Αθήνα

12 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Γέλια στην ομιλία του Τραμπ στον ΟΗΕ - Η αμήχανη στιγμή του Αμερικανού προέδρου (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν το περίμενε με τίποτα και φάνηκε από την αντίδρασή του. Δεν είναι η πρώτη φορά που γελούν κατάφατσά του με αυτά που λέει αλλά στο βήμα του ΟΗΕ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αλλο ψηφοφόροι και άλλο οι ηγέτες των άλλων χωρών.

Η αμήχανη στιγμή διαδραματίστηκε κατά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. «Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η διοίκησή μου έχει πετύχει περισσότερα από σχεδόν κάθε άλλη διοίκηση στην ιστορία της χώρας μας», είπε ο Τραμπ και ακούστηκαν κάποια γέλια στην αίθουσα.

Έκανε  μια παύση, φανερά αιφνιδιασμένος, γέλασε κάπως αμήχανα και παραδέχθηκε «Δεν περίμενα τέτοια αντίδραση, αλλά ΟΚ», συμπλήρωσε και ακολούθησε πιο ηχηρό γέλιο και κάποια χειροκροτήματα.

Επίθεση στο Ιράν

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης, ο Τραμπ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απομονώσει το ιρανικό καθεστώς, καταγγέλλοντας τη «διεφθαρμένη δικτατορία» που βρίσκεται στην εξουσία στην Τεχεράνη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη να απειλεί την Αμερική ή το Ισραήλ», τόνισε. «Ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς όσο συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά του και να στηρίξουν τον ιρανικό λαό, συμπλήρωσε και κατηγόρησε τους Ιρανούς ηγέτες ότι σπέρνουν χάος, θάνατο και καταστροφή, για να δικαιολογήσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα. Εκθείασε την «τολμηρή» πρωτοβουλία του για την επίτευξη ειρήνης με την Πιονγκγιάνγκ, αλλά προειδοποίησε ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της θα παραμείνουν «σε ισχύ έως την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Για τη Βενεζουέλα, ο Τραμπ υπενθύμισε ότι πριν από κάποιο καιρό ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη αλλά σήμερα βιώνει μια ανθρωπιστική τραγωδία, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μαδούρο.

Όσον αφορά τη Συρία, προειδοποίησε και πάλι ότι η Ουάσινγκτον θα απαντήσει στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, καταγγέλλοντας παράλληλα το χάος που έχει σπείρει στη χώρα το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δίκαιο εμπόριο και μείωση της τιμής του πετρελαίου

Ο Τραμπ ζήτησε επίσης να προωηθούν δίκαιες και ισόρροπες εμπορικές συναλλαγές, δικαιολογώντας τις πρόσφατες αποφάσεις του στον τομέα του εμπορίου και ιδίως απέναντι στην Κίνα. Το εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου. «Υπερασπιζόμαστε πολλές από αυτές τις χώρες χωρίς ανταλλάγματα και εκείνες επωφελούνται από εμάς, επιβάλλοντάς μας αυξημένες τιμές πετρελαίου. Δεν είναι καλό. Θέλουμε να σταματήσουμε να αυξάνουν τις τιμές (...) και να αρχίσουν να τις μειώνουν», τόνισε.

Send this to a friend