• Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου
  • 15:53

Αθήνα

17 oC

αραιές νεφώσεις

Handelsblatt: Ο Τσίπρας μοιράζει παροχές για να εισπράξει ψήφους – Δυσαρέσκεια από τους δανειστές

Την έντονη δυσαρέσκεια των δανειστών έχει προκαλέσει η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για την φοροελάφρυνση των χρεών των Ελλήνων και τα «προεκλογικά δώρα» λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Την έντονη δυσαρέσκεια των δανειστών έχει προκαλέσει η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για την φοροελάφρυνση των χρεών των Ελλήνων και τα «προεκλογικά δώρα» λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Όπως σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα ο Έλληνας πρωθυπουργός πέρα από τη 13η σύνταξη που δίνει στους συνταξιούχους, προωθεί κι άλλα μέτρα με μειώσεις φόρων «καθώς θέλει να σημειώσει πόντους στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας.

Στις δημοσκοπήσεις η συντηρητική Νέα Δημοκρατία προηγείται με επτά έως δέκα ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, ενώ και στις σφυγμομετρήσεις για τις εθνικές εκλογές προηγείται σαφώς η ΝΔ.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν κατά πόσον η μερική καταβολή φορολογικών χρεών θα αποφέρει πολλά χρήματα στο κράτος, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η δυσθυμία των πολιτών να πληρώνουν τα χρέη τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, η κυβέρνηση Τσίπρα ελπίζει να μπορέσει να βάλει στο ταμείο δέκα με δώδεκα δισ. ευρώ. Και φυσικά να εισπράξει ψήφους για τις ευρωεκλογές που είναι ένα σημαντικό τεστ για τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο το φθινόπωρο».

Δυσαρέσκεια…

Την ίδια στιγμή, οι ενέργειες του Τσίπρα έχουν προκαλέσει δυσφορία στους πιστωτές της Ελλάδας, τονίζει η Handelsblatt.

«Από τα ΜΜΕ πληροφορήθηκαν για τις μειώσεις των φόρων και τις αυξήσεις των συντάξεων. Τα προεκλογικά δώρα θα στοιχίσουν φέτος και τον επόμενο χρόνο σχεδόν τέσσερα δισ. ευρώ. Κι είναι αμφίβολο αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές. Κι ενώ ο ΕΜΣ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θέλουν σε πρώτη φάση να “εξετάσουν” τα μέτρα, το ΔΝΤ ήδη μιλά σταράτα. Το πρόγραμμα του Τσίπρα οδεύει “στη λάθος κατεύθυνση” είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πέτερ Ντόλμαν σε συνέδριο στην Αθήνα. Η χώρα χρειάζεται μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δομικές μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την ανάπτυξη. Αλλά η κυβέρνηση πηγαίνει δυστυχώς “προς την αντίθετη κατεύθυνση”»

Send this to a friend