
ΔΙΕΘΝΗ
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συνεδριάσουν εκτάκτως την ερχόμενη Παρασκευή 25η Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν την πολιτική για το ζήτημα της μετανάστευσης, μετά το ξέσπασμα της γαλλοϊταλικής διπλωματικής κρίσης με αφορμή την υποδοχή πλοίου ΜΚΟ που διασώζει μετανάστες στη θάλασσα, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η άρνηση της Ρώμης να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του Ocean Viking, με 230 μετανάστες που είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο, το οποίο εντέλει υποδέχτηκε η Γαλλία, πυροδότησε κρίση με το Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε «ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες» για τον «καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων (της ΕΕ) και μηχανισμούς αλληλεγγύης».
Η τσεχική προεδρία διευκρίνισε μέσω Twitter ότι συγκάλεσε «έκτακτο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων» κατά τη διάρκεια του οποίου «οι υπουργοί θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς».
Το μεταναστευτικό παραμένει μήλο της έριδας για τους 27. Συνεχίζουν να διχάζονται όσον αφορά τους μηχανισμούς αλληλεγγύης που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την ανακούφιση των χωρών της πρώτης γραμμής ως προς την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων, κυρίως στη Μεσόγειο.
Τα κράτη-μέλη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν εχθρικά κάθε μετεγκατάσταση μεταναστών στις επικράτειές τους, ενώ ο κανονισμός του Δουβλίνου ορίζει ότι κάθε αίτηση ασύλου εξετάζεται στη χώρα όπου ο υποψήφιος ή η υποψήφια εισήλθε στην ΕΕ.
Στο έκτακτο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων της ερχόμενης Παρασκευής αναμένεται να θιγούν ξανά το ζήτημα της μεταρρύθμισης των κανόνων για το άσυλο, που έχει παραλύσει από το 2015, η προστασία των συνόρων και οι μηχανισμοί αλληλεγγύης, συνόψισε ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η πολιτική της ΕΕ έναντι των χωρών καταγωγής και των χωρών από τις οποίες διέρχονται μετανάστες, καθώς και ο ρόλος των ΜΚΟ, που έχουν «εργαλειοποιηθεί από τους διακινητές», θα βρεθούν στην καρδιά των συνομιλιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Οι εντάσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία προκαλούν πρόβλημα, πρέπει να τις εξουδετερώσουμε», πρόσθεσε.
Ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την άρνηση της Ιταλίας να υποδεχτεί το Ocean Viking. Αξίωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκφραστεί «το ταχύτερο» για τις «συνέπειες» της απόφασης αυτής.
Ανακοινώνοντας την απόφαση του Παρισιού να δώσει άδεια να ελλιμενιστεί το πλοίο , ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν είπε πως, εν είδει αντιποίνων, η γαλλική κυβέρνηση ανέστειλε, «με άμεση ισχύ», την υποδοχή 3.500 μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην Ιταλία.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στην Ιταλία, η Τζόρτζα Μελόνι, μίλησε για «επιθετική» και «αδικαιολόγητη» αντίδραση, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα της έχει υποδεχτεί σχεδόν 90.000 μετανάστες από την αρχή της χρονιάς.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Ροή Ειδήσεων
26/09/2023 | 22:09
Στ. Κασσελάκης: «Έχουμε μία πολύ καλύτερη λύση για την Αθήνα, τον Κώστα Ζαχαριάδη»
26/09/2023 | 21:59
Κακοκαιρία Elias: Μήνυμα από το 112 στην Αττική – «Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις»

26/09/2023 | 21:55
Κακοκαιρία Elias: Ο πολύπαθος Παλαμάς στην Καρδίτσα προετοιμάζεται για την επέλαση
26/09/2023 | 21:39
Ο Τζο Μπάιντεν σε διαδήλωση απεργών αυτοκινητοβιομηχανίας στο Μίσιγκαν με ντουντούκα στο χέρι

26/09/2023 | 21:30
Μελίνα Ασλανίδου: Μίλησε για τη νέα εκπομπή που θα παρουσιάσει στην ΕΡΤ μαζί με τον Χρήστο Νικολόπουλο
26/09/2023 | 21:17
Παναθηναϊκός – Αταμάν: «Έχω την εμπειρία να οδηγήσω την ομάδα στο F4 του Βερολίνου»
26/09/2023 | 21:05
Άδωνις Γεωργιάδης: Μέχρι τέλος του έτους, πάνω από τις μισές επικουρικές συντάξεις θα έχουν εξοφληθεί
26/09/2023 | 00:01
Παύλος Μπακογιάννης: Η ζωή και το έργο του μέχρι την εκτέλεσή του από τη «17 Νοέμβρη»
24/09/2023 | 08:31
Οδηγός λεωφορείου σε άτομο ΑμεΑ: «Να μην βγαίνεις μόνο σου έξω αφού δεν μπορείς» – ΟΑΣΑ και ΟΣΥ καταδίκασαν τη συμπεριφορά του

24/09/2023 | 14:29
Η Ελένη Λουκά την «έπεσε» στον Κασσελάκη: «Είσαι του σατανά, τελείως ανώμαλος, ντροπή σου!» – Δείτε το βίντεο
24/09/2023 | 11:54
Ελεονώρα Ζουγανέλη: «Μου πήρε δύο χρόνια για να χάσω 50 κιλά – Δεν ένιωθα καλά με την εικόνα μου»
Σχετικά Άρθρα

Ερντογάν: «Ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν η Ουάσινγκτον ανοίξει τον δρόμο για πώληση F-16
