• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 00:29

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε Αθήνα και Σκόπια για τη συμφωνία», λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων σχολίασε ο Χάικο Μάας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, λέγοντας ότι τα Σκόπια και η Αθήνα έγραψαν ιστορία.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις στις δύο χώρες να συμβάλουν προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία που θα συμβάλει στη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων.

Αναλυτικά η δήλωση του Χάικο Μάας:

«Τα Σκόπια και η Αθήνα σήμερα έγραψαν ιστορία. Για 25 χρόνια η διαμάχη για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας χώριζε Μακεδόνες (sic) και Έλληνες. Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση, ότι οι δύο πλευρές βρήκαν τώρα μια λύση και συμφώνησαν στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Republik Nord-Mazedonien»).

Αυτό δείχνει επίσης το τι είναι δυνατό, όταν διεθνώς συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με υπομονή, λογική και σεβασμό. 'Αξιζε, ότι ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την ελπίδα, ότι βρισκόμασταν σε συνεχή στενή ανταλλαγή και ότι οι δύο πλευρές έβρισκαν και σε δύσκολες φάσεις ξανά και ξανά συμβιβασμούς. Οι διαπραγματεύσεις ήταν μακροχρόνιες και επίπονες. Στο τέλος όμως ήταν η αποφασιστικότητα και το όραμα των δύο Πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών τους που οδήγησαν στην επιτυχία. Συγχαίρω από καρδιάς τις δύο κυβερνήσεις για αυτή την ιστορική συμφωνία!

Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και στην Αθήνα να συμβάλουν ώστε αυτή η ιστορική συμφωνία να υλοποιηθεί. Διότι ενδυναμώνει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και συμβάλλει στην σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων. Επιπλέον, τώρα βγήκε από τη μέση ένα αποφασιστικό εμπόδιο για την προσέγγιση των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τις δύο πλευρές, σε στενό συντονισμό με την Καγκελαρία, αλλά και με τον Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Μάας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ την περασμένη Παρασκευή και τον ενθάρρυνε να μην αφήσει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία, ενώ είχε συζητήσει για το θέμα με τον Νίκο Κοτζιά, στη συνάντησή τους στις 29 Μαΐου στο Βερολίνο.

Send this to a friend