• Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου
  • 06:38

Αθήνα

17 oC

αίθριος καιρός

Γαλλία: Βαθιά κατάνυξη κατά τη περιφορά του Σταυρού στην Παναγία των Παρισίων (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Μεγάλη Δευτέρα ήταν η πιο μαύρη ημέρα για την Γαλλία. Η Παναγία των Παρισίων τυλίχθηκε στις φλόγες και οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι ανυπολόγιστες.

Η Μεγάλη Δευτέρα ήταν η πιο μαύρη ημέρα για την Γαλλία. Η Παναγία των Παρισίων τυλίχθηκε στις φλόγες και οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι ανυπολόγιστες.

Οι Γάλλοι σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης βρέθηκαν εχθές Μεγάλη Παρασκευή στους δρόμους του Παρισιού για τη λιτανεία του Τιμίου Σταυρού.

Σε μια αναπαράσταση της πορείας του Ιησού προς το Γολγοθά βρέθηκαν λευκοντυμένοι κληρικοί και πλήθος ντόπιων και τουριστών λιτάνευσαν με κατάνυξη, συγκίνηση κι ελπίδα έναν απλό μαύρο ξύλινο σταυρό στους δρόμους του Ιλ Σεν Λουί με φόντο τα μαυρισμένα από τη φωτιά ερείπια της Παναγίας των Παρισίων.

Η πομπή ήταν σημαντική ειδικά φέτος «για να δείξουμε ότι η Παναγία των Παρισίων στέκεται ακόμη όρθια», είπε ο 21χρονος Τίμι Πατέα, ένας από τους νεαρούς φοιτητές Θεολογικής που καθοδηγούσαν το πλήθος.

Ο καθεδρικός του 12ου αιώνα ήταν ορατός στο βάθος, απέναντι από μια πεζογέφυρα στο γειτονικό Ιλ ντε λα Σιτέ, με κατεστραμμένη μεν την οροφή, αλλά το κυρίως κτίσμα και τα δύο κωδωνοστάσια να στέκουν αγέρωχα. Τα πολύτιμα κειμήλιά του σώθηκαν από την πυρκαγιά που αποτέφρωσε την Παναγία των Παρισίων, αλλά για λόγους ασφαλείας η αρχιεπισκοπή της γαλλικής πρωτεύουσας προτίμησε να μη χρησιμοποιήσει στη λιτανεία το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού, αφήνοντάς το στο δημαρχείο.

Η Παναγία των Παρισίων θα παραμείνει κλειστή για πέντε με έξι χρόνια. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να αποτιμηθούν οι ζημιές και να ολοκληρωθεί η υποστήλωση του ναού προτού ξεκινήσει η ανοικοδόμηση. Αλλά ακόμη και χωρίς τον καθεδρικό, που είναι η καρδιά της Πόλης του Φωτός, η καθολική κοινότητα της πρωτεύουσας συνέχισε κανονικά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στο γειτονικό ναό του St. Eustache.

Send this to a friend