Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Εν αναμονή των μέτρων Τραμπ κατά της Τουρκίας - Μακρόν και Μέρκελ θέλουν να τερματιστεί η τουρκική εισβολή στη Συρία

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και όπως μετέδωσε και ο Μιχάλης Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του OPEN είναι ζήτημα ωρών η ανακοίνωση «σκληρών» μέτρων κατά της Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία, από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και όπως μετέδωσε και ο Μιχάλης Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του OPEN είναι ζήτημα ωρών η ανακοίνωση «σκληρών» μέτρων κατά της Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία, από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Τραμπ βρίσκεται σε συνομιλίες με τον γερουσιαστή Γκράχαμ και άλλα μέλη του Κογκρέσου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μέλη των Δημοκρατικών με σκοπό την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο για τις αποφάσεις, αλλά μπορεί να επιδιωχθεί και πρόσθετη νομοθεσία. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη κίνηση υπάρχει μεγάλη συναίνεση, ενώ, όπως είναι φυσικό, η Τουρκία ζητά να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Όπως έχει γίνει γνωστό ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Μιούτσιν είναι ο αρμόδιος που θα ανακοινώσει τις κυρώσεις όταν και όποτε αποφασιστούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του ανέφερε μάλιστα πως «η κυβέρνηση θα τιμωρήσει την Τουρκία» και πρόσθεσε πως ο ρόλος των ΗΠΑ δεν είναι να υπερασπιστούν τους Κούρδους. «Προειδοποιήσαμε τους Τούρκους» συνέχισε και αποκάλυψε πως «ο Τραμπ μου έδωσε εντολή να "¨κατεβάσω τα ρολά της τουρκικής οικονομίας" και μπορούμε να το κάνουμε αυτό τη στιγμή που μας δώσει την εντολή».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Συρία. Τη σχετική ανακοίνωση έχει κάνει ήδη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ. Ο Έσπερ δήλωσε στο «Face the Nation» ότι τα στρατεύματα που παραμένουν στη χώρα έχουν βρεθεί μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του SDF.

Περισσότεροι από 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι φεύγουν από τη βία. «Και έτσι βρισκόμαστε(…) έχουμε τις δυνάμεις των αμερικανικών δυνάμεων πιθανόν να βρίσκονται μεταξύ δύο αντιτιθέμενων στρατιωτικών δυνάμεων που προχωρούν, και είναι μια πολύ αβάσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Έσπερ.

Μακρόν - Μέρκελ θέλουν να τερματιστεί η τουρκική εισβολή στη Συρία

Η τουρκική επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία απειλεί «να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση» και «να βοηθήσει στην επανεμφάνιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ απόψε στο Παρίσι.

«Η κοινή μας βούληση είναι να τερματισθεί αυτή η επίθεση. Πεποίθησή και των δύο μας είναι ότι αυτή η επίθεση δημιουργεί το κίνδυνο από την μία πλευρά, και το διαπιστώνουμε ήδη επί του πεδίου, να δημιουργηθεί μία μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και, από την άλλη πλευρά, να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος συγκαλεί απόψε αμυντικό συμβούλιο.

Send this to a friend