Αθήνα

30 oC

αίθριος καιρός

Ευρωβουλή: Η καθηλωτική ομιλία της 16χρονης για το κλίμα που συγκίνησε (ΒΙΝΤΕΟ)

Καθήλωσε το ευρωκοινοβούλιο η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ με την ομιλία της για το κλίμα.

Καθήλωσε το ευρωκοινοβούλιο η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ με την ομιλία της για το κλίμα.

«Το όνομά μου είναι Γκρέτα Τούνμπεργκ, είμαι 16 χρονών, είμαι από τη Σουηδία και θέλω να πανικοβληθείτε. Θέλω να δράσετε σαν να καιγόταν το σπίτι σας» ανέφερε η νεαρή ακτιβίστρια που κινητοποίησε τους μαθητές να βγουν στους δρόμους να διαδηλώσουν για το κλίμα.

«Το σπίτι μας καταρρέει», είπε με τρεμάμενη φωνή και δάκρυα στα μάτια: «Το 2030, είπε, θα φτάσουμε σε ένα σημείο δίχως επιστροφή για τον πολιτισμό μας, εκτός και αν προηγηθούν σημαντικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης τουλάχιστον κατά 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα".

Ανέφερε πως ο πλανήτης μας οδεύει προς την καταστροφή, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αποψίλωση των δέντρων και τη μόλυνση των ωεανών και κάλεσε τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν με γνώμονα την κλιματική αλλαγή.

«Γιατί έχουν γίνει τρεις έκτακτες σύνοδοι κορυφής για το Brexit και καμία για το κλίμα;», αναρωτήθηκε. «Ο χρόνος τελειώνει και τίποτα δεν γίνεται. Γιατί καθυστερείτε;. Σας ζητώ να ξυπνήσετε και να κάνετε τις αλλαγές που απαιτούνται. Το να βάλετε τα δυνατά σας δεν είναι αρκετό πλέον. Πρέπει να κάνουμε αυτό που φαίνεται αδύνατο. Είναι εντάξει αν αρνηθείτε να με ακούσετε. Αλλωστε, είμαι μια 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία. Αλλά δεν μπορείτε να αγνοήσετε τους επιστήμονες ή τα εκατομμύρια μαθητές που φωνάζουν για το δικαίωμά τους στο μέλλον. Σας εκλιπαρώ, μην αποτύχετε σε αυτό». 

Send this to a friend