Αθήνα

19 oC

αίθριος καιρός

Γιατί είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος εξάπλωσης του κοροναϊου σε όσους δεν ταξίδεψαν ποτέ στην Κίνα

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του κοροναϊού είναι ακόμη μεγαλύτερος για ανθρώπους που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ στην Κίνα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του κοροναϊού είναι ακόμη μεγαλύτερος για ανθρώπους που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ στην Κίνα.

«Υπάρχουν ανησυχητικά κρούσματα εξάπλωσης του 2019-nCoV από ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει στην Κίνα», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, μέσω Twitter.

«Ο εντοπισμός ενός μικρού αριθμού κρουσμάτων ενδέχεται να καταδεικνύει πιο εκτεταμένη εξάπλωση σε άλλες χώρες· εν συντομία, ενδέχεται να βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου», προειδοποίησε ο Αιθίοπας.

Παρόλο που η εξάπλωση της επιδημίας πέραν της Κίνας φαντάζει μέχρι στιγμής μάλλον περιορισμένη, ο Γκεμπρεέσους προειδοποίησε πως μπορεί να επιταχυνθεί: «ο περιορισμός (του ιού) συνεχίζει να είναι ο στόχος μας, ωστόσο όλες οι χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που δημιούργησε η στρατηγική του περιορισμού του προκειμένου να προετοιμαστούν για την πιθανή έλευση του ιού».

Πέραν της Κίνας, έχουν εντοπιστεί 350 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περίπου τριάντα χώρες και περιοχές και δύο θάνατοι ασθενών: ο πρώτος στις Φιλιππίνες, ο δεύτερος στο Χονγκ Κονγκ.

Σημειώνεται ότι πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει την είσοδο στην επικράτειά τους ταξιδιωτών από την Κίνα και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς και από τη χώρα αυτή. Η Air China έχει αναστείλει κάποιες από τις πτήσεις της προς τις ΗΠΑ.

Send this to a friend