Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Κάρατζιτς!

Ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Κάρατζιτς!

Κατέληξε σήμερα, Πέμπτη 24 Μαρτίου, το δικαστήριο της Χάγης, μετά από μία εξαιρετικά μακρά διαδικασία, στην απόφαση για την τύχη του πρώην ηγέτη της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς.

[adsense]

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο πρώην ηγέτης της Σερβίας και της Βοσνίας, ήταν κατηγορούμενος για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία τελέστηκαν κατά την περίοδο 1992-1995 στη Βοσνία και οδήγησαν στον θάνατο περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.

Δικαστές του ΟΗΕ αποφάνθηκαν ότι ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένων δολοφονιών και διώξεων, στις πόλεις της Βοσνίας, μία από τις δύο κύριες κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε.

Ο Κάρατζιτς απαλλάχθηκε από μια πρώτη κατηγορία για γενοκτονία στις πόλεις της Βοσνίας, όμως οι δικαστές δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη την απόφασή τους για τη σφαγή του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 Μουσουλμάνοι, για την οποία έχει απαγγελθεί σε βάρος του Κάρατζιτς μια δεύτερη κατηγορία για γενοκτονία.

Το δικαστήριο της Χάγης σε μία εκτενή αναφορά των εγκλημάτων τόνισε πως, πέρα από τους θανάτους, τους βιασμούς αλλά και τις παράνομες κρατήσεις ανθρώπων την περίοδο εκείνη, υπήρξε ουσιαστικά ξεριζωμός για περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους από τα σπίτια και τις εστίες τους.

[adsense]

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του δικαστηρίου της Χάγης, τα θύματα της περιόδου εκείνης ήταν κυρίως Βόσνιοι με κροατική καταγωγή και μουσουλμάνοι Βόσνιοι.

Ωστόσο το δικαστήριο σημείωσε πως παρά τα στοιχεία που προσκομίστηκαν και τους μάρτυρες που εξετάστηκαν δεν προέκυψαν στοιχεία τα οποία μπορούν να στοιχειοθετήσουν γενοκτονία προς το πρόσωπο του Κάρατζιτς.

Send this to a friend