• Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου
  • 06:50

Αθήνα

20 oC

αίθριος καιρός

Εκρηκτική άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη- Ποια βρίσκονται πρώτα;

Εκρηκτική άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη- Ποια βρίσκονται πρώτα;

 

Τα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι από τους τζιχαντιστές, ανεβάζοντας ανησυχητικά τα ποσοστά τους.

Συγκεκριμένα, στη Σουηδία, το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, είχε αναδειχθεί το 2014 τρίτο, με ποσοστό 12,9%. Εμφάνισε δηλαδή τεράστια άνοδο, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2010 είχε συγκεντρώσει 5,7%, και το 2006 μόλις 1,49%.

Τώρα, σε νέα δημοσκόπηση οι Σουηδοί Δημοκράτες κατατάσσονται πρώτοι(!) με ποσοστό 26,7% και μάλιστα με διαφορά πέντε μονάδων από το δεύτερο κόμμα.

sw
Ο ηγέτης των Σουηδών ακροδεξιών

Για να εκτοξεύσουν τα ποσοστά τους οι Σουηδοί Δημοκράτες στήριξαν την αντιπολιτευτική τους τακτική πάνω στο μεταναστευτικό, μιας και η Σουηδία έχει δεχθεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων αναλογικά με το μέγεθος του πληθυσμού της από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Και σε άλλες χώρες όμως, όπως σε Γερμανία και Ολλανδία, η δημοφιλία των παρατάξεων των ευρωσκεπτικιστών βρίσκεται σε αυξανόμενη άνοδο.

Συγκεκριμένα, στη Γερμανία το AFD σημείωσε το πρώτο του ρεκόρ, αφού σε δημοσκόπηση έλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 10,5%, ενώ παράλληλα οι Γερμανοί εκφράζουν όλο και πιο έντονα τη διαφωνία τους, αλλά και το φόβο για την άφιξη μεταναστών, προσφύγων στη χώρα τους.

-
Το AFD της Γερμανίας

Στην Ολλανδία τώρα, το ακροδεξιό κόμμα Geert Wilders εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να προηγείται, με 19 μονάδες διαφορά από το δεύτερο!.

ak1  ak
Ο ακροδεξιός Ολλανδός του Geert Wilders

Από την πλευρά του, το «Freedom Party» στην Αυστρία προηγείται στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου 6μήνου.

Στην Ιταλία η σκληρή δεξιά της Λέγκας του Βορρά ενώ στις εκλογές του 2013 είχε λάβει ποσοστό 4,1% πλέον στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να συγκεντρώνει 15%.

Στη Γαλλία, αν και δεν έχουν διεξαχθεί δημοσκοπήσεις, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν που έχει βασιστεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμεταναστευτική ρητορική. φαίνεται πως σταθεροποιεί τα ποσοστά της, "κλέβοντας" παράλληλα και ψηφοφόρους από την συντηρητική Δεξιά του Σαρκοζί.

ak3
Η Μ. Λεπέν

Να υπενθυμιστεί τέλος, ότι η Λεπέν εκμεταλλεύτηκε πολιτικά το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα, ζητώντας να σταματήσει αμέσως η ροή μεταναστών προς τη Γαλλία.

 

Send this to a friend