
ΔΙΕΘΝΗ
Οι ευρωπαϊκές εκλογές, που σημαδεύτηκαν από άνοδο της άκρας δεξιάς σε αρκετές χώρες, προκάλεσαν πολιτικό σεισμό στην Γαλλία, χωρίς ωστόσο να διαταράξουν τις πολιτικές ισορροπίες στις Βρυξέλλες.
Οι πρώτες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν σαφή άνοδο των εθνικιστικών και ριζοσπαστικών δεξιών παρατάξεων και την ήττα των ηγετών των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων, του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε την διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Η ψηφοφορία των ευρωεκλογών, κατά την οποία 360 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν 720 ευρωβουλευτές, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα βεβαρημένο από την δυσχερή οικονομική συγκυρία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με στρατηγικές προκλήσεις απέναντι στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός υπό τον Ζορντάν Μπαρντελά κυριάρχησε με το 31,5% των ψήφων (31 έδρες), έναντι του κόμματος Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν (15,2%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των exit polls.
Στην Γερμανία, παρά τα σκάνδαλα που κλόνισαν τον επικεφαλής της λίστας, η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία ( AfD) καταλαμβάνει την δεύτερη θέση με 16,5%-16% των ψήφων, πίσω από τις χριστιανικές ενώσεις CDU-CSU (29,5-30%), αλλά πολύ μπροστά από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Σοσιαλδημοκράτες (14%) και τους Πράσινους (12%).
Στην Αυστρία, το ακροδεξιό FPÖ καταλαμβάνει την πρώτη θέση (27%), ενώ οι Ολλανδοί ενίσχυσαν σημαντικά το ακροδεξιό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς.
Στην Πολωνία, το κεντρώο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ είναι ο νικητής των εκλογών έναντι του εθνικιστικού, λαϊκιστικού Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS), το οποίο ωστόσο διατηρεί υψηλό ποσοστό, ενώ η ακροδεξιά Konfederacja στέλνει 6 ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.
Ωστόσο, η άκρα δεξιά παραμένει διαιρεμένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δύο ομάδες, (Ταυτότητα και Δημοκρατία, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) η προσέγγιση των οποίων παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών τους, κυρίως ως προς την Ρωσία.
Οι ψήφοι των ακροδεξιών ομάδων δεν συγκεράζονται
Οι ψήφοι των δύο αυτών ομάδων δεν συγκεράζονται και αυτό θα περιορίσει το βάρος τους στο κοινοβουλευτικό έργο, εξηγεί ο Sébastien Maillard του Ινστιτούτου Jacques Delors.
«Όμως, το φαιό κύμα, βροντερό ειδικά στην Γαλλία, θα αφήσει τα ίχνη του στο πολιτικό κλίμα εντός του οποίου θα λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πλειοψηφία θα πρέπει να το λαμβάνει υπ’ όψιν», προσθέτει. «Αν δεν επηρεάσει άμεσα, η άκρα δεξιά θα μπορεί να επηρεάζει υπούλως», προειδοποιεί.
Την στιγμή που οι ευρωβουλευτές υιοθετούν τις προτάσεις νόμου σε συμφωνία με τα κράτη μέλη, η ριζοσπαστική δεξιά μπορεί να υψώσει την φωνή της στα σημαντικά θέματα: άμυνα κατά μίας επεκτατικής Ρωσίας, αγροτική πολιτική, μετανάστευση, κλιματικοί στόχοι 2040, συνέχιση της εφαρμογής περιβαλλοντικών μέτρων απέναντι στα οποία τηρεί εχθρική στάση.
Οι ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και η Renew Europe (κεντρώοι και φιλελεύθεροι) διατηρούν από κοινού την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά την άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωκοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει 181 έδρες, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες 135 και η Renew Europe 82 έδρες. Με τις 398 έδρες, επί συνόλου 720, που οι τρεις ομάδες συγκεντρώνουν από κοινού σχηματίζεται ο «μεγάλος συνασπισμός» στο πλαίσιο του οποίου οικοδομούνται οι συναινέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Πράσινοι θα περιορισθούν 53 έδρες, έναντι 70 σήμερα.
«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι η ισχυρότερη πολιτική ομάδα (…) Και είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε ένα τείχος απέναντι στα άκρα της Αριστεράς και της Δεξιάς. Θα τα ανακόψουμε», διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ροή Ειδήσεων
17/06/2025 | 22:49
Στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ στη στρατιωτική βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό
17/06/2025 | 22:40
Μητσοτάκης: Παρά τις δυσκολίες έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία

17/06/2025 | 22:30
Reuters: Η κυβέρνηση Τραμπ διέλυσε ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί για να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία
17/06/2025 | 22:20
Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ εξακολουθεί να στοχεύει σε επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ έως τις 9 Ιουλίου
17/06/2025 | 22:16
Σαμαράς: Έχουμε ήρεμα νερά με την Τουρκία όχι επειδή δεν προκαλούν αλλά επειδή δεν αντιδρούμε

17/06/2025 | 22:10
Το Κίεβο ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ μετά τα φονικά πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας
17/06/2025 | 22:00
Κίνα: Ο πρόεδρος Σι εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, καλεί για αποκλιμάκωση
17/06/2025 | 21:30
Deal – Ο Χρήστος συγκλόνισε τους πάντες με την ιστορία του: «Ήμουν οριακά να χάσω τη ζωή μου»

17/06/2025 | 08:00
Έγκυος η Παρασκευή Κερασιώτη – Η φωτογραφία με τον σύντροφο, τον υπέρηχο και το τεστ εγκυμοσύνης
17/06/2025 | 07:30
Θοδωρής Αθερίδης: «Πίστευα ότι θα εξαφανιστούμε όπως οι δεινόσαυροι, πήρα αντικαταθλιπτικά για να συνέλθω»
17/06/2025 | 07:15
Ενημέρωση ΕΛΑΣ για την καταγγελία Μ. Καρυστιανού – Τι κατέθεσε στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος

17/06/2025 | 07:45
Νετανιάχου: Το Ισραήλ είναι έτοιμο να αλλάζει «την όψη της Μέσης Ανατολής» με τα πλήγματά της στο Ιράν
17/06/2025 | 09:00
Αίθρα Λυκουρέζου: «Ένας άνθρωπος σαν εμένα πίνει αλκοόλ γιατί του λείπει η αγάπη, ο πατέρας μου ήταν απών»
17/06/2025 | 08:20
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι μηχανοδηγοί σε σιδηρόδρομο και προαστιακό – Αναστολές και τροποποιήσεις δρομολογίων

17/06/2025 | 09:30
Γρηγόρης Αρναούτογλου σε Άρτεμις Μοναχογιού: «Έπαθα την πλάκα μου μαζί σου, θα αγόραζα τις σερβιέτες μόνο για χάρη σου»
17/06/2025 | 08:30
Ενοχλημένη η Ελένη Πετρουλάκη: «Παραβλέπουν το γεγονός ότι είμαι 54 ετών στην εμμηνόπαυση, ότι έχω γεννήσει τέσσερα παιδιά»
17/06/2025 | 07:48
Χατζηβασιλείου: Ο τουρκικός χάρτης δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο – Η Ελλάδα δεν κάνει διαγωνισμό χαρτογραφίας

17/06/2025 | 08:10
Ο Τραμπ δήλωσε πως «θα υπογραφτεί συμφωνία» με το Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας
17/06/2025 | 08:50
Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ επιστρέφει στην Ουάσινγκτον «για να επιληφθεί σημαντικών ζητημάτων»
17/06/2025 | 09:38
Ερευνα «Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων»: Ενας στους δύο βλέπει αυξήσεις στα ενοίκια

17/06/2025 | 09:20
Axios: Συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν αυτή την εβδομάδα για πυρηνική συμφωνία και εκεχειρία με το Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα

Νετανιάχου: Το Ισραήλ είναι έτοιμο να αλλάζει «την όψη της Μέσης Ανατολής» με τα πλήγματά της στο Ιράν
