Αθήνα

 

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

ΑΕΚ: Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως συμπληρώνει 99 χρόνια ζωής

ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα «βόμβα» για την Αστυνομία του Λονδίνου: «Ρατσιστική και σεξιστική», σύμφωνα με το πόρισμα

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου είναι θεσμικά ρατσιστική και ομοφοβική και ανίκανη να αστυνομεύσει την εαυτό της, αναφέρεται σε ανεξάρτητη έκθεση επιθεώρησης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αυξάνοντας την πίεση στον νέο αρχηγό της Met, όπως είναι ανεπίσημα γνωστή η Metropolitan Police, να μεταρρυθμίσει αυτή την αστυνομική δύναμη, που είναι η μεγαλύτερη της Βρετανίας.

Την επιθεώρηση είχε παραγγείλει το 2021 η τότε αρχηγός της Met, η Κρεσίντα Ντικ, αφού ένας εν ενεργεία αστυνομικός είχε καταδικασθεί σε ισόβια για τον βιασμό και τον φόνο της Σάρα Έβεραρντ, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα και -μαζί με μετέπειτα περιπτώσεις εγκλημάτων εναντίον γυναικών- έστρεψε την προσοχή στην ευρύτερη κουλτούρα εργασίας της δύναμης αυτής.

«Υπάρχουν θεσμικός ρατσισμός, σεξισμός και ομοφοβία μέσα στον οργανισμό, όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζονται οι αστυνομικοί και το προσωπικό, και έξω από τον οργανισμό, όσον αφορά το πώς αστυνομεύονται οι κοινότητες», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προστίθεται πως η δύναμη «αποτυγχάνει όσον αφορά τις γυναίκες και τα παιδιά».

Η ανεξάρτητη επιθεώρηση, της οποία ηγήθηκε η Λουίζ Κέισι, μέλος της άνω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, διαπίστωσε «σοβαρές» αδυναμίες σε όλη τη Met για την οποία αναφέρει πως θα χρειαστεί «ριζική μεταρρύθμιση».

Οι διαπιστώσεις αυτές έρχονται περισσότερο από δύο δεκαετίες έπειτα από μια έρευνα του 1999 για το φόνο του μαύρου εφήβου Στίβεν Λόρενς, η οποία είχε διαπιστώσει θεσμικό ρατσισμό στους κόλπους της δύναμης αυτής για τον τρόπο με τον οποίο απάντησε στο φόνο.

Η επιθεώρηση διαπιστώνει πως η αστυνόμευση με συναίνεση έχει διαρραγεί στην πρωτεύουσα και αναφέρει πως το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη βελτίωση της κατάστασης είναι η κουλτούρα άμυνας και άρνησης της Met όσον αφορά την κλίμακα των προβλημάτων της.

«Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, με οποιαδήποτε ετικέτα ή περιγραφή, τα στοιχεία είναι άραγε απολύτως σαφή ότι ως θεσμός είναι προκατειλημμένοι και μεροληπτικοί; Ναι, είναι», δήλωσε η Κέισι στους δημοσιογράφους πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Ο αρχηγός της Met Μάρκ Ρόουλι, ο πιο υψηλόβαθμος αστυνομικός της Βρετανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Απογοητεύσαμε τους Λονδρέζους (…) και αυτή η έκθεση το καταγράφει έντονα … Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου».

«(Η έκθεση) προκαλεί μια ολόκληρη σειρά από συναισθήματα: θυμό, απογοήτευση, αμηχανία… Όμως πάνω απ’ όλα προκαλεί αποφασιστικότητα», πρόσθεσε. Ο ίδιος δήλωσε πως το τμήμα επαγγελματικών προδιαγραφών της δύναμης έχει «παρέμβει» και πως με τη βοήθειά του «απολύουμε αστυνομικούς με ταχύτερο ρυθμό».

Και πάλι όμως, πρόσθεσε, η δουλειά δεν έχει γίνει ακόμα.

«Δεν μπορώ να πω πως έχω ήδη μειώσει τον κίνδυνο να υπάρξει ένας κακός αστυνομικός, όμως καθημερινά διώχνουμε ανθρώπους και κάνουμε πρόοδο», δήλωσε, όταν ερωτήθηκε αν εξακολουθουν να υπάρχουν αστυνομικοί που υπηρετούν στη δύναμη ενώ κατηγορούνται για εγκλήματα όπως φόνο, βιασμό και ενδοοικογενειακή βία.

Στην εν λόγω έκθεση των 360 σελίδων αναφέρεται πως η δύναμη χρειάζεται ισχυρή ηγεσία, μια υπηρεσία για την προστασία των γυναικών και μια νέα στρατηγική για τα παιδιά, μεταξύ άλλων συστάσεων για μεταρρυθμίσεις.

Στην προσωρινή έκθεση της Κέισι αναφερόταν τον περασμένο Οκτώβριο πως διαπιστώθηκε πως η δύναμη χρειαζόταν κατά μέσο όρο 400 ημέρες για να εξετάσει κατηγορίες σε βάρος των αστυνομικών της για κακή συμπεριφορά.

«Πιστεύω πως η υπόθεση Έβεραρντ είναι πολύ φρικτή και πρέπει να αποτελέσει μια στιγμή στην οποία ήρθε η αλλαγή – όμως η αλλαγή δεν ήρθε. Έτσι τώρα αυτή η έκθεση πρέπει να το κάνει και πρέπει να πάρει την ευθύνη για να γίνει η αλλαγή που χρειάζεται», δήλωσε η Κέισι.

Ροή Ειδήσεων

chamos i eleni filini svini oles tis 20ares ta balkovia tis xexilisan ke to bikivi tis kalypse ton ilio

30/05/2023 | 23:01

«Κανείς δεν ξέρει πόσων χρόνων είναι η Ελένη Φιλίνη»

30/05/2023 | 22:53

Άκης Σκέρτσος για συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα: «Επιμένει στα ίδια ψέμματα»

30/05/2023 | 22:43

«Είναι βασανισμός»: Σάλος μετά την καταγγελία ότι εστιατόριο στην Κάρπαθο τηγάνιζε ζωντανά ψάρια σε καυτό λάδι
syriza anakoinosi

30/05/2023 | 22:35

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης ότι οι καθηγητές είναι “αθάρματα και μαφιόζοι” όπως λέει ο μετακλητός του;»

30/05/2023 | 22:28

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία στο Γκάζι: Ο δράστης κρυβόταν σε Μοναστήρι!

30/05/2023 | 22:24

O Aρναούτογλου προειδοποιεί: Αντικυκλώνας φέρνει ισχυρές μπόρες την Τετάρτη

30/05/2023 | 22:12

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η συγνώμη στη μητέρα και τα δάκρυα

30/05/2023 | 22:03

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,6 εκατ. ευρώ – Κλήρωση 2603

30/05/2023 | 21:53

Μητσοτάκης: Στις εκλογές νίκησαν αυτοί που βλέπουν την Ελλάδα δυνατή και ενωμένη και ηττήθηκαν αυτοί που την βλέπουν σκοτεινή και διχασμένη
pao marousi

30/05/2023 | 21:45

Παναθηναϊκός-Περιστέρι 81-67: Άνετη επικράτηση του «τριφυλλιού» και τώρα Ολυμπιακός–Παναθηναϊκός στους τελικούς της Α1

30/05/2023 | 21:33

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 50χρονου στο Γκάζι τον περασμένο Σεπτέμβριο – Ο 29χρονος δολοφόνος κρυβόταν σε μοναστήρι της Αττικής

30/05/2023 | 20:28

Τσίπρας: Το πρώτο που σκέφτηκα την Κυριακή των εκλογών ήταν η παραίτηση – Η ΝΔ επέβαλε την ατζέντα του φόβου
kalpi ekloges2023 300523

30/05/2023 | 20:14

Εκλογές 2023: Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών για τους ετεροδημότες – Ποιοι θα ψηφίσουν στον δήμο διαμονής τους

30/05/2023 | 20:14

Εκλογές 2023: Πόσες έδρες χάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αν η ΝΔ κερδίσει αυτοδυναμία

30/05/2023 | 19:27

Μαρία Σπυράκη: Το ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε την άρση της ασυλίας της
«Ο Ερντογάν επανεκλέγεται στην ηγεσία μιας ναρκοθετημένης και βαθιά διχασμένης χώρας» – Τα πρωτοσέλιδα για τη νίκη του
230529065500
Κυρίαρχος της Τουρκίας ο Ερντογάν για άλλα πέντε χρόνια – Πώς επικράτησε έναντι του Κιλιτσντάρογλου
erdogan thraki islam
Τουρκία: Με την επανεκλογή του Ερντογάν, η ώρα της αλήθειας για την τουρκική οικονομία
erdogan thraki islam
Τουρκία: Από τη Μόσχα ως την Ουάσιγκτον, συγχαρητήρια μηνύματα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του
230529125009
Ισπανία: Πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο προκήρυξε ο Σάντσεθ
erdogan emine 3005
Ορκίζεται ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του την Παρασκευή – Ποιοι ετοιμάζονται για υπουργείο