Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Εμείς κάνουμε δημοψήφισμα για το ευρώ και οι Ελβετοί για το αν θα έχουν ελάχιστο εισόδημα 2.200 ευρώ...

Εμείς κάνουμε δημοψήφισμα για το ευρώ και οι Ελβετοί για το αν θα έχουν ελάχιστο εισόδημα 2.200 ευρώ...

Πραγματική ειρωνεία είναι το γεγονός πως στις 5 Ιουνίου η Ελβετία ετοιμάζεται για δημοψήφισμα, σχετικά με το αν θα δώσει η κυβέρνηση ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 2.200 ευρώ αφορολόγητα σε κάθε Ελβετό, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα κάναμε δημοψήφισμα για τη συμφωνία περικοπών και λιτότητας με την Ευρωζώνη.

[adsense]

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα ανέρχετα στα 2.500 φράγκα, ποσό που αντιστοιχεί σε 2.247 ευρώ. Η πρόταση προβλέπει το ποσό αυτό για τους ενήλικες και το ένα τέταρτο αυτού για τα παιδιά.

Αν και το ποσό φαντάζει μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα, τα 30.000 φράγκα στα οποία αντιστοιχεί ετησίως, είναι ελάχιστα πάνω από το όριο φτώχειας του 2014 για τη χώρα, που ορίζεται στα 29.501 φράγκα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ένας στους οκτώ πολίτες ζουν κάτω του ορίου της φτώχειας στον φορολογικό παράδεισο της Ελβετίας, ποσοστό που ξεπερνά τη Γαλλία, τη Δανία και τη Νορβηγία.

Η ελβετική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο μέτρο, αφού θα πρέπει να βρεθεί ένα ποσό της τάξης των 25 δις ελβετικών φράγκων το χρόνο για να καλύψουν το έξοδο, πράγμα που σημαίνει πως βλάπτεται η οικονομία της χώρας, εξαιτίας της απαραίτητης ανόδου της φορολογίας.

[adsense]

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 2.200 ευρώ θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις. Οι Ελβετοί που ρωτήθηκαν για το νέο μέτρο, είπαν ότι είναι υπέρ καθώς θα έχουν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, ενώ το 40% αυτών δηλώνει ότι θα ασχολούνται με τον εθελοντισμό.

Και η Φινλανδία σχεδιάζει ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ το χρόνο. Σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα το Ελσίνκι προσφέρει σε 10.000 Φινλανδούς εισόδημα 550 ευρώ το μήνα για δύο χρόνια.

Send this to a friend