονται στην άνεση των σπιτιών τους και να κάνουν ό, τι θέλουν στο διαδίκτυο. Δεν θα το επιτρέψουμε" λέει η Werneck στο BBC.

[adsense]

Υπάρχουν νόμοι κατά των ρατσιστικών και φυλετικών διακρίσεων στη Βραζιλία, αλλά η Werneck θεωρεί ότι οι αρχές δεν έχουν κάνει αρκετά για την επιβολή τους, ενώ παράλληλα, πολλοί άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν για όσα αντιμετωπίζουν.

Όπως μεταδίδει το BBC η συγκεκριμένη δράση έχει για την ώρα λάβει καλές κριτικές και θερμή υποδοχή στο διαδίκτυο, αν και οι πολέμιοί της ισχυρίζονται πως  όποιος δεν θέλει να δέχεται επιθέσεις στα social media, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μείνει μακριά τους.

 

Send this to a friend