Αθήνα

 

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

metagwgh
Νέα τροπή στην υπόθεση κακοποίησης παιδιών στη Λάρισα: Τρεις οι κατηγορούμενοι – Διώκεται και ο πατέρας
gaza vomvardismoi e1742389870634 2

ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Τουλάχιστον 42 νεκροί σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο μικρό παλαιστινιακό θύλακο

Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο χθες Παρασκευή για 42 νεκρούς σε σειρά νέων πληγμάτων του ισραηλινού στρατού στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή από τον πόλεμο κι υφίσταται εδώ και δυο μήνες απόλυτο αποκλεισμό από το Ισραήλ.

Εννιά από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους σε σπίτι στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Μπουρέιτζ (κεντρικά), δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μουγάιρ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής άμεσης βοήθειας.

Στον τόπο του βομβαρδισμού, πλάνα που κατέγραψαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν Γαζαίους να ψάχνουν στα συντρίμμια κτιρίου που επλήγη για επιζώντες.

«Δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση, καμιά κλήση. Ξυπνήσαμε τα μεσάνυχτα μέσα σε καπνούς, συντρίμμια, πέτρες και θραύσματα που έπεφταν βροχή πάνω μας», είπε ο Μοχάμεντ ας Σέιχ, έχοντας γύρω του κομμάτια μπετόν που είχαν καταρρεύσει.

«Ανασύραμε μάρτυρες, κομματιασμένα πτώματα, από τα συντρίμμια», πρόσθεσε.

Ακόμη έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγμα που έβαλε στο στόχαστρο το σπίτι της οικογένειας Αλ Μάσρι στην πόλη Μπέιτ Λάχια (βόρεια), σύμφωνα με τον κ. Μουγάιρ.

Στην πόλη της Γάζας (βόρεια), βομβαρδισμός εναντίον κοινοτικής κουζίνας σκότωσε άλλους έξι ανθρώπους, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Στην υπόλοιπη Λωρίδα τη Γάζας αναφέρθηκαν άλλοι τουλάχιστον 21 θάνατοι σε παρόμοιες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ισραηλινός στρατός ξανάρχισε τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας τη 18η Μαρτίου, βάζοντας τέλος στην κατάπαυση του πυρός δυο μηνών με τη Χαμάς στον πόλεμο με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

Η έφοδος εκείνη είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα, 58 κρατούνται ακόμη όμηροι στον θύλακο, ωστόσο 34 έχουν ανακηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό. Η Χαμάς έχει επίσης στα χέρια της τη σορό ισραηλινού στρατιώτη που είχε χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια προηγούμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το 2014.

Το Ισραήλ διέκοψε πλήρως τη 2η Μαρτίου την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας τη Χαμάς πως την καταχράται. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει πως ο απόλυτος αποκλεισμός είναι το μόνο μέσο που θα αναγκάσει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να αφήσει τους ομήρους που κρατά, νεκρούς και ζωντανούς, ελεύθερους.

Έκτοτε, ο ΟΗΕ καλεί μάταια το Ισραήλ να επιτρέψει να εισέλθει ξανά ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο, ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό που είναι αντιμέτωπος με ανθρωπιστική καταστροφή και κινδυνεύει να λιμοκτονήσει, όπως τονίζουν αξιωματούχοι του.

Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται στα πρόθυρα «πλήρους κατάρρευσης», προειδοποίησε χθες η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ).

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αρμόδιος για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, ο Μάικ Ράιαν, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «εξευτελιστική».

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων για την έφοδο της 7ης Οκτωβρίου 2023 έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 52.418 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

<>

 

Ροή Ειδήσεων

gata

21/05/2025 | 10:50

«Συνελήφθη» γάτα που μετέφερε ναρκωτικά σε φυλακή στην Κόστα Ρίκα

21/05/2025 | 10:40

Καταιγιστικές αποκαλύψεις στη δίκη του Diddy: Απείλησε με sex tapes και απαίτησε 20.000 δολάρια από τη μητέρα της Κάσι

21/05/2025 | 10:30

Κατερίνα Καραβάτου: «Δεν είμαι άνετη να συζητώ τι έχει γίνει με τον ΣΚΑΪ»
tiletheasiproi 11

21/05/2025 | 10:30

Τηλεθέαση: Ξανά στην κορυφή η Φαίη Σκορδά – Ανεβασμένοι Φώτης και Τζένη με το Πρωίαν σε είδον

21/05/2025 | 10:30

Τηλεθέαση: Σαρωτικό το Happy Day, σκαρφάλωσε στο 30,2%

21/05/2025 | 10:20

Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στο Τέξας – Είχε βάλει φωτιά σε 76χρονη κατά τη διάρκεια ληστείας
biden joe scaled e1746603166285

21/05/2025 | 10:10

Εκπρόσωπος Μπάιντεν: Η διάγνωση για τον καρκίνο του τέως προέδρου των ΗΠΑ έγινε την περασμένη εβδομάδα

21/05/2025 | 10:00

Νέα τεχνολογία μετατρέπει συμβατικά υφάσματα σε έξυπνους αισθητήρες

21/05/2025 | 10:00

Γιώργος Γεροντιδάκης: «Αυτά είναι πράγματα καφενείου που δεν μπαίνω στη διαδικασία να συζητήσω»
ap25079751892908 scaled 1

21/05/2025 | 09:50

Μεξικό: Δασμός 15% και όχι 25% για τα αυτοκίνητα που εξάγονται στις ΗΠΑ

21/05/2025 | 09:40

Ρωσία: 20.000 μετανάστες που έλαβαν τη ρωσική υπηκοότητα εστάλησαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία

21/05/2025 | 09:30

Τάσος Σοφρωνίου: «GNTM χωρίς Βίκυ Καγιά είναι σαν να έρχεσαι στην Ελλάδα και δεν θα δεις μπλε ουρανό και θάλασσα»
forologikesdiloseis 620x350 1

21/05/2025 | 09:20

Φορολογικές δηλώσεις: Έσπασαν το φράγμα των 4 εκατ.

21/05/2025 | 09:10

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξετυλίγεται το κουβάρι του σκανδάλου – Αιφνιδιαστικές έφοδοι σε Αθήνα και Κρήτη, ασκήθηκαν διώξεις σε 100 άτομα

21/05/2025 | 09:00

Η ταχύτατη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στο 3ο Συνέδριο του Rythmisis στην Αθήνα
screenshot 13
Κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ για τη Γάζα: 14.000 μωρά θα πεθάνουν σε 48 ώρες αν δεν φτάσει βοήθεια
i komision ekkinei erevna kata tis temu medet
EE: Έρχεται φόρος 2 ευρώ στα πακέτα από Shein και Temu
ap25140024888929
Πώς ο Τραμπ εγκαταλείπει την πολιτική ήπιας ισχύος που ασκούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ – Οι συνέπειες
ap20210390154322 scaled e1747723006535
Ισπανία: Οι Βαλεαρίδες Νήσοι κόντρα στον υπερτουρισμό – Τέλος οι influencers
screenshot 17
Ισπανία: «Ξήλωσαν» 66.000 Airbnb από την πλατφόρμα – Στα ύψη το κόστος ενοικίασης, νέες διαμαρτυρίες για τον υπερτουρισμό
000 479e3t2 scaled e1747726020229
Σκληρό παζάρι για την Ουκρανία: Αισιοδοξία Τραμπ, ανυποχώρητος ο Πούτιν – Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, λέει το Κρεμλίνο