Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τα’ ριξε τα «καρφιά» του κατά των ΗΠΑ ο Ερντογάν: «Κάποιες χώρες επιχειρούν επίμονα να προκαλέσουν το χάος»

Τεταμένες είναι οι σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον και αυτό φάνηκε από όσα υποστήριξε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τις χώρες που χρησιμοποιούν τη ρητορική των απειλών και που παραβλέπουν την ιστορία των διμερών σχέσεων. «Κανένας από εμάς δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός στην αυθαίρετη ακύρωση εμπορικών συμφωνιών και τη χρήση των οικονομικών κυρώσεων ως όπλα», τόνισε ο Ερντογάν. «Κάποιες χώρες επιχειρούν επίμονα να προκαλέσουν το χάος Εμείς είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μας μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου επί ίσοις όροις», υπογράμμισε.

Με τον πιο έκδηλο τρόπο, πάντως, φάνηκε η δυσαρέσκεια του Ερντογάν όταν στο βήμα βρέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού αποφάσισε να αποχωρήσει από την ομιλία του προέδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Μάλιστα, χρήστες των social media σχολίασαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έφυγε επιδεικτικά, ακριβώς για να μην ακούσει τον Αμερικανό πρόεδρο. Ομως, όπως φαίνεται αυτό έγινε επειδή άλλαξε η σειρά των ομιλητών και ο Ερντογάν θα ήταν ο επόμενος που θα μιλούσε στη γενική συνέλευση και έτσι αποχώρησε για να προετοιμαστεί.

Συναντήθηκαν στα παρασκήνια

Οι δύο ηγέτες πάντως είχαν ένα σύντομο τετ α τετ στα παρασκήνια και έδωσαν τα χέρια, αλλά δεν είχαν εκτενείς συνομιλίες. Αυτή ήταν η πρώτη τους συνάντηση από τη στιγμή που προκλήθηκε ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας, με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον στην Τουρκία.

Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Twitter συνεργάτης του Ερντογάν, ο Τραμπ συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μελάνια στο τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο, του δίνει το χέρι του και τον ακουμπά στον ώμο. Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για μία σύντομη και εγκάρδια επαφή.

Send this to a friend