Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ελληνοκύπριος τα βάζει με την Τουρκία και ζητά δήμευση περιουσιακών στοιχείων της στην Ευρώπη

Ο Ελληνοκύπριος καθηγητής, Ανδρέας Ορφανίδης είναι κάτοχος ακίνητης περιουσίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και το 2009 δικαιώθηκε για την παραβίαση του δικαιώματός του για πρόσβαση στην περιουσία του. 

Σήμερα, ζητά από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας στη Γαλλία ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για καταβολή των αποζημιώσεων, που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Όπως αναφέρει δεν έχει λάβει ακόμη την επιδικασθείσα, το 2010, αποζημίωση από την ‘Αγκυρα και αναμένει και την άμεση, όπως λέει, αποκατάσταση της περιουσίας του.

Στην επιστολή προς την Επιτροπή Υπουργών ο κ. Ορφανίδης ζητά να παρθούν «ισχυρά και αποτελεσματικά» μέτρα, αν η Τουρκία δεν καταβάλει τα ποσά, πλέον τόκους, που οφείλει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του σώματος, μεταξύ 18 και 20 Σεπτεμβρίου, 2018.

«Με σεβασμό προτείνω όπως η Επιτροπή Υπουργών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για επίβλεψη της υλοποίησης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για δήμευση περιουσιακών στοιχείων της Εναγόμενης Κυβέρνησης σε μια ευρωπαϊκή χώρα (για παράδειγμα στη Γαλλία, όπου τόσο το ΕΔΑΔ, όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν την έδρα τους) για την πληρωμή του πιο πάνω ποσού της αποζημίωσης και του τόκου» αναφέρει και ζητά την άμεση εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου και των ατομικών μέτρων.

Σημειώνει επίσης ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ εκτελούνται πλήρως και άνευ όρων από την εναγόμενη Κυβέρνηση, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Υπουργών, χωρίς προηγούμενη παρέμβαση από άλλο μέρος ή Σώμα, όπως είναι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα.

Τέλος ο κ. Ορφανίδης ζητά την καταβολή ενός ετήσιου ποσού για την περίοδο 2009-2018 ως αποζημίωση για την αποτυχία της Τουρκίας να υλοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Send this to a friend