Αθήνα

 

35 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

e8136eb3 697059834360344236857586405432101163631992n
Γεράσιμος Μιχελής: Συγκλονίζουν οι αναρτήσεις του ηθοποιού μέσα από το νοσοκομείο

ΔΙΕΘΝΗ

Φυσικό αέριο: Όλη η πρόταση της Κομισιόν για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει αύριο νέο πακέτο προτάσεων για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, επαναλαμβάνοντας τα μέτρα που έχουν δημιουργήσει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών και λαμβάνοντας υπ’όψιν τις διαφωνίες τους ως προς το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές.

Ακολουθούν τα σενάρια που έχουν εξετασθεί και όσα συζητούνται:

-Μεταρρύθμιση του δείκτη αναφοράς της αγοράς φυσικού αερίου

Η Κομισιόν επιδιώκει την αναθεώρηση του δείκτη της ολλανδικής αγοράς TTF, που χρησιμοποιείται ως αναφορά στις ευρωπαϊκές συναλλαγές για το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η εκτόξευσή του τροφοδοτήθηκε από την κερδοσκοπία και τις ανησυχίες των επενδυτών που οδήγησαν σε τεχνητή διόγκωση των τιμών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δημιουργήσει εντός των επόμενων έξι μηνών εναλλακτικό δείκτη, πιο αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας της τροφοδοσίας, που θα βρίσκεται σε λειτουργία για την επόμενη περίοδο πλήρωσης των αποθεμάτων.

Μέχρι τότε, η Επιτροπή προτείνει έναν «προσωρινό μηχανισμό» διόρθωσης των τιμών. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, πρόκειται για έναν «δυναμικό διάδρομο», μια ψαλίδα που θα πλαισιώνει την διακύμανση των τιμών στην αγορά TTF και θα επιτρέπει τον μετριασμό της αστάθειας των τιμών του φυσικού αερίου. Ένα βραχυκύκλωμα θα περιορίζει την κατ’ εξαίρεσιν υπερθέρμανση.

Κοινή επιστολή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, καθώς και άλλων χωρών που δεν κατονομάζονται, την περασμένη Πέμπτη, αναφερόταν σε έναν «διάδρομο τιμών» για την αγορά χονδρικής, με την σημείωση ότι υπάρχει διάσταση απόψεων για την δυνατότητα εφαρμογής του, την οικονομική του αποτελεσματικότητα και τον κίνδυνο διατάραξης της προσφοράς.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι μία εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η τροποποίηση της αναφοράς στην TTF σε όλα τα υπάρχοντα συμβόλαια.

Υλοποίηση της κοινής αγοράς φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την ενίσχυση των μέτρων για την υλοποίηση των κοινών προμηθειών φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε υπό το ειδικό βάρος του ευρωπαϊκού μπλοκ να επιτευχθούν καλύτερες τιμές για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πριν από τον χειμώνα του 2023.

Στόχος είναι επίσης να αποφευχθεί η τροφοδότηση της εκτίναξης των τιμών από τον ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών κρατών, όπως έγινε το καλοκαίρι που πέρασε όταν τα κράτη προσπαθούσαν να πληρώσουν τα αποθέματά τους ταυτόχρονα.

Οι 27 συμφώνησαν στα τέλη του Μαρτίου επί «πλατφόρμας» από κοινού προμηθειών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία συναλλαγή σε αυτό το πλαίσιο και πολλά κράτη συνέχισαν τις δικές τους διαπραγματεύσεις χωρίς συντονισμό.

Η Κομισιόν θέλει πλέον την ολοκλήρωση των συνομιλιών της με «αξιόπιστους» παραγωγούς, όπως η Νορβηγία, οι Ηνωμένες Πολιτείες… και θα ευνοήσει την αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα συγκεντρώνοντας σε μία κοινοπραξία ή «καρτέλ» αγοραστών τους ενεργειακούς εισαγωγικούς ομίλους.

Μείωση της ζήτησης, αυξημένη αλληλεγγύη

Οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν εργαλεία για την περαιτέρω μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, καθώς τα κράτη εμφανίζουν μέχρι στιγμής προσπάθειες διαφορετικών βαθμών.

Μία πρόταση θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της αλληλεγγύης υπέρ των ευάλωτων στον κίνδυνο ελλείψεων χωρών και οι οποίες δεν έχουν κλείσει συμφωνίες με τις γειτονικές τους χώρες για την εξασφάλιση των προμηθειών τους.

Αναπροσαρμογή της τιμής του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η Γαλλία υπερασπίζεται την ιδέα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, το μέτρο αυτό δεν θα περιληφθεί στις προτάσεις της Κομισιόν.

Το μέτρο, που έχει ήδη εφαρμοσθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία, συνίσταται στην μείωση των λογαριασμών φυσικού αερίου των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής (όπου η διαφορά με την τιμή της αγοράς καλύπτεται από κρατική επιδότηση), με στόχο την μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως, η ιδέα της επέκτασης του μέτρου αυτού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση συναντά την απροθυμία των χωρών που διάκεινται αρνητικά απέναντι στις κρατικές επεμβάσεις στις αγορές, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που τρέφουν ανησυχίες για τις αβεβαιότητες ως προς την χρηματοδότηση του μέτρου και για τους κινδύνους υπονόμευσης των προσπαθειών για την μείωση της ζήτησης απέναντι στην προβληματική προσφορά.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν θεωρούσε ότι ένας τέτοιος «ιβηρικός μηχανισμός» σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, που ισοδυναμεί με το 10% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης φυσικού αερίου το 2021, εκ μέρους των παραγωγών οι οποίοι θα παρακινούντο για αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεδομένου ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν εκτεταμένη σύνδεση με τον ευρωπαϊκό δίκτυο, ο μηχανισμός θα μπορούσε να μην λειτουργεί με την ίδια αποτελεσματικότητα σε άλλες χώρες, με κίνδυνο, για παράδειγμα, το Βέλγιο να επιδοτεί το ηλεκτρικό ρεύμα που εξάγεται προς το Ηνωμένο Βασίλειο, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ωστόσο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανόν να συμφωνήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή να συζητήσουν το μέτρο, φροντίζοντας ώστε το πλαφόν που θα ορισθεί «δεν θα προκαλέσει την συνολική αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου», σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που περιήλθε σε γνώση του AFP.

Οι Βρυξέλλες δεν θα προτείνουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου: στην ιδέα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις αρχές του Νοεμβρίου, όμως η Γερμανία είναι αντίθετη εκ του φόβου διατάραξης των προμηθειών σε μία παγκόσμια αγορά όπου τα πλοία που μεταφέρουν LNG μπορούν εύκολα να βρουν νέους προορισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

6607061

16/07/2025 | 16:20

Κ. Κυρανάκης: Δεν παραβιάζονται τα ωράρια εργασίας των οδηγών στα λεωφορείων που ασκούν δημόσιες συγκοινωνίες

16/07/2025 | 16:15

Ποινή φυλάκισης ενός έτους και οκτώ μηνών στον Ιμάμογλου για υπόθεση προγενέστερη της σύλληψής του

16/07/2025 | 16:12

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι προβλέπει η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική – Στο «μικροσκόπιο» επτά σημεία
5971725 scaled 1

16/07/2025 | 16:10

ΣτΕ: Απορριπτική απόφαση για φορολογική υπόθεση του πατέρα του Στέφανου Κασσελάκη

16/07/2025 | 16:09

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο: «Το πάλεψε» η Εθνική, αλλά δεν άντεξε απέναντι στους Κροάτες

16/07/2025 | 16:00

Άριελ Κωνσταντινίδη: «Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν ένα τραγικό πρόσωπο, φοβόταν πολύ για την εικόνα της»
iatrodikastiki patra 1

16/07/2025 | 15:50

Πάτρα: Ελέγχονται ξανά 100 φάκελοι – Ανάμεσά τους οι υποθέσεις Λαγούδη και Γκολφίνου που είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο

16/07/2025 | 15:40

Τσάπαλος: Θα εξεταστεί ασφαλιστική δικλείδα για να μην χαθεί η έκπτωση 5% για τους ενοικιαστές

16/07/2025 | 15:30

Δάφνη Καραβοκύρη: «Ένα μεγάλο restart στη ζωή μου ήταν ο τρίτος καρκίνος της μαμάς μου και τον ευχαριστώ που ήρθε»
5906959 scaled 1

16/07/2025 | 15:20

Τραυματισμός 58χρονου ναυτικού σε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στην Αγριά Βόλου

16/07/2025 | 15:16

«Ο Γεράσιμος Μιχελής έπαθε ανακοπή και σε 5 μέρες έφυγε από τη ζωή», συγκλονίζει η Τζούλη Σούμα

16/07/2025 | 15:15

Σχεδόν 5.500 καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα – Συνεχίζονται οι έλεγχοι, πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί
6551153 1 scaled 1

16/07/2025 | 15:10

Άκης Σκέρτσος: Είμαστε στο σωστό δρόμο – Η ελληνική οικονομία δείχνει ισχυρή ανάκαμψη μετά την κρίση

16/07/2025 | 15:06

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγοράκι 13 μηνών πνίγηκε από το φαγητό του

16/07/2025 | 15:00

Κ. Χατζηδάκης: Με τις μεταρρυθμίσεις κερδίσαμε ως λαός και ως παράταξη, με τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουμε
30 f1 17ypsos 1200x719
Ιρλανδία: Η φρικιαστική ιστορία πίσω από τον ομαδικό τάφος 796 παιδιών
screenshot 16
Ντόναλντ Τραμπ: Τι κρύβεται πίσω από το τελεσίγραφο 50 ημερών στον Πούτιν
1536x864 cmsv2 465816ff 3dcb 5e34 84fc 3e04a8b8f849 8849052
Έλον Μάσκ σε ευρωπαίους: Αν δεν κάνετε παιδιά θα πεθάνετε όλοι
trump putin
Reuters: Δεν ίδρωσε το αυτί του Πούτιν από τις απειλές Τραμπ – Θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να ικανοποιηθούν οι όροι του
000 66q64g3 scaled 2
Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός στη Σουέιντα
3230955
Η Σλοβακία μπλόκαρε το 18ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία – «Απορρίπτουμε την ηλίθια πρόταση να διακοπεί το φυσικό αέριο»